Teatru si Film

TNRS prezinta doua premiere in luna martie: „Macbeth” si „Echilibru fragil” – de Ziua Mondiala a Teatrului

● Programul complet al reprezentatiilor din prima luna de primavara pe scenele TNRS

Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) prezinta, in luna martie, doua spectacole in premiera, „Macbeth”, de William Shakespeare, in regia lui Botond Nagy, si „Echilibru fragil”, de Edward Albee, un spectacol de Mariana Camarasan. Pentru a oferi publicului un cadou deosebit cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului, una dintre premiere este programata in data de 27 martie.
De asemenea, in cursul lunii martie, TNRS ofera publicului unele dintre cele mai apreciate productii din repertoriul sau, la Sala Mare si Sala Studio.

Un spectacol al descoperirilor

Avanpremiera productiei „Macbeth”, a Sectiei Germane, care ii are in distributie pe actorii Daniel Bucher, Emőke Boldizsar, Benedikt Haefner si Ioana Cosma va avea loc in 17 martie 2022, la ora 19:00, la Sala Mare.
„Misterul vietii nu este o problema pe care s-o rezolvi, ci o realitate pe care s-o experimentezi. Viata mereu ne da sansa sa castigam ceva si in acelasi timp sa pierdem ceva. Este o cursa continua. Nu ma intereseaza sa fac un spectacol plin de topice macbetiene, precum fuga spre putere, asasinari, inselaciuni, conspiratii, etc. Ma intereseaza acel baiat care plange in Macbeth, cand el se simte singur si furios pe toata situatia in care se afunda cu o viteza incredibila. Ma intereseaza acel sentiment in interiorul unei femei lasate singura cu visele si instinctele ei inabusite in neputinta, fara posibilitatea de a crea o familie, fara a da viata mai departe. Ma intereseaza acel om care credea in ceva atat de greu de definit, precum o prietenie. In Macbeth vorbim incontinuu de poluri indepartate, opuse si de linia subtire ce le separa. Vorbim de adictii. Avem o poveste arhicunoscuta, dar care a devenit ca un film porno, public, la indemana oricui. Vreau sa redescopar acele intimitati prin care ajungem foarte aproape de ceva numit decadere umana si lumina Dumnezeiasca. Adevaratele tragedii din vietile noastre nu le putem niciodata identifica si distinge de serile banale cu un pahar de vin rosu sec, altfel probabilitatea de a ne arunca fetusul propriei noastre vieti ar deveni o realitate mult prea apropiata noua. A salva pe cineva de o greseala este un dar al paradisului. Oare in ce masura ne mai putem apropia de acest dar?”, spune regizorul Botond Nagy despre productia pe care o pune in scena la Nationalul sibian.

Un spectacol despre iubire si despre viata
„Echilibru fragil”, premiera Sectiei Romane, ii are in distributie pe: Serenela Muresan, Mariana Mihu-Plier, Florin Cosulet, Mihai Coman, Ioana Cosma, Veronica Arizancu, Diana Fufezan, Arina Ioana Trif, Vlad Robas. Avanpremiera este programata in 26 martie 2022, iar premiera in 27 martie 2022, cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului. Ambele spectacole au loc la ora 19:00, la Sala Mare.
„Sa montez acum un text despre frica are o actualitate care face procesul acesta sa-mi para indecent. Despre anii acestia pe care ii traim, despre pierderile fiecaruia dintre noi – chiar si despre descoperiri – despre frica acestor ani – mi-e greu sa cred ca a venit deja timpul sa vorbim. Nu s-au decantat toate, nu ne mai cunoastem nevoile reale, actuale, urmam inertia unui timp deja apus, lumea s-a schimbat.
Ce e sigur – e ca avem nevoie sa ne impartasim ce traim, ce intelegem din ce traim si mai ales ce nu intelegem. Ce e sigur – e ca nu vor disparea niciodata ratacirile si niciodata nevoia de a ne regasi. In ultima instanta, nevoia de a ne intalni. Ce inseamna azi curajul de a trai, de a darui, de a proteja, de a ierta – de a te ierta? Dorinta de a fi iubit si a iubi? Taina de a te iubi.
Pare indecent sa vorbesti azi despre frica, e ca si cum ai sta sa pui in scena marele incendiu din Trei surori, in timp ce orasul in care esti arde cu adevarat. Si totusi… frica salasluieste in interior, e un foc inlauntrul nostru – si nu exista loc mai potrivit ca teatrul – pentru a patrunde in inima noastra, in sufletul nostru – pentru a ne aduce alinare si vindecare noua – oamenilor, deopotriva creatori si spectatori. Nu e loc mai potrivit in care sa ti se spun: STIU, E GREU, sa ti se spuna GRESESTI, dar si AI DREPTATE. Nu e loc mai potrivit in care sa spui: NU SUNT SINGUR.
Nu montez un text despre frica, ci despre iubire, despre viata, despre a exista si mai ales despre a co-exista. Si nu il montez singura. Este o poveste despre A FI IMPREUNA”, spune regizoarea Mariana Camarasan.

Bilete si acces
Biletele pentru spectacolele TNRS sunt disponibile online, pe www.tnrs.ro, si la Agentia Teatrala din Sibiu, str. Nicolae Balcescu, nr. 17. Accesul publicului la reprezentatii este permis doar in baza certificatului verde COVID. Pretul unui bilet este 30 lei, respectiv 25 lei cu reducere.
Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu este o institutie publica de cultura aflata in subordinea Consiliului Local al Municipiului Sibiu si finantata de Primaria Municipiului Sibiu.

PROGRAMUL LUNII MARTIE LA TNRS

● 2 martie 2022, ora 19:00
Antisocial
Un spectacol de Bogdan Georgescu
Cu: Horia Fedorca, Cristina Blaga-Tomus, Iustinian Turcu, Stefan Tunsoiu, Ioana Cosma, Andrei Gilcescu, Gabriela Pirliteanu

TNRS – Sala Mare
Bl. Corneliu Coposu, nr. 2

● 3 martie 2022, ora 19:00
Mesaje spre Univers
REGIA: Josef Maria Krasanovsky
Cu: Catalin Neghina, Johanna Adam, Yannick Becker, Emőke Boldizsar, Daniel Bucher, Cristina Juks, Daniel Plier, Benedikt Hafner, Ana Tiepac
Cu participarea trupei Art Attack

TNRS – Sala Mare
Bl. Corneliu Coposu, nr. 2

● 4 martie 2022, ora 19:00
Moroi
REGIA: Alexandru Dabija
Cu: Veronica Arizancu, Mihai Coman, Alexandru Malaicu, Adrian Matioc, Codruta Vasiu, Serenela Muresan, Catalin Neghina, Horia Fedorca, Eduard Patrascu, Cristina Ragos, Vlad Robas, Cristian Stanca, Dana Talos, Arina Ioana Trif, Cendana Trifan, Marius Turdeanu, Stefan Tunsoiu, Cristina Stoleriu, Liviu Vlad

TNRS – Sala Mare
Bl. Corneliu Coposu, nr. 2

● 5 martie 2022, ora 19:00
Tom si Jerry 4.0
REGIA: Florin Piersic Jr.
Cu: Marius Turdeanu, Ali Deac, Pali Vecsei

TNRS – Sala Mare
Bl. Corneliu Coposu, nr. 2

● 6 martie 2022, ora 19:00
O zi de vara
REGIA: Ofelia Popii
Cu: Adrian Matioc, Ciprian Scurtea

TNRS – Sala Mare
Bl. Corneliu Coposu, nr. 2

● 17 martie 2022, ora 19:00
AVANPREMIERA
Macbeth
REGIA: Botond Nagy
Cu: Daniel Bucher, Emőke Boldizsar, Benedikt Haefner, Ioana Cosma

TNRS – Sala Mare
Bl. Corneliu Coposu, nr. 2

● 18 martie 2022, ora 19:00
Sunt o baba comunista
REGIA: Mariana Mihu – Plier
Cu: Dana Talos

Sala Studio
Str. Emil Cioran, nr. 1A

● 19 martie 2022, ora 19:00
Doi pe un balansoar
REGIA: Dan Glasu
Cu: Cristina Blaga-Tomus, Andrei Gilcescu

Sala Studio
Str. Emil Cioran, nr. 1A

● 20 martie 2022, ora 19:00
Bravul soldat Svejk
REGIA: Viorel Rata
Cu: Viorel Rata

Sala Studio
Str. Emil Cioran, nr. 1A

● 24 martie 2022, ora 19:00
Zeul Carnagiului
REGIA: Bogdan Saratean
Cu: Emőke Boldizsar, Daniel Bucher, Johanna Adam, Daniel Plier

Sala Studio
Str. Emil Cioran, nr. 1A

● 25 martie 2022, ora 19:00
Vara in care mama a avut ochi verzi
REGIA: Mariana Mihu – Plier
Cu: Stefan Tunsoiu

Sala Studio
Str. Emil Cioran, nr. 1A

● 26 martie 2022, ora 19:00
AVANPREMIERA
Echilibru fragil
Un spectacol de Mariana Camarasan
Cu: Serenela Muresan, Mariana Mihu-Plier, Florin Cosulet, Mihai Coman, Ioana Cosma, Veronica Arizancu, Diana Fufezan, Arina Ioana Trif, Vlad Robas

TNRS – Sala Mare
Bl. Corneliu Coposu, nr. 2

● 27 martie 2022, ora 19:00
PREMIERA
Echilibru fragil
Un spectacol de Mariana Camarasan
Cu: Serenela Muresan, Mariana Mihu-Plier, Florin Cosulet, Mihai Coman, Ioana Cosma, Veronica Arizancu, Diana Fufezan, Arina Ioana Trif, Vlad Robas

TNRS – Sala Mare
Bl. Corneliu Coposu, nr. 2

● 31 martie 2022, ora 19:00
Trei surori
REGIA: Andrei si Andreea Grosu
Cu: Raluca Iani, Ofelia Popii, Gabriela Pirliteanu, Ciprian Scurtea, Adrian Neacsu, Marius Turdeanu, Iustinian Turcu, Andrei Gilcescu, Horia Fedorca, Adrian Matioc, Cendana Trifan, Diana Vacaru-Lazar, Mariana Mihu – Plier, Mihai Coman, Viorel Rata

TNRS – Sala Mare
Bl. Corneliu Coposu, nr. 2

https://artpres.ro/wp-content/uploads/2022/02/Trei-surori-TNRS2021-©Sebastian-Marcovici.jpg