Evenimente

Ziua Nationala a Romaniei este sarbatorita memorabil si pe Scena Digitala. Astfel, spectacolul „Opinia Publica” poate fi vizionat gratuit timp de 24 de ore incepand cu 1 decembrie, ora 12:00 dupa-amiaza (ora Romaniei) pe www.scena-digitala.ro.

Cu ocazia debutului unei noi luni, va prezentam si premierele de pe Scena Digitala: „20 noiembrie”, dupa Lars Noren, in regia lui Eugen Jebeleanu si „You·tópia”, in regia lui Florian von Hoermann. Spectacolul cadou este „Reflexii”, creat in cadrul proiectului „People Power Partnership”, finantat prin Europa Creativa.

„La multi ani tuturor romanilor de pretutindeni din partea mea si a echipei Teatrului National „Radu Stanca” din Sibiu, a Festivalului International de Teatru si a tuturor structurilor culturale asociate. Prin miracolul artei suntem mereu, autentic, impreuna. Si de Ziua Nationala a Romaniei va daruim un spectacol deosebit: “Opinia Publica”. Multumim tuturor colaboratorilor si partenerilor nostri, fara de care mesajul nostru uman si artistic nu ar putea ajunge atat de departe. La multi ani, Romania de pretutindeni!”
Constantin Chiriac, Presedintele FITS si Directorul General al Teatrului National „Radu Stanca” Sibiu
Mesajul video complet poate fi vizualizat aici: https://we.tl/t-mtE4Mlpof5

Scena Digitala, platforma online de teatru-film a Teatrului National „Radu Stanca” Sibiu (TNRS), ofera abonatilor, in luna decembrie, premierele „20 noiembrie”, dupa Lars Noren, in regia lui Eugen Jebeleanu si „You·tópia”, in regia lui Florian von Hoermann. Spectacolul cadou este „Reflexii”, creat in cadrul proiectului „People Power Partnership”, finantat prin Europa Creativa. Abonatii platformei vor putea viziona in decembrie cele doua premiere, alaturi de spectacolele: “QUARTETT”, “ANTISOCIAL”, “CALATORIILE LUI GULLIVER”, “DE CEALALTA PARTE A LUMII”, “CONFERINTA IRANIANA”, “MICI CRIME CONJUGALE”.

Platforma video-on-demand Scena Digitala, distinsa anul acesta cu premiul special UNITER, aduce in acest an iubitorilor de arte ale spectacolului peste 30 de spectacole de teatru, teatru-film si filme ale Teatrului National „Radu Stanca” Sibiu (TNRS). Scena Digitala poate fi accesata pe baza de abonament sau bilet individual. Detalii despre bilete si abonamente sunt disponibile pe site-ul www.scena-digitala.ro. Ia-ti cel mai bun loc in sala virtuala! Scena Digitala este de acum si pe Facebook.

Mai multe detalii despre spectacole
Opinia publica, de Aurel Baranga
REGIA: Theodor-Cristian Popescu
SCENOGRAFIA: Dragos Buhagiar
MUZICA: Vlaicu Golcea
VIDEO: Daniel Gontz
IN DISTRIBUTIE: Marius Turdeanu, Diana Fufezan, Nicu Mihoc, Codruta Vasiu, Catalin Neghina, Liviu Vlad, Dan Glasu / Viorel Rata, Mihai Coman, Vlad Robas, Adrian Neacsu, Ciprian Scurtea, Mihai Alexandru/Alexandru Malaicu, Ioan Paraschiv/Horia Fedorca, Arina Ioana Trif, Eduard Patrascu
DURATA: 1H 45 MIN
DATA PREMIEREI: 1 OCTOMBRIE 2010
„Opinia Publica”, in regia lui Theodor-Cristian Popescu, este un spectacol-sedinta cu publicul, dupa textul omonim scris de Aurel Baranga in perioada comunista, si prezinta o incursiune aproape antropologica prin care se reconstruieste, cu mult umor si cu seninatate, contextul social si uman al acelor vremuri. Istoria este facuta pentru a se repeta, iar situatii ce s-au petrecut in alte vremuri pot parea frapant de actuale in zilele noastre. Libertatea presei, un principiu al democratiei, este tema in jurul careia graviteaza actiunea spectacolului. Personajele pitoresti sunt tipologii umane ce transcend epoca opresiunilor politice si, implicit, a suprimarii libertatii de exprimare. Vivacitatea cu care se succed scenele si muzica antrenanta anima auditorul intr-o valtoare de senzatii ce se nasc din amintiri care starnesc rasul, chiar si celor ce nu au trait in perioada respectiva.

//

„You·tópia”, in regia lui Florian von Hoermann este un proiect multimedia, un poem coregrafic, despre relatiile subtile dintre indivizii unei colectivitati. Spectatorii iau parte la o incursiune psihedelica la capatul careia vor intrezari o raza de speranta. Noua productie a TNRS este realizata in colaborare cu artisti din Germania si Danemarca. Regizorul Florian von Hoermann locuieste in München si este profesor de actorie si regie la Academia Athanor, avand colaborari cu teatrele din Dresda, Baden Baden, Stuttgart si Frankfurt. Coregrafa si profesoara de dans, Edith Buttingsrud, este de origine daneza si locuieste in Berlin, unde a realizat coregrafia pentru numeroase filme si spectacole de teatru si opera.
Spectacolul are in distributie atat actori ai Sectiei germane, cat si actori ai Sectiei romane a TNRS: Johanna Adam, Emöke Boldizsar, Yannick Becker, Daniel Plier, Fabiola Petri, Lukas Redemann, Benedikt Hafner, Ana Tiepac, Stefan Tunsoiu, Eva Fratila, Patrick Imbrescu. Reprezentatiile sunt in limba germana, cu traducere in limba romana. Avanpremiera spectacolului „you·tópia” a avut loc pe 23 octombrie 2021.
//
„20 noiembrie” este povestea unui adolescent pe care societatea il transforma in calau. Pe 20 NOIEMBRIE 2006, in orasul Emsdetten, un tanar in varsta de 18 ani deschide focul in fosta sa scoala si raneste mai multe persoane, inainte de a se sinucide. Piesa lui Lars Norén pleaca de la acest caz real, pentru a construi o fictiune documentata despre viata macinata a unui tanar maltratat. Violenta cuvintelor ce i-au fost adresate in timpul copilariei il imping pe adolescent la o razbunare fara margini. Acest text oglindeste situatia Europei occidentale si capitaliste din zilele noastre, care se confrunta cu probleme mari de identitate sociala, cum ar fi atacurile teroriste sau valul de imigranti care au zdruncinat anul 2015. In „20 noiembrie”, Lars Norén analizeaza psihologia si mecanismul violentei care il determina pe individ sa treaca din pozitia de agresat in cea de agresor si, totodata, repercusiunile unei educatii defectuoase, care poate crea monstri. Un text puternic, poetic si angajat in tratarea problemelor societatii noastre contemporane. Un spectacol care da voce unei tinereti sfasiate.

„20 noiembrie” dupa Lars Noren
Un spectacol de Eugen Jebeleanu
TRADUCERE DE: Eugen Jebeleanu si Ali Deac
VIDEO: Andrei Cozlac
CONSULTANT SCENOGRAFIE: Velica Panduru
ASISTENT REGIE: Maria Popovici
MANAGER PROIECT: Claudia Domnicar
Distributia: Ali Deac
DURATA: 1H 0MIN
PREMIERA: 14 MAI 2016
Spectacol nerecomandat tinerilor sub 12 ani

//

„Reflexii” este cadoul lunii decembrie pentru abonatii Scenei Digitale. Un spectacol de dans elaborat, creat in cadrul proiectului „People Power Partnership”, finantat prin Europa Creativa. Vibrant, captivant si sensibil, cu umbre si lumini, culoare si sunet, dar mai ales cu multa emotie. Ideea de reflexie este transpusa prin decorul spectaculos si prin miscarile de dans ale tinerilor artisti. „People Power Partnership”, finantat prin Europa Creativa, reuneste alaturi de Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu, alte 12 institutii culturale din 11 tari europene, si se deruleaza pe o perioada de patru ani, intre octombrie 2020 – octombrie 2024.

Productia spectacolului „Reflexii” a presupus participarea unei echipe vaste de artisti romani si straini – regia: Sigrun Fritsch, coregrafie: Kien Trinh, light design: Max Rieger, manager turneu: Marielle Koplin, manager proiect: Matthias Rettner, educatie si pedagogie: Athena Gandila, colaborator proiect: Tudor Leva. In distributie: Egle Kordiukovaite, Jokubas Nosovas, Lujza Halakova, Medeinė Rainytė; Andrada Ion, Diana Dragu, Enya Musoaie, Flavia Persa, Florian Gavarici, George Hadarig, Isabela Haiduc, Luiza Petra; Alanis Martinec, Bernice Waldvogel, Charlotte Schanzlin, Junis Becherer.

Partenerii proiectului sunt Aktionstheatre PAN.OPTIKUM, Freiburg (DEU); Teaterforeningen for Helsingør Kommune // PASSAGE Festival (DNK); “Radu Stanca” National Theatre in Sibiu // FITS (ROU); Varazdin Tourist Board (HRV); Menu Fabrikas in Vilnius & Alytaus miesto teatras in Alytus (LTU); Foundation INITIUM, Riga (LVA); Bitò Produccions in Girona // Temporada Alta (ESP); Municipio de Loulé (PRT); Camara Municipal de Lisboa, (PRT); Magna Vitae, Lincolnshire (UK); SE.S.TA – Centre for Choreographic Development, Prague (CZE); Fondazione Via Maestra in Venaria (ITA); University of Education Freiburg (DEU).