Comunicate

Transmisiuni in direct, programe si editii speciale la TVR de Ziua Unirii Principatelor Romane

In fiecare an, la 24 ianuarie este sarbatorita in intreaga tara Ziua Unirii Principatelor Romane. In anul in care se implinesc 163 de ani de la unirea Moldovei cu Tara Romaneasca sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866), Televiziunea Romana se alatura celebrarii cu transmisiuni in direct, programe si editii speciale pe toate posturile sale: TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR International si TVR Moldova.

La TVR 1, „Cu capu-n zori”, emisiunea matinala de la ora 8:00, reflecta evenimentul major in istoria tarii noastre, care a reprezentat primul pas facut pentru realizarea unui stat national unitar roman, cu interviuri de la casa boierului Bosianu, unde domnitorul Cuza a fost ascuns cateva zile. Vor fi alaturi de gazdele emisiunii – Anca Mazilu si Bogdan Stanescu – Maria Buza si Irina Margareta Nistor. Si retetele pregatite de chef Angie Cobut vor fi unele speciale, preluate dintre cele care se aflau odinioara pe mesele boieresti.

De la ora 11:00, intr-o editie speciala „Ceremonie dedicata sarbatoririi Zilei Unirii Principatelor Romane”, puteti urmari o transmisiune in direct de la Mormantul Ostasului Necunoscut din Parcul Carol. La ceremonie vor participa reprezentanti ai Presedintiei, Guvernului, Senatului si Camerei Deputatilor. (simultan cu TVR International si TVR Moldova).

De la ora 12:40, telespectatorii TVR 1 pot revedea o editie speciala dedicata zilei de 24 ianuarie a emisiunii „Omul si timpul”. Dezbaterea moderata de Rafael Udriste ii are invitati pe conf. univ. dr. Alin Matei, prodecan al Facultatii de Istorie, Universitatea Bucuresti si pe George Damian, jurnalist si istoric. In zi de sarbatoare, vor discuta despre contextul diplomatic european care a favorizat Unirea Principatelor, precum si rolul Frantei si al lui Napoleon al III-lea in realizarea Unirii din 1859.

Documentarul „Alexandru Ioan Cuza”, semnat de regizorul Laurentiu Rusescu, este programat de la ora 13:20. „Fara Unirea lui Cuza nu ar fi existat Romania, marii poeti ar fi scris intr-o limba a unor provincii oarecare, marii sportivi ar fi defilat sub alte stindarde, istoria noastra de pana la Cuza ar fi fost anexata de alte istorii. Si, desigur, fara Unirea lui Cuza, regii de dupa el nu ar fi avut ce intregi si desavarsi. Cuza a facut sa se auda numele Romaniei in lume pentru ca el a numit asa tara noastra!”, afirma Ioan T. Morar, cel care a prezentat, in cadrul mega-proiectului TVR „Mari Romani”, viata si cariera domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Duminica, 23 ianuarie, de la ora 11:00, telespectatorii TVR 2 pot revedea un doumentar impresionant, „Zbuciumatul destin al lui Cuza Voda”. Alexandru Ioan Cuza a fost inhumat la Ruginoasa, in mai 1873, intr-un cavou din curtea Bisericii Domnesti. In 1907 a fost mutat intr-o cripta din biserica. In 1944, cind Ruginoasa era in prima linie a frontului, osemintele domnitorului au fost mutate la Curtea de Arges, iar un an mai tarziu, cu toata oponenta ruginosenilor, racla a fost dusa la Iasi, in schimbul unei promisiuni care nu a fost onorata nici pana astazi. De aproape 70 de ani, Ruginoasa doreste sa-l aduca pe Cuza Voda la locul initial al inmormantarii, in „gropnita domneasca”. Ideea a fost lansata din nou in spatiul public. Argumentele celor care sustin acest demers, cat si motivatia celor care se opun. Documentarul „Zbuciumatul destin al lui Cuza Voda” va fi transmis si de
TVR 3, luni, 24 ianuarie, de la ora 12.00.

Luni, 24 ianuarie, de la ora 8:00, la TVR 2 sunteti invitati sa revedeti o editie speciala „Mic dejun cu un campion”. Invitatul Danielei Zeca Buzura este academicianul Ioan Aurel Pop, istoric, rectorul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si presedintele Academiei Romane. „Academicianul Ioan Aurel Pop vorbeste adesea despre rosturile firesti ale meseriei de istoric, insa demonstreaza de multa vreme ca, a pazi si a reda adevarul trecutului e mai intai o vocatie si abia mai apoi o meserie”, spune Daniela Zeca Buzura in debutul emisiunii.

La TVR 3, in zi de sarbatoare dedicata Unirii Principatelor Romane, sunteti invitati sa urmariti, de la ora 10:00, „Uniti in cuget si-n simtiri”, o intalnire inedita cu arta plastica, muzica si literatura din acea perioada, precum si cu lucrari inchinate domnitorului Al.I.Cuza, familiei sale si unionistilor.
De la ora 11:00, sub genericul ,,Romania s-a nascut la Iasi” va fi difuzata o editie speciala dedicata „Micii Uniri”, transmisiune in direct din studioul TVR Iasi si de la Muzeul Unirii din Iasi. (se transmite la TVR International si TVR Moldova de la ora 16:00). De la ora 16:00, sub genericul ,,Vrerea Natiei Romane”, puteti urmari o editie speciala a emisiunii „Prim Plan Obiectiv”, din studioul TVR Iasi.

Programe speciale la TVR International
De la ora 12.00, va fi difuzata emisiunea „Unionistii: Negruzzi, Alecsandri, Kogalniceanu”, iar de la ora 12:30, „Omul si timpul” a pregatit o editie speciala dedicata Unirii Principatelor Romane de la 24 ianuarie 1859. (se transmite si la TVR Moldova, de la ora 12:10).
Radu Gaina, producatorul seriei-eveniment „Unirile Romanilor”, va propune sa revedeti de la ora 19.00 episodul dedicat datei de 24 ianuarie 1859 din aceasta serie. (se transmite la TVR Moldova de la ora 23:00). Seara se incheie la ora 23:00 cu emisiunea „Uniti in cuget si-n simtiri”.