Tehnologie

Viitorul digital al planetei se decide la Bucuresti. TVR INFO ne aduce zilnic toate informatiile de la ITU PP 22

Jurnalistul Mihai Constantin ne este ghid si ne explica pas cu pas cel mai amplu eveniment international dedicat domeniului comunicatiilor si gazduit vreodata de Romania: Adunarea plenipotentiara a Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor* (ITU PP). Din 26 septembrie, luni-vineri, ora 15:00.

Televiziunea Romana este partener oficial al conferintei gazduite la Palatul Parlamentului timp de trei saptamani, intre 26 septembrie si 14 octombrie.

Palatul Parlamentului din Bucuresti este epicentrul unei plaje foarte importante de teme digitale, care, vrem sau nu, ne vor afecta viata in urmatoarele decenii. Jurnalistul Stirilor TVR Mihai Constantin ne invita, din studioul TVR organizat la Palatul Parlamentului, sa aflam si sa asistam la deciziile care vor marca viitorul lumii intregi pentru decenii de acum inainte. Pe durata desfasurarii evenimentului, timp de trei saptamani, TVR INFO, postul de stiri al Televiziunii Romane, va avea transmisiuni de la fata locului in fiecare zi, de la ora 15:00.

„Este cel mai mare eveniment international gazduit de Romania vreodata: aproape 2.500 de participanti (delegati) vin din 193 de tari si vor dezbate si vor adopta peste 180 de rezolutii. E un eveniment foarte important, cu un volum de lucru imens si, datorita faptului ca TVR este partener oficial, telespectatorii vor avea acces privilegiat la o multime de lucruri care se decid si se petrec in Romania”, puncteaza jurnalistul TVR Mihai Constantin.

„Trebuie sa fim cumva mandri, sa simtim o responsabilitate suplimentara pentru faptul ca ITU PP 22 are loc la Bucuresti, pentru ca in Europa nu s-a mai tinut o adunare plenipotentiara de acum 30 de ani si este foarte posibil ca, pentru urmatoarea generatie, sa nu mai fie un PP pe continentul european. Asadar, dupa 30 de ani, Bucurestiul este ales sa gazduiasca o astfel de conferinta. Apoi, la Bucuresti se vor decide in urmatoarele trei saptamani directiile de dezvoltare in domenii precum securitatea cibernetica, inteligenta artificiala, modurile de conectare a oamenilor din zonele mai sarace ale planetei (sunt aproape 3 miliarde care inca nu au acces la o retea de comunicatii moderna, asa cum avem noi si cum o luam de a gata ca parte din viata noastra de zi cu zi).
Se vor puncta si mecanisme de promovare a femeilor in acest domeniu si de sustinere si de educare a tineretului pentru a face fata unui viitor din ce in ce mai mult preponderent digital, asa cum se prefigureaza el. Interesante vor fi si discutiile despre internetul lucrurilor (IoT) – un alt val de tehnologie care va fi tot mai vizibil si mai prezent in vietile noastre, si nu numai casnic, ci si economic si industrial. Adica modul in care obiectele conectate vor vorbi unele cu altele, fara un intermediar uman si ce va insemna asta pentru modelarea civilizatiei noastre”, ne explica Mihai Constantin, jurnalistul care ne este si „GhiDigital”, in emisiunea cu acelasi titlu pe care o realizeaza la TVR.

Iar la nivel geopolitic, conflictul din Ucraina isi lasa amprenta si la acest eveniment: „Pentru ca, imediat dupa declansarea conflictului, Ucraina a cerut Organizatiei Internationale a Telecomunicatiilor, organizatie sub egida ONU, sa elimine conducatorii rusi din fruntea tuturor comisiilor si organizatiilor din care faceau parte, ceea ce s-a si intamplat. La Bucuresti se va alege un nou secretar al ITU si, surpriza: candidatii sunt o americanca (Doreen Martin) si un rus (Rashid Ismailov). Se va da cumva o lupta interesanta, care va fi sub ochii nostri la Bucuresti, pentru cine va conduce Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor pentru un mandat sau doua de acum incolo”, adauga Mihai Constantin.

In fiecare zi de luni pana vineri, la TVR INFO, de la ora 15:00, Mihai Constantin va avea invitati valorosi: sefi de delegatii si alti reprezentanti care sunt in Romania pentru a discuta despre multe aspecte care ne influenteaza si modeleaza viata si modul in care interactionam unii cu ceilalti de acum inainte. „Sunt multe lucruri de urmarit, iar noi le vom le explica pe intelesul tuturor, pentru ca publicul nu are obligatia sa se priceapa la lucrurile acestea, fiind foarte tehnice, insa e important sa intelegem ce se intampla pentru ca ne priveste, ne afecteaza” (Mihai Constantin).

*Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor este organismul sub egida ONU care gestioneaza tot ce inseamna infrastructura digitala de comunicatii de pe Planeta, fie ea pe unde radio, prin cablu, prin satelit sau orice alta metoda. Fara ea, nu am avea standarde care ar face posibila astazi chiar si existenta internetului sau schimbul de informatii, sau chiar standarde precum fotografiile in format jpeg, cu care suntem cu totii familiari. Toate acestea au luat nastere datorita Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor. Aceasta Uniune are mai multe organisme care se intalnesc regulat, dar o data la patru ani are loc Conferinta Plenipotentiara, adica tocmai ceea ce se organizeaza si are loc la Bucuresti incepand cu 26 septembrie.