Comunicate

TVR participa in premiera la proiectul EBU „New European Songbook”

Tema din acest an este „Back Together”, iar TVR este alaturi de televiziuni publice din Franta, Austria, Serbia, Slovenia, Portugalia, Norvegia, Kazahstan

· Romania este reprezentata de Paula si Ovi

· Programul „Din nou impreuna – New European Songbook”  va fi difuzat la TVR 1, joi, 30 decembrie

In premiera, Televiziunea Romana participa la proiectul „New European Songbook”, un format European Broadcasting Union (EBU), coproductie Eurovision, la care artisti din mai multe tari interpreteaza melodii pe un subiect comun. Tema din acest an este una de actualitate – „Back Together” („Din nou impreuna”), legata de puterea muzicii de a aduce oamenii impreuna si de a contracara efectele izolarii determinate de pandemia Covid-19.

La „New European Songbook 2021″, TVR este alaturi de alte sapte televiziuni publice din Austria, Serbia, Slovenia, Portugalia, Norvegia,
Kazahstan, Franta, videoclipurile realizate in cadrul proiectului fiind difuzate apoi de toate televiziunile participante. In Romania, programul intitulat „Din nou impreuna – New European Songbook” va putea fi urmarit la TVR 1, joi, 30 decembrie, de la ora 21:35.

Daca tema este comuna, genurile muzicale abordare de artisti sunt foarte diverse: de la pop la jazz, glam folk, New Age, muzica simfonica sau aranjamente corale. Reprezentantii Romaniei la acest program international sunt Paula si Ovi, iar piesa lor “See you again” („Pe curand”) -muzica si versuri Ovi Jacobsen si Olivia Wik – este una pop, tonica si plina de optimism. Melodia vorbeste despre dificultatea de a fi singur, de a nu putea impartasi lucrurile bune cu cei dragi si despre bucuria revederii. Videoclipul piesei a fost realizat de echipa TVR in diferite locuri reprezentative din Bucuresti, pe parcursul verii acestui an.

Celelalte piese ale televiziunilor publice participante la program:

Austria intra in program cu melodia „Liawa Hoffnung” („Prefer sa sper”), interpretata de Sibylle Kefer, acompaniata de Herbert Pixner Projekt. Duetul format din Irina Arsenijević si IlijaMihailović reprezinta Serbia cu piesa “Ponovo smo zajedno” („Din nou impreuna”), care ne aminteste despre capacitatea oamenilor de a face lucruri frumoase mai ales impreuna, in vreme ce Ellen A. Wang din Norvegia vine cu piesa “There Is A Place” („Exista un loc”), scrisa in izolarea din timpul pandemiei.

EU.CLIDES feat. Tota, din Portugalia, ne prezinta „Raio Verde” („Raza verde”), care vorbeste despre importanta muzicii in viata noastra, iar Amre (Yernar Sadirbayev) din Kazahstan doreste ca prin piesa “Omir Teniz” („Valurile vietii”) sa ne inspire si sa ne motiveze sa fim impreuna.

Reprezentanta Frantei, Marion Rampal a incercat, alaturi de jazz-man-ul american Archie Shepp, sa refaca, prin puterea muzicii, nu doar legaturile dintre oameni, ci si legatura noastra cu padurea, cu natura in intregul sau. Piesa se numeste „Calling To The Forrest” („Chemare catre padure”).

Tanara artista Lea Rihter din Slovenia si Samo Vovk – interpret, compozitor si instrumentist – ne aduc piesa “V Objemu Množine („Inconjurati”). Cu acordurile ei instrumentale, piesa este despre comunicarea dintre oameni si a fost compusa si inregistrata acasa la SamoVovk, la Ljubljana.

Asadar, va asteptam „Din nou impreuna – New European Songbook”, la TVR 1, joi, 30 decembrie, de la ora 21:35.

Surse foto:
TVR – fotografii cu Paula si Ovi
ORF Austria – fotografie making of Austria 
RTV – Slovenia – fotografie making of Slovenia 
RTS – Serbia – fotografie making of Serbia
KABA – Kazahstan – fotografie Amre Ernar Sadirbayev Kazahstan