Comunicate

Vernisajul expozitiei itinerante: „Barbara Klemm. Lumina si intuneric.

Ambasada Germaniei la Bucuresti va invita cu drag sa vizitati expozitia: „Lumina  si intuneric. Fotografii din Germania” de Barbara Klemm, care va fi expusa la Palatul Dacia-Romania in perioada 12 mai – 7 august 2022, in cadrul muzeului Art Safari.

Expozitia de lucrari ale Barbarei Klemm, unul dintre cei mai importanti fotografi germani, impresioneaza cu fotografii alb-negru ale Germaniei divizate si reunificate, care au devenit „simboluri ale istoriei contemporane”. Aceasta include portrete ale unor personalitati din politica, economie si arta, precum si instantanee ale unor oameni in situatii cotidiene sau exceptionale. In plus, expozitia este completata de fotografii exclusive realizate de Barbara Klemm in timpul calatoriilor sale prin Romania in anii 1972, 1973 si 1991.

Ambasadorul Dr. Peer Gebauer: „Aceasta expozitie, cu fotografii impresionante din Germania si Romania, reprezinta un alt punct culminant al programului nostru cultural foarte divers, cu evenimente culturale de diferite genuri, pe care vi le prezentam in acest an in colaborare cu numerosi parteneri romani si germani. 2022 este un an cu totul special pentru relatiile noastre bilaterale: aniversam 30 de ani de la incheierea Tratatului de prietenie romano-german, care sta la baza stransei noastre prietenii si parteneriatului nostru in Europa. Relatiile noastre culturale stranse si diverse reprezinta un element principal al acestui parteneriat si il insufletesc.”

Barbara Klemm combina in fotografiile sale documentarea si inspiratia artistica din cei 40 de ani de activitate, creand astfel ceva unic in lumea presei si a fotografiei artistice germane.
Exceptionalitatea lucrarilor sale este strans legata de abordarea artistica a Barbarei Klemm, care nu este niciodata preocupata de expunerea oamenilor sau de crearea de senzatii, dar pentru care cel mai important lucru este „sa-ti cunosti punctul de vedere si sa-i ramai fidel, si sa pastrezi intotdeauna o anumita distanta fata de subiect – sa te desprinzi”. Fotografiile sale reflecta o imensa empatie, care, in combinatie cu discretia si corectitudinea fata de cei reprezentati, ii permite sa redea istoria fara a accentua spectacolul in sine, ci mai degraba efectul evenimentelor prezentate asupra celor implicati.

Expozitia a fost realizata de Ambasada Germaniei la Bucuresti in colaborare cu Institutul pentru Relatii Externe (ifa) si Art Safari cu sprijinul Goethe-Institut si al Institutului Cultural Roman.

Pentru mai multe informatii, puteti vizita site-ul https://www.artsafari.ro/barbara-klemm-2/