Home » 8 ore de somn fara telefoane: Sfaturi practice pentru parinti si copii
Comunicate

8 ore de somn fara telefoane: Sfaturi practice pentru parinti si copii

Somnul este un aspect esential al vietii noastre. Desi poate fi usor ignorat sau trecut cu vederea in rutina noastra zilnica, nu poate fi subestimat impactul pe care il are asupra sanatatii noastre mentale si fizice. Insomnia si alte tulburari de somn pot fi cauzate de o varietate de factori, cum ar fi stresul, anxietatea, un program de lucru aglomerat sau o dieta necorespunzatoare. Cu toate acestea, o rutina zilnica si respectarea unui program de somn de minim 8 ore pe noapte, poate aduce multe beneficii pentru sanatatea noastra, spun specialistii.
Potrivit profesorului international de yoga Dana Tupa, fondatoarea PURNA Yoga – prima scoala de yoga din Romania acreditata de Yoga Alliance din Statele Unite, educatia cu privire la somn si importanta lui ar trebui sa fie discutata frecvent in scoli si in familie. “Copiii si adolescentii sunt adesea privati de somn din cauza programelor lor incarcate dar si a tentatiilor tehnologiei moderne. Invatarea despre cum sa-si organizeze timpul si sa-si stabileasca o rutina de somn sanatoasa, ii poate ajuta sa isi mentina sanatatea fizica si mentala pe termen lung. Un program regulat de somn poate ajuta la stabilizarea ritmului circadian al corpului, care regleaza momentele de veghe si somn. Daca nu respectam un program regulat de somn, ne putem confrunta cu tulburari de somn, precum insomnie, apnee in somn sau sindromul picioarelor nelinistite. Aceste tulburari de somn pot afecta nu numai sanatatea noastra fizica, ci si performanta noastra cognitiva, emotionala si sociala”, declara cunoscutul profesor de yoga. In plus, specialistul considera ca o rutina regulata de somn poate ajuta si la reglarea nivelurilor de hormoni care, influenteaza apetitul si nivelul de stres. Prin respectarea unei rutine de somn, putem reduce nivelul de stres si creste nivelul de energie si concentrare, somnul adecvat putand avea un impact pozitiv asupra sistemului imunitar, iar persoanele care dorm suficient fiind mai putin susceptibile la boli si infectii.

Solutii pentru parinti: Cum sa ii incurajam pe copii sa lase telefonul deoparte si sa doarma 8 ore pe noapte

1. Creeaza o rutina zilnica de somn: “In primul rand, este important sa ii invatam pe copii si adolescenti sa isi creeze o rutina zilnica de somn. Stabileste o ora fixa de culcare si de trezire, si incurajeaza-i sa isi urmeze programul in fiecare zi, inclusiv in weekend sau in vacanta. Aceasta va ajuta organismul lor sa se obisnuiasca cu un program regulat de somn si le va imbunatati calitatea somnului”, explica profesorul de yoga Dana Tupa.
2. Creeaza un spatiu de dormit linistit: “Asigura-te ca adolescentul sau copilul tau are un spatiu de dormit linistit si confortabil. Incurajeaza-l sa isi personalizeze camera astfel incat sa se simta confortabil si relaxat. De asemenea, este important sa se evite sursele de lumina si zgomot, si sa se mentina o temperatura confortabila in camera”, declara specialistul..
3. Incurajeaza activitatile fizice si relaxarea: „Activitatile fizice regulate si relaxarea pot contribui la un somn mai bun. Incurajeaza copiii si adolescentii sa faca exercitii fizice in timpul zilei, dar evita exercitiile intense inainte de culcare. Acestea pot fi facute impreuna cu parintii seara, reprezentand si un moment de conectare, de activitate facuta in familie. De asemenea, ii poti incuraja sa faca tehnici de relaxare, cum ar fi yoga, meditatia sau respiratia profunda, inainte de culcare”, spune Dana Tupa.
4. Evita expunerea la ecrane inainte de culcare: “Telefonul, tableta, televizorul sau calculatorul pot interfera cu somnul si pot perturba ritmul circadian al organismului. Incurajeaza copiii si adolescentii sa evite utilizarea ecranelor, cel putin o ora inainte de culcare. In loc de aceasta, poti incuraja lectura unei carti, ascultarea unei muzici relaxante sau practicarea unei tehnici de relaxare”, continua specialistul.
5. Foloseste intunericul pentru a produce hormonul somnului. Intunericul complet este esential pentru a produce melatonina, hormonul responsabil de reglarea ritmului circadian si somnului. De aceea, este important sa cream un mediu cat mai intunecat in camera noastra inainte de a ne culca. Desi pare tentant sa lasam o lumina aprinsa sau sa folosim dispozitive luminoase in timpul noptii, acestea pot interfera cu productia naturala de melatonina a corpului nostru. “Expunerea la lumina inainte de culcare poate suprima productia de melatonina si poate intarzia somnul. Prin urmare, este recomandat sa facem intuneric total in camera noastra, ajutand astfel la cresterea productiei de melatonina, facilitand adormirea si mentinerea somnului continuu, pe parcursul noptii. Este recomandat sa evitam dispozitivele electronice cu cel putin o ora inainte de culcare, sa pastram o temperatura confortabila in camera si sa reducem zgomotul si lumina cat mai mult posibil. In final, dormitul in intuneric complet poate fi una dintre cele mai eficiente si simple metode pentru a imbunatati calitatea somnului si a reduce riscul unor probleme de sanatate legate de somn precum insomnia sau somnul agitat”, explica profesorul de yoga Dana Tupa.
6. Imbunatatirea obiceiurilor de somn ale copiilor prin exemplul parintilor. Este adevarat ca modelele de comportament ale parintilor sunt puternice si pot influenta obiceiurile copiilor. Prin urmare, este important ca parintii sa fie constienti de propriile lor obiceiuri de somn si sa incerce sa le imbunatateasca, inainte de a le impune copiilor lor. “In loc sa impuna reguli si sa aplice consecinte, parintii ar putea sa discute cu copiii lor despre importanta unui somn regulat si sa le demonstreze prin propriul exemplu cum sa isi mentina un program de somn sanatos. De asemenea, ar putea sa isi implice copiii in stabilirea unui program de somn, pentru a le oferi o ocazie de a lua decizii si de a se simti implicati. In cele din urma, este important sa intelegem ca somnul este o nevoie fiziologica esentiala si ca imbunatatirea obiceiurilor de somn poate avea un impact semnificativ asupra sanatatii si starii de bine a copiilor nostri”, conchide profesorul international de yoga Dana Tupa, fondatoarea PURNA Yoga – prima scoala de yoga din Romania acreditata de Yoga Alliance din Statele Unite.
Dana Tupa este Expert Yoga Teacher si Educatie Continua, acreditat la Yoga Alliance USA, cu cea mai inalta calificare, de expert E-RYT500, YACEP. Este si Fondatorul PURNA Yoga, prima scoala de yoga din Romania acreditata la acelasi for international, scoala care a scos, in 2014, primii instructori yoga din Romania, acreditati international. A participat la multiple cursuri yoga pe diferite ramuri (Hatha, Kriya, Kundalini, Pranayama, Yantra, Laya, Nidra Yoga), alaturi de profesori si maestri din Romania si din strainatate (India, Thailanda, Elvetia, Italia, UK, Turcia, Statele Unite ale Americii). Este master NLP, a studiat Strategic Interventions, cu Tony Robbins si Chloe Madanes. A urmat cursuri de Vipassana in Chiang Mai, Thailanda, participand si la seminarii cu Dalai Lama in Elvetia si India. A sustinut cursuri de yoga si seminarii, atat in Romania, cat si in Thailanda, cel mai de succes dintre ele, considerandu-l a fi, Yoga Scopului, un mix de tehnici yoga foarte puternice, NLP, meditatie si vizualizare.