Teatru si Film

Una dintre cele mai frumoase legende ale Maramuresului, la TVR 1: filmul Pintea, sambata, de la ora 21:10

„In tara de aur si de cremene a Maramuresului, s-au zamislit de-a lungul a trei veacuri, ajungind pina la noi, numeroase legende in jurul eroului popular GRIGORE PINTEA, supranumit VITEAZUL… Filmul nostru va propune o posibila intruchipare a acestui erou…”  

Acesta este inceputul uneia dintre cele mai indragite legende romanesti, transpuse pe pelicula. Filmul artistic Pintea, inspirat din viata haiducului cu acelasi nume, a devenit, prin reactia publicului larg, un real blockbuster autohton.

Despre Pintea Haiducul, acest „Robin Hood” al Maramuresului legendele dainuie si dupa mai bine de 300 de ani de la disparitia sa. Numeroase legende vorbesc despre vitejia sa si de calul sau nazdravan. Se spune ca Pintea ar fi inventat un aparat de zbor, dar si ca ar fi ascuns in munti comori care nu au fost gasite nici astazi, desi sunt cautate inca. Asa ca multe legende sunt despre „berbintele (barbantele) cu galbeni” ale lui Pintea, ascunse in pesteri din diverse regiuni. Una dintre ele se zice ca se vede si astazi pentru ca se deschide la sapte ani odata. Alte legende il considera pe Pintea un erou inzestrat cu puteri supranaturale, asa cum este legenda pietrii de hotar dintre Tauti de Sus si Baia Sprie, care spune ca Pintea ducea o piatra de moara in coada toporului, iar locul unde a fost aruncata marcheaza hotarul . O alta legenda spune ca in noaptea de Sanzaiene, Pintea a cules o floare care i-a dat puteri magice. Exista si o legenda legata de moartea lui – care spune ca Pintea a fost omorat de „ trei graunte de k’iper si trei graunte de grau de primavara si trei cuiuta de potcoava calului di fier si tri graunte de tamaie.” Chiar si azi maramuresenii povestesc despre izvorul lui Pintea, stanca lui Pintea, comoara lui Pintea sau zborul lui Pintea. Ispravile lui au circulat intai sub forma de balade, iar unele dintre ele s-au transformat in povesti de spus la un pahar de vorba. Cat vezi cu ochii, aproape ca nu exista sat in care oamenii locului sa nu cunoasca vreo legenda despre haiducul Maramuresului.

In filmul Pintea, In regia lui Mircea Moldovan, faptele reale din consemnarile istorice au fost impletite atat cu legendele si credintele populare, cat si cu fapte imaginare, dand nastere la o productie cinematografica de succes. Pentru modul magistral in care inegalabilul Florin Piersic a interpretat rolul lui Pintea, in semn de omagiu, Consiliu Local al Municipiului Baia Mare i-a acordat in 2008 actorului titlul de „Cetatean de onoare al municipiului Baia Mare”.