Teatru si Film

Tradat, dar nu infrant! „Contele de Monte Cristo” – filmul de „Telecinemateca”, la TVR 1 – foto –

Dintre cele aproape de 25 de ecranizari ale romanului scriitorului Alexandre Dumas, la Telecinemateca de marti, 29 septembrie (prima parte) si 6 octombrie (partea a doua), ora 22:10, telespectatorii TVR 1 vor putea viziona versiunea regizorului Claude Autant-Lara.

Daca e marti, la TVR 1 e Telecinemateca! TVR 1 ne propune un nou film de aventuri, de data aceasta o ecranizare a romanului omonim al lui Alexandre Dumas, Contele de Monte Cristo, si anume, cea semnata de regizorul francez Claude Autant-Lara, in 1961, cu Louis Jourdan, Yvonne Furneaux, Henri Guisol, Bernard Dheran in distributie. Cartea scrisa de Alexandre Dumas in 1844 a avut nu mai putin de 24 de ecranizari de-a lungul timpului, de la varianta de film mut si trecand prin versiuni engleza, italiano-franceza sau argentiniano-mexicana, pana la cea mai recenta, in 2002.

Condamnat la inchisoare pe viata, chiar in ziua nuntii sale, tanarul ofiter de marina Edmond Dantes pare sortit sa-si petreaca restul zilelor in cumplita temnita Chateau d’If. De fapt, Dantes este victima unui complot la nivel inalt, in care este amestecat insusi procurorul regelui. In temnita, Dantes, interpretat de actorul francez Louis Jourdan, il cunoaste pe batranul abate Faria, care-i dezvaluie ascunzatoarea unei comori fabuloase. Dupa moartea abatelui, Edmond reuseste sa evadeze si sa puna mana pe comoara, iar viata sa va avea un singur tel: razbunarea.

 Louis Jourdan, sarmantul actor francez care a jucat de doua ori in Contele de Monte Cristo

Actorul francez Louis Jourdan, cel care este protagonistul (Edmond Dantès) in Contele de Monte Cristo, filmul de Telecinemateca de la TVR 1, a debutat pe ecrane in 1939 si a continuat sa joace roluri principale, de personaje erudite, frumos slefuite, curajoase, in numeroase comedii sau drame franceze. Tatal sau era proprietarul unui hotel in Marsilia, Franta, iar el a fost educat in Franta, Marea Britanie si Turcia. S-a pregatit in domeniul actoriei la École Dramatique cu actorul francez René Simon.

In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, dupa ce tatal sau, manager al Cannes Grand Hotel, a fost arestat de Gestapo, Louis si ceilalti doi frati ai sai (amandoi dintre ei au devenit regizori) s-au alaturat miscarii secrete franceze; cariera lui în lumea filmului a avut de suferit atunci cand a refuzat sa joace in filme de propaganda nazista.

In 1948, producatorul David O. Selznick l-a invitat la Hollywood pentru a aparea intr-un film (The Paradine Case, 1947), ocazie cu care a ramas in Statele Unite si a inceput sa joace in filme de Hollywood. Dupa 1953, si-a facut aparitia in productii internationale, iar apoi s-a facut remarcat cu un rol excelent in Gigi (1958), cel mai cunoscut film al sau. De asemenea, a avut numeroase aparitii la televiziunile americane.

„Nu ma uit niciodata la filmele mele. Cand sunt difuzate la televiziune, schimb postul. Hollywoodul a creat o imagine cu care eu foarte greu ma impac. Eu reprezentam cliseul francez. Mai bine as fi fost numit un actor personaj decat un star”, a marturisit actorul, care incetat din viata in 2015, in Beverly Hills, California, la varsta de 93 de ani.

De altfel, francezul Louis Jourdan a jucat in doua dintre adaptarile pentru marele ecran ale romanului „Contele de Monte Cristo”, al lui Alexadre Dumas: in primul rand, rolul Edmond Dantès, in Contele de Monte Cristo (1961), dar si rolul inamicului sau, Villefort, in varianta Contele de Monte Cristo din 1975. La Telecinemateca de marti, 29 septembrie (prima parte) si 6 octombrie (partea a doua), ora 22:10, telespectatorii vor putea viziona versiunea din 1961 a adaptarii cinematografice a romanului scriitorului Alexandre Dumas.