Comunicate

Ziua Culturii Nationale sarbatorita la Televiziunea Romana

Vineri, 15 ianuarie, aniversam 171 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu si serbam Ziua Culturii Nationale urmarind, la TVR1, TVR2, TVR3, TVR International si TVR MOLDOVA diversele emisiuni, documentare, editii si evenimente aniversare precum si transmisiuni directe care marcheaza aceasta zi pentru romanii din tara si din intreaga lume.

Cap de afis al acestei zile sunt cele trei evenimente speciale organizate in aceasta perioada dificila marcata de pandemie. Primul este difuzat in transmisiune directa, iar celelalte doua, desfasurate in aceasta saptamana la Ateneul Roman, sunt transmise inregistrat.

Transmisiunea directa, programata de la ora 17:00, la TVR1, TVR3, TVRi si TVR MOLDOVA sub titlul Porumbescu, Mateevici, Blaga. Personalitati culturale in Romania Mare – aduce un triplex Suceava-Alba Iulia-Chisinau. Evenimentul va omagia trei mari personalitati ale culturii romane: Ciprian Porumbescu, Lucian Blaga, Alexe Mateevici. Oameni de cultura si nu numai se vor reuni, prin intermediul postului TVR Iasi, pentru a marca Ziua Culturii Nationale aducand in prim plan pe cele trei personalitati si opera lor.

De la ora 19:00, la TVR 3 este programat evenimentul organizat de Academia Romana in parteneriat cu Filarmonica „George Enescu“ la Ateneul Roman. Despre importanta acestei sarbatori culturale si despre rolul ei simbolic in pastrarea si cultivarea identitatii nationale vor vorbi acad. Ioan-Aurel Pop, presedintele Academiei Romane, acad. Eugen Simion, presedintele Sectiei de Filologie si Literatura a Academiei Romane si initiator al Zilei Culturii Nationale, si acad. Razvan Theodorescu, vicepresedinte al Academiei Romane si presedintele Sectiei de Arte, Arhitectura si Audio-Vizual. Alocutiunile vor fi urmate de un concert sustinut de Filarmonica „George Enescu“, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu. In program lucrari de: Ludwig van Beethoven, George Enescu, Doru Popovici, Constantin Silvestri, Bela Bartok, Dan Dediu.

De la 21:10, TVR 1 si TVR MOLDOVA transmit Concertul eveniment “Ziua Culturii Nationale – 15 ianuarie 2021” organizat de Ministerul Culturii si Centrul National de Arta Tinerimea Romana la Ateneul Roman. Orchestra Romana de Tineret si dirijorul Cristian Mandeal au pregatit un repertoriu divers cu lucrari semnate de George Enescu, Bela Bartok si Sabin Pautza, dar si cu piese moderne, interpretate impreuna cu Directia 5, sub bagheta dirijorilor Ionel si Andrei Tudor. Nu vor lipsi momente lirice in care actorul Adrian Paduraru, prezentatorul evenimentului, va recita din creatia eminesciana.

De Ziua Culturii Nationale, in afara de evenimentele programate la 17:00 si 21:10 (amintite mai sus), TVR 1 readuce de la ora 12:00 programul special Vremuri si discursuri – in care vom asculta fragmente din publicistica lui Mihai Eminescu si ne vom aminti versurile Glossei eminesciene in lectura actorului Marius Bodochi.

La TVR 2 si TVR International, pe intreg parcursul zilei de 15 ianuarie, Poesis ne aduce bijuterii din lirica eminesciana in interpretari valoroase: Adela Marculescu, Mihail Sadoveanu, Leopoldina Balanuta, Dan Nutu, Magda Popovici si Victor Rebengiuc, Mircea Albulescu si Ion Caramitru.
Nu intamplator, de Ziua Culturii Nationale, TVR 2 a programat de la ora 14:00 (cu difuzare pe TVR MOLDOVA de la ora 15:00) documentarul Al patrulea gong – Apel la supravietuire semnat de Elena Dinu. Este un dureros semnal de alarma al oamenilor de teatru din tara care in 2020 s-au vazut ramasi fara activitate, fara obiectul artei si unii chiar si fara venituri.
Seara, de la ora 18:18, la TVR 2 avem premiera filmului Cufarul lui Eminescu- un documentar realizat in 2019 cu participarea extraordinara a academicianului Alexandru Surdu si a actorului Ion Caramitru (filmul este programat si la TVR MOLDOVA de la 13:30 iar la TVRi de la ora 15:00).

Si pentru ca 15 ianuarie este la numai doua zile distanta de ziua cand la TVR 2 avem Duminica Filmului Romanesc, duminica, 17 ianuarie, sunt programate doua filme reprezentative: Un Bulgare de Huma (de la 13:10) despre prietenia dintre Mihai Eminescu (interpretat de Adrian Pintea) si Ion Creanga (Dorel Visan) si Ciprian Porumbescu (de la 20:10) – cu Vlad Radescu in rolul principal.
La TVR 3, transmisiunilor de la orele 17:00 si 19:00 (mentionate mai sus) li se adauga, in 15 ianuarie, programul Poesis cu lirica eminesciana (la 20:00 si 20:45), precum si o noua premiera. Este vorba despre filmului documentar de la ora 21:00 Eminescu si noi realizat recent despre manifestarea ce a reunit poeti si critici literari din Republica Moldova, Germania, Franta si Romania.
Tot la TVR 3, de la ora 22:00, este programat spectacolul extraordinar La portile ceriului sustinut de Grigore Lese si invitatii sai la Ateneul Roman in 2016.
In completarea transmisiunilor deja prezentate, programe speciale de Ziua Culturii Nationale sunt pregatite in 15 ianuarie pentru romanii din Republica Moldova la TVR Moldova, iar pentru cei de pe toate meridianele globului, la TVR International. Dintre ele, amintim editiile speciale ale emisiunilor 16:00 Obiectiv comun (ora 16:00) si Punctul pe Azi (de la ora 19:00), in direct si simulcast din Chisinau.