Comunicate

Ziua Marinei, sarbatorita la TVR cu premiere si editii speciale

Strans legata de sarbatoarea religioasa a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni, Ziua Marinei Romane se aniverseaza, pe 15 august, pentru a 120-a oara. Iata ce au pregatit posturile TVR pentru aceasta zi.

„Editie speciala” dedicata Zilei Marinei Romane la TVR 1

Prilej de onor al celor care si-au legat destinele de intinderile de ape, Ziua Marinei Romane este aniversata an de an odata cu sarbatoarea crestina a Adormirii Maicii Domnului, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni, pe 15 august. Luni dimineata, manifestarile de la Constanta vor incepe la ora 10.00 in Portul Militar si in Portul Tomis, putand fi urmarite in direct, la TVR 1, intr-o „Editie speciala” dedicata Zilei Marinei Romane. Ceremonia este transmisa in direct si de TVR INFO.

Evenimentul va cuprinde ceremonialul de ridicare a Pavilionului, Geacului si Marelui Pavoaz la bordul navelor militare si la catargul de la Comandamentul Flotei, concomitent cu intonarea Imnului National al Romaniei si tragerea a 21 de salve de tun. In Portul Militar, festivitatea va incepe cu serviciul religios si va fi urmata de discursurile oficiale ale presedintelui Klaus Iohannis si ale ministrul Apararii, Vasile Dancu si de vizitarea navei-scoala „Mircea”, recent intoarsa dintr-un mars international de instructie. Spectaculoase vor fi defilarea aviatiei si salutul elicopterelor. In Portul Tomis, pe langa expozitia de tehnica si echipamente militare si parada de costume de epoca, asistam chiar la sosirea Zeului Neptun.

Romanii din afara tarii asista, de asemenea, la ceremonie, urmarind „Editia speciala”, simultan, la TVR Moldova si TVR International.

Film si divertisment la TVR 2

Concertul extraordinar „Ave Maria”, sustinut de Corul National de Camera „Madrigal – Marin Constantin”, premiera filmului „Maria, Regina Romaniei”, in regia lui Alexis Sweet Cahill, dar si transmisiuni in direct de la festivitatile pregatite de Fortele Navale Romane din Constanta, Mangalia, Braila, Tulcea, Galati, Bucuresti si Bicaz se numara printre programele de sarbatoare pregatite de TVR 2 de Sfanta Marie Mare.

Luni, de la ora 16.00, Liana Stanciu ne invita sa urmarim o editie speciala „In Direct cu Viata”. Timp de doua ore, telespectatorii se vor intalni cu cele mai iubite „Marii” ale showbizului, artei sau sportului romanesc. Si tot atunci, vedem in direct transmisiuni de la malul Marii Negre, unde Zeul Neptun va da startul unui exercitiu demonstrativ naval, prezentat de structuri ale fortelor navale, aeriene, terestre, ale fortelor pentru operatii speciale, precum si structuri ale Garzii de Coasta.

De la ora 20.00, Irina Pacurariu ne invita sa o revedem pe artista Maria Buza, intr-o editie „Reteaua de Idoli”, despre care spunea: „Iubita si talentata Maria Buza isi pune sufletul pe masa in una dintre cele mai sincere si mai emotionante intalniri la care puteam spera”.

Programul special dedicat celei de-a 120-a aniversari a Zilei Marinei Romane continua, de la ora 21.00, cu un concert extraordinar – „Ave Maria”, sustinut de Corul National de Camera „Madrigal – Marin Constantin” pe faleza Cazinoului din Constanta. Evenimentul unic de la malul Marii Negre porneste de la un concept artistic ce imbina sunetul inconfundabil al acestui celebru ansamblu si o complexa regie de lumini si imagini. Actorul Marius Manole va completa programul „Ave Maria” cu interpretarea unei colectii emotionante de psalmi.

Spectacolul va fi intregit de vocile copiilor corului Cantus Mundi din Constanta, precum si de o scenografie spectaculoasa si un design de lumini ce vor pune in valoare celebra faleza a Cazinoului constantean. Regia spectacolului „Ave Maria” este semnata de Emil Pantelimon, iar conducerea muzicala apartine Annei Ungureanu. Designul de lumini este coordonat de Alin Popa, video mapping-ul de Dorin Popovici, iar sunetul de Gabriel Scirlet.

Imediat dupa incheierea concertului, de la 22.30 telespectatorii TVR 2 sunt invitati la film. Drama istorica „Maria, Regina Romaniei” (Romania, 2019), in regia lui Alexis Sweet Cahill, cu Roxana Lupu, Adrian Titieni, Daniel Plier, Serban Pavlu, Anghel Damian si Ronald Chenery in rolurile principale, a fost filmata in Bucuresti, Paris si Londra. Productia cinematografica difuzata in premiera la TVR 2 a avut lansarea pe 8 noiembrie 2019, la o suta de ani de la recunoasterea internationala a Marii Uniri la Conferinta de Pace de la Paris.

In primavara anului 1919, imediat dupa incheierea Primului Razboi Mondial, intr-o Romanie marcata de saracie si de controverse politice, Regina Maria lupta sa-si aseze tara pe harta Europei. La Conferinta de Pace de la Paris, ea va face lobby pentru recunoasterea internationala a Marii Uniri, reusind sa obtina sprijinul celor trei mari decidenti care vor trasa granitele lumii: prim-ministrul britanic Lloyd George, prim-ministrul francez Georges Clemenceau si presedintele american Woodrow Wilson.

Transmisiuni religioase si perfectiunea muzicii, la TVR 3

Si TVR 3 dedica o serie de programe zilei de Sfanta Maria. De la 8.50, intr-o editie speciala „Lumina din lumina”, urmarim Sfanta Liturghie Arhiereasca, in transmisiune directa de la catedrala arhiepiscopala majora „Sfanta Treime” din Blaj.

In fiecare an, la 15 august, de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, zeci de mii de credinciosi catolici se indreapta in pelerinaj spre Sanctuarul National al Maicii Domnului de la Cacica, unde au loc celebrari speciale. De la ora 10.45, realizatoarea si moderatoarea Carmen Olaru ne propune un dialog in direct cu preotul Cristian Diac, consilier episcopal, redactor la Oficiul pentru Comunicatii Sociale, in editia speciala „Lumina Crestinului”. Editia cuprinde si momente din Sfanta Liturghie din ziua de Hram a Sanctuarului Sfintei Fecioare de la Cacica.

Iar la ora 17.00, telespectatorii TVR 3 vad, sub genericul „Madrigal – Sunetul Perfectiunii”, un concert sustinut de Corul Madrigal „Marin Constantin”, la Zagreb, in luna iunie, cu ocazia implinirii a 30 de ani de relatii diplomatice romano-croate.