Teatru si Film

Unele dintre cele mai frumoase productii ale stagiunii, in iunie la Nationalului craiovean

In luna iunie se pot vedea la Teatrul National „Marin Sorescu” din Craiova unele dintre cele mai frumoase si importante productii ale acestei stagiuni teatrale: caine cu om. caine fara om, regia Radu Afrim, FEMEIA MARII, regia Andriy Zholdak si OEDIP REGE, regia Declan Donnellan.

caine cu om. caine fara om, un spectacol pe texte de Simona Gosu, Maria Manolescu, Dan Coman, Lia Bugnar, Oana Pellea, Radu Tudoran si Radu Afrim in regia lui Radu Afrim, scenografia Irinei Moscu si coregrafia Flaviei Giurgiu se poate urmari vineri, 10 iunie si sambata, 11 iunie, de la ora 18:00, in Sala „I.D. Sirbu”.
Pentru rolurile din acest spectacol, Tamara Popescu si Vlad Udrescu sunt nominalizati la Premiile UNITER de anul acesta, la categoriile Cea mai buna actrita in rol secundar, respectiv cel mai bun actor in rol secundar.

La Teatrul National din Craiova, Radu Afrim face din caine cu om. caine fara om un spectacol in care pune in valoare forta unei trupe pe care as indrazni sa spun ca a coagulat-o in ultimii ani. Sunt momente care m-au tulburat. Care m-au lasat cu gura cascata in gindul lui Afrim ca regizor, ca scriitor, ca artist care scoate in prim plan actori impecabili ca Vlad Udrescu, Alex Calangiu, Claudiu Mihail, un registru nou pentru Romanita Ionescu, un recital al lui George Albert Costea, o noua pozitionare a Tamarei Popescu si a Iuliei Lazar. Hingherul de Radu Tudoran poate fi oricand un spectacol mare, de sine statator. Bijuterii sint si “Ochiuc” de Dan Coman, “Fragil” de Simona Gosu, “Noaptea dintre ani” de Radu Afrim. Am vazut acest spectacol de aproape patru ore cu o sala plina, atat cat permit restrictiile, in care nimeni nu parea sa respire, un fluid fantastic tinea in transa actorii si spectatorii si mi se pare sensul teatrului acest „impreuna“. Actorii lui Afrim sint sedusi de propunera lui si i se daruiesc fara niciun fel de rezerva, pina la capat.
Marina Constantinescu

Spectacolul FEMEIA MARII de Henrik Ibsen, in regia, co-scenografia, ilustratia muzicala si light design-ul lui Andriy Zholdak este programat joi, 16 iunie 2022, ora 19:00, in Sala „Amza Pellea” a teatrului.

Aceasta Femeia marii este Ellida. Si performanta fantastica, absolut impresionanta a actritei Costinela Ungureanu. O structura inteligenta, echilibrata, o actrita totala, o balerina facuta din plastilina, din o mie si una de registre interioare, emotionale, fizice, care spune, unic, povestea Ellidei ei si a lui Andriy Zholdak.
Marina Constantinescu

Spectacolul OEDIP REGE de Sofocle, in regia Declan Donnellan si scenografia lui Nick Ormerod este programat duminica, 19 iunie 2022, ora 19:00.

Ceea ce este cu adevarat spectaculos in acest Oedip e claritatea cu care Declan Donnellan extrage din textul lui Sofocle o esenta profund contemporana (caci etern si universal umana): trufia incercarii de a infrange conditiile realitatii prin ignorarea lor. Lipsa de smerenie si lipsa acceptarii – inteleasa nu ca resemnare, ci ca incapatanarea unui absurd sentiment al superioritatii – care, in vremurile noastre, nu supara zeii, ci distrug societatea.
Iulia Popovici

Biletele se pot achizitiona atat online, direct din site-ul institutiei www.tncms.ro cat si in format fizic, de la agentia teatrala.

La finalul lunii, Teatrul National „Marin Sorescu” din Craiova va participa la Festivalul International de Teatru de la Sibiu, cu doua productii: 𝐅𝐄𝐌𝐄𝐈𝐀 𝐌𝐀̆𝐑𝐈𝐈, regia Andriy Zholdak, in 24 iunie, ora 20:00, la Fabrica de Cultura – Constructii SA – UniCredit – Sala Faust si 𝐈𝐍𝐈𝐌𝐀̆ 𝐒̦𝐈 𝐀𝐋𝐓𝐄 𝐏𝐑𝐄𝐏𝐀𝐑𝐀𝐓𝐄 𝐃𝐈𝐍 𝐂𝐀𝐑𝐍𝐄, regia Radu Afrim, in 26 iunie, ora 17:00, in acelasi spatiu: Fabrica de Cultura – Constructii SA – UniCredit – Sala Faust.

caine cu om. caine fara om
un spectacol pe texte de Simona Gosu, Maria Manolescu, Dan Coman, Lia Bugnar, Oana Pellea, Radu Tudoran si Radu Afrim
Regia, video si universul sonor: Radu Afrim
Scenografia: Irina Moscu
Coregrafia: Flavia Giurgiu
Efecte video & animatie: Cristian Niculescu
Asistenta de regie: Claudia Gorun
Asistenta de scenografie: Gloria Bucataru
Make-up: Minela Popa, Mihaela Guran
Design lumini: Dodu Ispas
video “oameni si caini”: Orlando Edward
Cu: Alex Calangiu, George Albert Costea, Ramona Dragulescu, Romanita Ionescu, Iulia Lazar, Geni Macsim, Alina Mangra, Claudiu Mihail, Catalin Mihai Miculeasa, Raluca Paun, Tamara Popescu, Vlad Udrescu, Costinela Ungureanu, Petronela Zurba, Adrian Tudor, Mihai Vita.
Durata spectacolului:
Partea I – 2h; Partea a II-a – 2h (cu pauza de 20 de minute)

https://artpres.ro/wp-content/uploads/2022/06/caine-cu-om.-caine-fara-om.-regia-Radu-Afrim.-TN-Craiova-768x1075.jpg

FEMEIA MARII
de Henrik Ibsen
Traducerea: Valeriu Andriuta
Versiunea scenica: Ioana Malau
Consilier artistic al proiectului: George Banu
Regia, co-scenografia, light design-ul, ilustratia muzicala: Andriy Zholdak
Asistent de regie: Valeriu Andriuta
Decorul si creatia video: Danilo Zholdak
Costumele: Yan Zholdak
Muzica: Valentyn Silvestrov
Translator: Corina Druc
Cu: Costinela Ungureanu, Nicolae Vicol, Angel Rababoc, Raluca Paun, Petronela Zurba, Catalin-Mihai Miculeasa, Catalin Vieru, Irina Danciu, Roxana Mutu
Durata spectacolului:
Partea I – 1h 50 min; Partea a II-a – 2h (cu pauza de 20 de minute)

𝐎𝐄𝐃𝐈𝐏 𝐑𝐄𝐆𝐄
de Sofocle
Traducerea: Theodor Georgescu, Constantin Georgescu
Regia: Declan Donnellan
Scenografia: Nick Ormerod
Muzica: Cari Tibor
Asistenta de regie: Laurentiu Tudor
Asistenta de scenografie: Adelina Galiceanu, Petri Stefanescu
cu: Claudiu Mihail, Ramona Dragulescu, Vlad Udrescu, Tamara Popescu, Alex Calangiu, Nicolae Vicol, Iulia Colan, Angel Rababoc, Raluca Paun, Ovidiu Carstea, Eugen Titu, Corina Druc, Bruno Noferi, Ioana Andone, Irina Danciu, Adelina Galiceanu, Roxana Mutu, Mihai Alexandru Purcaru, Petri Stefanescu, Catalina Vinatoru, Iarina Zidaru, Ioana Vicol, Romana Vicol
Spectacol recomandat persoanelor peste 16 ani
Durata spectacolului: 1h 20 min

TEATRUL NATIONAL „MARIN SORESCU” CRAIOVA
https://tncms.ro
https://www.facebook.com/tncms.oficial
https://www.instagram.com/teatrul_national_craiova

https://artpres.ro/wp-content/uploads/2022/06/afiș-OEDIP-REGE-resize.jpg