Comunicate

Barbara Panco, femeia-poveste, vine la „Nu exista nu se poate”

S-ar putea face un film din experienta de viata a invitatei Andreei Marin de joi, 29 aprilie, de la ora 18:00, in emisiunea TVR 2, „Nu exista nu se poate”. In 1976, Barbara Panco devenea prima femeie instructor auto din Romania. A condus apoi aproape toate tipurile de autovehicule: de la basculante si camioane, pana la autobuze, taxiuri sau masini de raliu. Mai mult, sub indrumarea ei au invatat arta sofatului aproape 2000 de elevi, iar pentru cei care se pregatesc de examenul auto, a scris, in 2008, cartea – „Legislatia rutiera pe intelesul tuturor”.
Si astazi, cand urmeaza sa aniverseze 80 de ani, Barbara Panco priveste cu interes spre motoare. Nu a ratat nici chopperul, motocicleta spectaculoasa adusa in platoul emisiunii „Nu exista nu se poate”: „N-as mai putea merge pe ea, dar o iubesc si as pune-o in sufragerie”, spune cu nostalgie.

Descendenta a unei vechi familii boieresti, familia Ghica, Barbara Panco a urmat, timp de 4 ani, cursurile Facultatii de Litere ca sa devina profesoara de franceza, limba pe care o vorbea din copilarie. A fugit insa de repartitia la tara si a ales sa devina sofer profesionist.

Cu siguranta, curajul se numara printre cele mai proeminente calitati ale sale si a stat la baza tuturor realizarilor. Cu energie, volubila si simt al umorului, pentru Barbara Panco varsta e doar un numar. La aproape 80 de ani, vederea si reflexele sale sunt impecabile si nici nu se gandeste sa renunte la pasiunea pe care o are de aproape o jumatate de secol: sofatul. Urmariti joi, 29 aprilie, de la ora 18:00, o poveste de viata impresionanta intr-o editie de colectie „Nu exista nu se poate”.

„Sunt dintr-o familie de mari intelectuali. Bunica mea, Georgette Ghica, sefa Crucii Rosii pe Frontul de Est, a studiat sculptura la Paris, mama a urmat istoria artelor, iar tata a fost ofiter de marina si a facut Politehnica. De la ei am invatat lucruri absolut minunate. De la bunica mea am mostenit curajul care m-a ghidat o viata intreaga. Nu stiu ce inseamna frica, nu plang, pentru ca daca plangi nu te doare mai putin. Mama m-a invatat ce inseamna generozitatea, iar de la tatal meu am invatat punctualitatea si respectul cuvantului dat. Intr-o zi, intamplarea a facut sa descopar scoala de soferi profesionisti. De aici a inceput viata mea de sofer profesionist, cu bune, cu rele, cu familie dezamagita… cu mama care a zis: Bine, daca asta vrei … dar sa faci cel mai bine. Si asta am incercat toata viata!”, a povestit Barbara Panco.