Teatru si Film

TNRS, reprezentat la premiera din Freiburg a proiectului People Power Partnership

Dupa o prima etapa, pe parcursul careia au fost create productii de mici dimensiuni incepand din iulie 2022, proiectul „People Power Partnership (PPP)”, finantat prin programul Europa Creativa, a trecut intr-o noua etapa. Cei 104 dansatori (selectati din 13 orase europene), au lucrat impreuna, repartizati in trei grupuri diferite, timp de cateva saptamani, sub indrumarea echipei artistice a Theater PAN.OPTIKUM, liderul de proiect. Rezultatul final al acestui efort colectiv l-a reprezentat un spectacol de mari dimensiuni, care a fost prezentat in premiera, in 9 si 10 septembrie, in Piata Vechii Sinagogi, chiar in inima orasului Freiburg din Germania. Alaturi de reprezentantii tuturor partenerilor PPP, aproximativ 10.000 de spectatori, localnici si turisti, i-au aplaudat la scena deschisa pe protagonistii celor doua reprezentatii. Ulterior, spectacolul va face un turneu in Europa, mai exact in orasele implicate in implementarea proiectului.
Cei opt tineri dansatori romani, „ambasadorii” Teatrului National „Radu Stanca” Sibiu, vor ajunge la Freiburg in 18 septembrie, urmand sa faca parte din al doilea grup de artisti care va invata coregrafia finala a noii productii de mari dimensiuni, pe care Sibiul o va gazdui in iunie 2024, in deschiderea celei de-a 31-a editii a Festivalului International de Teatru de la Sibiu.

Dansul, un mod de expresie

Dansul este limbajul universal care sta la baza acestui proiect si care ii conecteaza profund, in moduri diferite, pe tinerii implicati, fiind perceput ca limbaj al miscarii care merge dincolo de stilurile individuale ale participantilor.
Coregrafiile si ideile scenice ale coregrafilor, pe de o parte, dar si creatia participativa, pe de alta parte, au reprezentat o adevarata provocare pentru tinerii dansatori. Diversitatea si incluziunea, promovate de intreaga echipa care a participat la realizarea acestei premiere, au reflectat cele doua principii de baza ale Theater PAN.OPTIKUM: ruperea tiparelor existente si crearea unui spatiu de reflectie asupra temelor actuale ale societatii noastre. Ce se intampla atunci cand noi, oamenii, ne cream o lume diferita, pentru noi insine? Va fi una mai buna? Sau poate mai libera? Dar mai buna si mai libera pentru cine? Mai decidem oare pentru noi insine? Ne alegem propria bula sau suntem repartizati intr-o anumita bula prin intermediul cookie-urilor si al altor metode virtuale de monitorizare?
Conceptul scenografic al PPP are ca tema principala oglinzile. In recenta productie, aceste obiecte se combina cu o oglinda analogica reala, suspendata deasupra scenei, obtinandu-se o perspectiva diferita prin reflexie. In completare, proiectiile video vin sa influenteze perceptia vizuala a publicului, care poate decide asupra perspectivei din care doreste sa urmareasca spectacolul. Continutul actului artistic are legatura cu oglindirea propriilor spatii virtuale, dorinte sau viziuni ale unei lumi digitale paralele – metaversul.
Iata cum este reflectata toata aceasta abordare prin cuvintele unuia dintre tinerii dansatori: “Faptul ca am o imagine in miscare sub picioare este deja ceva neobisnuit, iar interactiunea cu aceasta si faptul ca sunt influentat fizic de elementele vizuale din jur, pune si mai mare presiune pe mine. Pe parcursul diferitelor scene, proiectia se dezvolta, se transforma si creeaza diverse lumi. Ea modeleaza legile gravitatiei si mediul in care ma misc. Ma simt in siguranta, stand pe o insula cu un sol stabil sub mine. Dar imediat dupa aceea, sunt aruncat in aer in momentul cand insula se scufunda. In timp ce ma abandonez in spatiu si plutesc, pot sa ma agat de obiectele care trec pe langa mine. Dar unde ma vor ghida acestea? Ce se va intampla in continuare? Chiar daca stiu perfect firul rosu al spectacolului, acest dialog permanent cu imaginile din jurul meu imi confera un sentiment de incertitudine. Reactionez la tot ceea ce mi se intampla si tot ceea ce incearca sa-mi modeleze intentia de a ma misca. Este un raspuns natural la influentele exterioare pe care nu le pot controla. Nu exista scapare si sunt implicat pe deplin.”
In paralel cu programul echipei artistice, intr-un alt spatiu cu valoare simbolica pentru proiect, la Lockhalle (o fosta hala dezafectata, unde isi are sediul compania germana condusa de Matthias Rettner, managerul PPP), a avut loc un atelier de „Audience Development/Dezvoltare a publicului”, cu participarea tuturor reprezentantilor organizatiilor partenere din cadrul proiectului PPP, sub coordonarea a doi profesori ai Universitatii din Freiburg, partener asociat al proiectului. Cele patru ore petrecute impreuna au oferit cadrul ideal pentru o cunoastere mai aprofundata a particularitatilor, obiectivelor, dar si a intereselor comune ale institutiilor partenere, astfel incat acestea sa poata dezvolta si alte proiecte in viitor.
Partenerii proiectului sunt: Aktionstheatre PAN.OPTIKUM, Freiburg (DEU); Teaterforeningen for Helsingor Kommune // PASSAGE Festival (DNK); “Radu Stanca” National Theatre in Sibiu // FITS (ROU); Varazdin Tourist Board (HRV); Menu Fabrikas in Vilnius & Alytaus miesto teatras in Alytus (LTU); Foundation INITIUM, Riga (LVA); Bito Produccions in Girona // Temporada Alta (ESP); Municipio de Loule (PRT); Camara Municipal de Lisboa, (PRT); Magna Vitae, Lincolnshire (UK); Fondazione Via Maestra in Venaria (ITA); The NorrlandsOperan in Umea, (SWE); University of Education Freiburg (DEU).