Comunicate

TVR a pregatit programe si editii speciale de Ziua Culturii Nationale

Ziua Culturii Nationale, aniversata in 15 ianuarie, data ce coincide cu celebrarea marelui Mihai Eminescu, este o zi de reamintire a creatiilor culturale si a valorilor noastre nationale. Cu aceasta ocazie, TVR subliniaza in programele sale nu doar unicitatea culturii romane, ci si nemurirea poetului, dramaturgului si prozatorului Mihai Eminescu. Transmisiuni in direct, premiere, documentare si filme – pe toate posturile TVR.

In Anul Cultural Ciprian Porumbescu, TVR Cultural transmite in direct spectacolul extraordinar sustinut de Corul si Orchestra Operei Nationale Bucuresti, dirijor – Daniel Jinga, la Opera Nationala Bucuresti, duminica, 15 ianuarie, de la ora 19.00. In program regasim partituri semnate de George Enescu si Ciprian Porumbescu, dar si poezii in interpretarea unor artisti cunoscuti si apreciati din Romania si Republica Moldova. Printre invitati: Nicu Alifantis & Zan, Vali Boghean Band, Ansamblul de Muzica Veche Anton Pann. Transmisiunea directa de la Opera Nationala Romana va fi difuzata simultan de TVR 1, TVR International si TVR Moldova. Gazda programului artistic organizat de Ministerul Culturii este actorul Marius Bodochi, directorul artistic al Teatrului National „I.L.Caragiale” din Bucuresti.

In program: „Balada pentru vioara si orchestra” a lui Ciprian Porumbescu, „Rapsodia a II-a” a lui Georgescu Enescu si „Suita Ardeleneasca” – partea I, compusa de Pascal Bentoiu. Actorii Marius Bodochi, Maia Morgenstern, Lari Giorgescu, Dan Melnic, Angela Ciobanu, Diana Decuseara si Alexandru Plesca vor recita poezii precum „Glossa” si „Dintre sute de catarge”, de Mihai Eminescu, sonetul „Voi fi adaos” (Ion Hadarca), „Am zarit lumina” (Marin Sorescu), „Pasarea” (Grigore Vieru) si „Ideal” (Ion Vatamanu), dar si fragmente din „Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor” si din „Istoria ieroglifica” ale lui Dimitrie Cantemir, 2023 fiind si An National Dimitrie Cantemir.

Tot la TVR Cultural vedem, de la ora 13.30, filmul documentar „Cufarul lui Eminescu” (Romania, 2019). In regia lui Cristian Radu Nema si Mimis Ravanis si scenariul semnat de Bianca Michi Nema, productia se bucura de participarea extraordinara a academicianului Alexandru Surdu si a actorului Ion Caramitru. Documentarul poate fi urmarit si de romanii din afara granitelor, la TVR International, de la ora 9.00, iar la TVR Moldova, de la ora 17.30.

De la ora 21.00, spectacolul „La Hanul lui Ghita” deschide Festivalul Ioan Macrea la TVR 1. Iuliana Tudor este gazda evenimentului de la Sibiu si la cea de-a 24-a editie. Iubitorii de folclor vor putea urmari un spectacol de teatru muzical coregrafic, semnat de Silvia Macrea si sustinut de gazdele evenimentului, Ansamblul Junii Sibiului. „Ca in fiecare an, Festivalul National de Folclor Ioan Macrea demonstreaza ca dansul si obiceiurile romanesti atrag in continuare un public numeros in sala de concert si ca ramane un proiect cultural valoros in peisajul evenimentelor de gen din Romania. M-a surprins la modul cel mai placut faptul ca fiecare ansamblu a prezentat programe tematice construite atent si promovand specificul fiecarei zone in parte”, spune Iuliana Tudor, gazda festivalului.

Despre personalitati marcante in istoria si cultura nationala, si la „Duminica Filmului Romanesc”. La TVR 2, de la ora 13.00, telespectatorii pot viziona „Neamul Soimarestilor” (Romania, 1965), ecranizare a romanului istoric omonim de Mihail Sadoveanu. In regia lui Mircea Dragan, superproductia cinematografica plaseaza actiunea in Moldova si Polonia secolului al XVII-lea, in timpul luptelor pentru scaunul Moldovei. In distributie, Mihai Vasile Boghita, Florin Piersic, Amza Pellea, George Calboreanu, Stefan Ciubotarasu si Dem Radulescu.

Filmul serii la TVR 2, de la ora 20.00, prezinta povestea vietii compozitorului Ciprian Porumbescu in Bucovina aflata sub stapanire austriaca. Filmul regizat de Gheorghe Vitanidis, „Ciprian Porumbescu” (Romania, 1972), ii are in distributie pe actorii Vlad Radescu, Tamara Cretulescu si Emanoil Petrut. Autor al catorva binecunoscute cantece patriotice („Pe-al nostru steag e scris Unire”), al operetei „Crai nou” si al celebrei „Balade”, tanarul Ciprian Porumbescu este arestat din pricina activitatii sale patriotice si se imbolnaveste de tuberculoza in inchisoare, boala care-i va provoca o moarte timpurie.

Emisiune dedicata marelui poet Mihai Eminescu si la TVR 3: sambata, 14 ianuarie, la ora 20.00, puteti urmari o editie „Din arhiva TVR – Eminesciana”, in care Irninis Miricioiu are invitati de seama – criticul Eugen Simion si actorul Marius Bodochi.

Un Eminescu altfel, la TVR International

Din Arhiva de Aur a anilor ’60, emisiunea „Antidot la uitare. Mihai Eminescu”, de la ora 14.30, readuce la TVR International opera eminesciana, prin lectura lui Tudor Arghezi, George Calinescu, Tudor Vianu, Mihail Sadoveanu. George Vraca si Silviu Stanculescu recita poeziile: „Albatros”, „Limba noastra”, „La steaua”, „Luceafarul” etc.

De la ora ora 15.10, suntem invitati la evenimentul „Cristian Macelaru – Cavaler al muzicii”. Ambasador al culturii romane, maestrul Cristian Macelaru, unul dintre marii artisti romani ai lumii, dirijor sef al Orchestrei Simfonice WDR din Köln, director muzical al Orchestrei Nationale a Frantei, dar si director artistic al Festivalului George Enescu, a fost decorat la Köln cu distinctia Ordinul Meritul Cultural in Grad de Cavaler, acordat de Presedintele Romaniei.

De la ora 18.25, TVR International il omagiaza de Ziua Culturii Nationale pe coregraful roman Gigi Caciuleanu, stabilit la Paris in anii ’70, celebru pentru stilul de miscare unic „stilul Gigi”, dobandit in anii de formare alaturi de profesoara Miriam Raducanu. Bogdana Pascal ne aduce un dialog realizat in Parisul lui Gigi, adorat de celebra balerina Maia Plisetkaia.

Un Eminescu altfel vom descoperi de la ora 22.00. TVR International difuzeaza un dialog cu Florin Chirculescu, autorul romanului „Solomonarul”, care reuseste sa-l umanizeze pe poet, asa cum niciun text nu a facut-o pana acum. Mihaela Craciun realizeaza dialogul-eveniment cu chirurgul consacrat drept scriitor de science fiction sub pseudonimul Sebastian A Corn.

Incepand cu ora 23.00, suntem invitati sa vizionam un documentar de arhiva, realizat in 2006 de Camelia Robe si prezentat de Andrei Gheorghe, care spunea despre Eminescu ca este „omul cu cel mai romanesc destin: luptator tradat de prieteni si geniu infrant de manualele de literatura”. Documentarul evita cliseele, fiind construit pe un document aproape ignorat de specialisti: procesul verbal al politiei, prin care Eminescu este bagat in camasa de forta si dus la ospiciu.

De-a lungul intregii zile de 15 ianuarie, toate posturile TVR vor difuza scurte intalniri cu mari personalitati culturale si cu poezia lui Mihai Eminescu.