Home » Violonistul Alexandru Tomescu, invitat la Garantat 100%, duminica, la TVR 1
Comunicate

Violonistul Alexandru Tomescu, invitat la Garantat 100%, duminica, la TVR 1

„Am simtit ca oamenii aceia, care habar n-aveau cine e Porumbescu, ce-i Romania… am simtit, la un moment dat, ca s-a facut liniste…”

Violonistul Alexandru Tomescu este invitatul lui Catalin Stefanescu duminica, la „Garantat 100%”. Un dialog despre experiente traite la intensitate maxima, despre efort si concentrare, despre emotie si puterea magica a muzicii, pe 26 mai, de la ora 23:00, la TVR 1.

In 2022, strunele viorii Stradivarius, manuita cu maiestrie de Alexandru Tomescu, se faceau auzite pe platoul Bucegi, aproape de varful Caraiman. Anul acesta, aceeasi vioara si acelasi violinist au impresionat o audienta formata din grupuri de turisti de toate nationalitatile, curajosi care s-au aventurat sa cucereasca Everestul. Ce a insemnat aceasta experienta pentru celebrul artist? Care este programul de pregatire a muzicianului pentru astfel de evenimente? Dar rutina sa de zi cu zi? Cum se construieste si mentine relatia cu publicul? La toate aceste intrebari raspunde violonistul Alexandru Tomescu in dialogul cu realizatorul TVR Catalin Stefanescu, la „Garantat 100%”. O editie de vazut si ascultat, duminica, 26 mai, de la ora 23:00, la TVR 1.

„Visam de multi ani la o astfel de evadare din cotidian”, marturiseste muzicianul referindu-se la experienta din Himalaya. „Totul e la cu totul alte proportii. Intr-adevar, sunt munti superbi in Romania, sunt munti superbi in Europa, peste tot, dar proportiile la care sunt muntii aceia, acolo, sunt naucitoare! Eram la 4-5000 de metri si ne uitam in sus, la 8 miari… Si densitatea lor – erau frecvent momente in care aveam 360 de grade in jur creste. Una si una, pe care ti-ai fi dorit o viata intreaga sa le contempli”, continua el.

Si, pentru ca nu-si permitea sa lase studiul deoparte timp de o luna, cat a durat expeditia, a aparut ideea „concertului”… la inaltime – si la propriu, de aceasta data. „Am decis sa iau vioara dupa mine, pentru ca nu puteam sa fac o pauza si… studiam. In fiecare seara, spre disperarea unor vecini de camera de acolo, studiam”, glumeste invitatul, oferindu-ne amanunte despre efortul activitatior obisnuite in acele conditii deloc prietenoase. „Socul l-am avut la Everest base camp, unde evident ca nu aveam timp sa ma incalzesc inainte de concert. Pur si simplu, a fost pe loc: desfa vioara si canta! Primele secunde am fost socat, pentru ca eram bocna, mainile erau inghetate”, isi aminteste Alexandru Tomescu.

Efortul a meritat, insa. Chiar daca spectatorii erau departe de publicul meloman, imbracat elegant, din marile sali unde a concertat vilonistul, momentul muzical care i-a surprins la 5364 de metri a reusit sa transforme acel „turn Babel” intr-un grup de oameni ale caror suflete vibrau in acelasi ritm: al „Baladei” lui Ciprian Porumbescu. „Am stat la coada. Erau grupuri de turisti care se fotografiau acolo. […] Erau foarte multi oameni, de toate nationalitatile. Era un fel de turn Babel, asa mi s-a parut. Cred ca cei mai putin numerosi erau nepalezii, ei erau doar pe partea tehnica. Era grupul nostru de romani – eram 8 romani – si straini, foarte multi straini. […] Am simtit ca oamenii aceia, care habar n-aveau cine e Porumbescu, ce-i Romania… am simtit, la un moment dat, ca s-a facut liniste…”.

Despre concentrarea artistului atunci cand se afla pe scena, Alexandru Tomescu spune ca el trebuie sa fie „imun” la orice se intampla in sala. „Eu am antrenamentul cel mai dur cu putinta, am cantat pe peron de metrou. Mai galagios decat o garnitura de metrou care sa treaca pe langa tine, nu exista”, e incredintat invitatul lui Catalin Stefanescu, a carui convingere este ca „puterea mentala e extrem de importanta in orice domeniu de performanta. […] Daca tu doar percepi ca cineva s-a foit sau a tusit, deja nu mai esti concentrat pe muzica pe care o ai de facut – si muzica asta e extrem de complexa. […] In toate domeniile de top, forta mentala e cea care genereaza intreaga miscare.”

Cum se pregateste artistul? Ce face cand nu studiaza? Ne spune tot violonistul: „Sunt anumite lucrari care necesita un timp de ’gestatie’ mai indelungat, sunt si lucrari pe care le perfectionezi o viata intreaga… E greu de facut o distinctie intre momentul cu muzica si cel fara muzica, pentru ca, in momentul in care nu cant la vioara, mie, intotdeauna, in fundal, mi se deruleaza o gama, o piesa la care inca mai caut o solutie la o digitatie. De aceea, de cele mai multe ori, pentru mine, cel mai relaxant si mai odihnitor e sa fiu in liniste, pentru ca muzica e deja in mintea mea si lucreaza.”

Un artist pentru care muzica nu se opreste niciodata. Care are talentul de a atrage oamenii in lumea sa magica, de a starni emotii ce „ne pot duce acolo unde lucrurile palpabile nu o pot face”. Alexandru Tomescu este invitatul lui Catalin Stefanescu de duminica, 26 mai, la „Garantat 100%”.