Comunicate

Un reporter al emisiunii TVR 2 “Fara prejudecati” pe coperta Revistei “Nöileg”

Cu reporterul Andrea Nagy ne intalnim in fiecare sambata, la TVR 2, de la ora 9:30, in singura emisiune tv din Europa pentru care lucreaza trei reporteri cu dizabilitati. Saptamanal, alaturi de Raluca si Mihai, colegii sai, Andrea, care este nevazatoare, abordeaza subiecte din domeniul social si al dizabilitatii si mai ales dovedeste ca dincolo de orice handicap exista speranta, incredere si putere interioara. Emisiune “Fara prejudecati” este realizata de TVR Cluj, realizator si moderator este psihologul Ovidiu Damian, producator Ovidiu Pop.

Propunerea de a fi imagine pentru coperta lunii decembrie a revistei in limba maghiara “Nöileg” a fost o surpriza pregatita de o colega a Andreei Nagy, de la Radio Cluj si a fost primita cu emotie. „Nőileg este singura revista pentru femei din Romania in limba maghiara. In fiecare luna, revista stabileste un slogan – „Da pentru libertate, Da pentru comunitate”… Luna decembrie a avut motto-ul „Da, pentru diversitate” si astfel, am ales sa apara pe coperta un simbol care reprezinta acest slogan si anume pe Andrea Nagy. Ea nu apare doar pe coperta, ci are si un interviu amplu despre viata si activitatea ei. Pentru noi, Andrea este un model de independenta, o fata cu patru job-uri si cu un doctorat aproape finalizat, un om care trece dincolo de orice dizabilitate si care isi traieste viata cu demnitate. Avem deja si feedback de la cititori, oamenii ne-au transmis ca li se pare extrem de interesant faptul ca au avut ocazia sa afle cum este viata de zi cu zi a unei persoane complet nevazatoare. De la felul in care isi alege hainele, cum face curatenie, cum merge in pub-uri cu prietenii, relatii de prietenie, tot, tot, tot”, a spus Forrai Szerénke – redactorul care a realizat interviul cu Andrea.

De obicei, pe coperta revistei “Nöileg” este locul VIP-urilor din Transilvania: oameni de stiinta, politicieni sau activisti.
“Nu ma incadrez neaparat in aceasta serie ilustra… Sunt o persoana destul de obisnuita: lucrez in mai multe locuri pentru a ma putea intretine, imi petrec serile libere cu seriale, incerc sa evit ciocolata si sa termin teza de doctorat la care am visat de cand am ajuns la facultate. Ne convine sau nu, orice persoana cu deficiente de vedere care apare in public afecteaza felul in care sunt priviti toti ceilalti nevazatori. Am mereu grija sa afisez o imagine cat mai buna, dar marturisesc ca m-a luat un pic prin surprindere pregatirea”, a spus Andrea Nagy.

Ca persoana cu deficienta de vedere, pentru Andrea Nagy a fost dificil sa fie relaxata cand a participat la sedinta foto. Tanara povesteste insa ca profesionalismul celor cu care a colaborat a facut ca totul sa decurga fara probleme.
“Am sosit la sedinta foto cu un rucsac plin de haine; dupa care s-a dovedit ca Szerénke a adus, pentru orice eventualitate, o varietate de accesorii care sa se potriveasca cu orice, de la pijamale la costum spatial. Fotograful a fost profesionist si din punct de vedere psihologic gasea cu precizie glumele potrivite, intrebarile perfecte pentru a face sa treaca timpul fara sa cobor garda, in timp ce el se ocupa de cele vreo 200 de poze. Eram foarte concentrata pe aspectul profesional, pe diferentele de abordare: eu, ca realizator de interviuri, incerc sa linistesc interlocutorul cu conversatie usoara inainte de inregistrare. El, in schimb, imi sugera uneori sa ma asez in pozitii incomode, pentru ca mai apoi, cand renunt la ele, sa par relaxata. Am fost foarte surprinsa de toata aprecierea primita in urma aparitiei revistei, le multumesc in special colegilor de la radio si TV pentru sustinere”, adauga Andrea.

Desi nevazatoare, Andrea Nagy este absolventa de jurnalism cu master si doctoratul inceput. Cand a intalnit membrii echipei de realizatori a emisiunii “Fara prejudecati”, cauta un loc de munca. O misiune aproape imposibila, fiind nevazatoare. Atitudinea ei a impresionat, iar acestia i-au propus sa se alature emisiunii TVR. In scurt timp, a fost remarcata si de catre colegii de la Radio Cluj si angajata ca redactor.
“Nu permit nimanui sa-mi stabileasca limite: sa-mi impuna ce ar trebui sa fie normal pentru mine, fie ca e vorba de job sau de valori personale. Si mai am o trasatura: cand institutiile reprezentative ale persoanelor cu dizabilitati iau decizii negandite, cand organizatiile isi pierd vremea cu forme fara fond si uita de beneficiari, cand colegii din presa uita sa se informeze inainte de a lauda o tehnologie care e doar PR, nu mi-e jena sa fac galagie.
Dar, despre independenta vorbesc, cred, mai mult ca despre orice altceva. Uneori oamenii vor incerca sa o erodeze din iubire, alteori din nepasare, uneori le e lene sa depuna efort pentru a o asigura, alteori efortul bine intentionat e nepractic. Iar independenta e cel mai mare lux pe care il poate avea o persoana cu dizabilitati”, a mai spus reporterul emisiunii “Fara prejudecati”.