Home » Noptile sunt albe, la TVR3!
Comunicate

Noptile sunt albe, la TVR3!

• Seria de evenimente lansata de Televiziunea Romana “Noptile albe ale filmului romanesc” continua cu producatoarea Ada Solomon, invitata celei de-a doua editii.

Sambata, 26 Martie, in intervalul orar 22:00 – 6:00, TVR3 va invita la un maraton cinematografic.
“Noaptea alba” incepe la ora 22:00, cu un interviu, in exclusivitate cu Ada Solomon, unul dintre cei mai prolifici producatori din Romania. Interviu este realizat de Claudia Nedelcu Duca, initiatoarea si producatoarea acestui program. Ada Solomon are peste 70 de filme in portofoliu, peste 500 de selectii in festivalurile de film si 200 de premiere.

• Noaptea Alba a Filmului Romanesc, a doua editie, va prezinta cele cinci titluri selectate:

22:30/ OS DE PESTE, fragment in premiera absoluta, are o durata de 15’, cu semn de audienta: AP.

Regia este semnata de Dragomir Sholev, scenariul: Dragomir Sholev, Emanuela Dimitrova, Georgi Merdzhanov, producatori: Rossitsa Valkanova, Ada Solomon, imaginea: Nenad Boroevic, scenografia: Severina Stoyanova, montajul: Catalin Cristutiu muzica: Nikola Gruev – Kottarashky. Din distributie fac parte: Deyan Donkov, Suzy Radichkova, Valentin Andreev – Rafe.

In povestea filmului, Ivo, managerul unui camping de la malul marii, refuza sa ingroape un nou delfin esuat in zona. De data aceasta, el vrea dreptate si este hotarat sa porneasca o ancheta pentru ca, din pacate, corpul delfinului este ciuruit de gloante. Ivo, alaturi de locuitorii din camping, intra intr-un razboi mocnit cu autoritatile, dar acestea nu prea vor sa aiba de-a face cu cazul.

22:50/ IVANA CEA GROAZNICA (2019), o premiera TV, cu o durata de 89’, semn de audienta: 12.
Filmul este in regia Ivanei Mladenović, scenariul Ivana Mladenović si Adrian Schiop, director de imagine Carmen Tofeni, montajul Patricia Chelaru, Catalin Cristutiu.
In distributie: Ivana Mladenović, Luka Gramić, Gordana Mladenović, Miodrag Mladenović, Kosta Mladenović, Zivka Sorejević, Andrei Dinescu, Anca Pop.

Actrita sarba Ivana lucreaza si traieste in Romania dar, dupa o serie de probleme de sanatate, decide sa isi petreaca vara pe malul celalalt al Dunarii, in Kladovo, oraselul natal, inconjurata de familie.
Primarul ii propune sa fie imaginea celui mai important eveniment local – Festivalul de muzica Podul Prieteniei – si, desi nu foarte convinsa, Ivana accepta. Odata cu sosirea excentricilor sai prieteni de la Bucuresti si pe masura ce barfele legate de povestea sa de dragoste cu un baiat mult mai tanar se imprastie in oras, Ivana ajunge in pragul unei caderi nervoase.

Filmul a primit numeroase premii: Cel mai bun film, Festivalul International de Film de la Belgrad in 2020, Cel mai bun film – Golden Pram, Festivalul de Film de la Zagreb in 2019, Premiul special al juriului, in sectiunea Cineasti del Presento, Festivalul de film de la Locarno in 2019 (premiera mondiala a filmului), Mentiune Speciala – Transilvania International Film festival (TIFF) in 2020.

24:30/ TIPOGRAFIC MAJUSCUL (2019) este un film de fictiune de lung metraj, cu durata de 123’ si semn de audienta: 15.

Regia apartine lui Radu Jude, scenariul: Radu Jude, Gianina Carbunariu, director de imagine: Marius Panduru, montaj: Catalin Cristutiu, distributia: Serban Lazarovici, Bogdan Zamfir, Ioana Iacob, Serban Pavlu, Alexandru Potocean, Silvian Valcu, Constantin Dogioiu, Doru Catanescu, Nicolae Ceausescu.

In toamna anului 1981, un tanar de 16 ani, din Botosani, a pus pe jar regimul comunist, pictand nopti la rand zidurile din oras cu inscriptii care indemnau cetatenii sa isi caute libertatea. Un gest de un curaj nebun, care a fost aspru pedepsit de Securitate. “L-au arestat, l-au tinut vreo 3 zile, apoi i-au dat drumul. Dar nu l-au lasat niciodata in pace. Il chemau de doua-trei ori pe saptamana la ei. Il serveau cu cafea. El nu prea bea cafea. Ii spuneam sa nu mai bea cafea. Chiar imi spunea ca il lasasera singur intr-o camera ciudata… Nu stiu ce i-au pus in cafea! S-a schimbat total…”, marturisea mama lui Mugurel cu cativa ani inainte de a pleca de pe aceasta lume, inca neimpacata cu cele ce se intamplasera cu fiul ei.

Premii obtinute: Cea mai buna scenografie, Irina Moscu, Gopo, 2021, Cel mai bun machiaj si cea mai buna coafura Domnica Bodogan si Bianca Boeroiu, Premiul criticilor de film din Bulgaria, Radu Jude – Sofia International Film Festival.

Filmul are si multiple nominalizari: Cel mai bun film, Gijón International Film Festival in 2020, Cel mai bun film de fictiune, IndieLisboa International Independent Film Festival in 2020, Cel mai bun film, Minsk International Film Festival “Listapad” in 2020, Meet the Neighbors, Festivalul International de Film de la Salonic in 2020, Cel mai bun film de fictiune, TIFF in 2020.

02:40/ ROXANNE (2013) este un film de fictiune de lung metraj, cu durata de 94’ si semn de audienta: 15.

In regia lui Vali Hotea, scenariul: Vali Hotea, Ileana Muntean, director de imagine: Alex Sterian
montaj Eugen Kelemen, distributia: Serban Pavlu, Diana Dumbrava, Mihai Calin, Anghel Damian, Corina Moise, Adrian Vancica, Valeria Seciu.

La 20 de ani dupa Revolutia din Romania, Tavi Ionescu – un barbat dragut dar destul de imatur, trecut de 30 de ani – afla din dosarul sau de la Securitate ca ar putea avea un fiu despre care nu a stiut nimic. Pornind propria sa investigatie secreta, Tavi se gaseste prins intr-un trecut complicat care acum dezvaluie adevaruri urate ascunse, care ii dau peste cap atat viata sa, cat si pe a celor din jurul sau. Pentru prima data, Tavi este fortat sa ia niste decizii extrem de mature.

Filmul a fost nominalizat pentru: Cea mai buna actrita intr-un rol secundar – Valeria Seciu, Gopo, in 2014, Cel mai bun debut – Valentin Hotea, Gopo, in 2014, Cel mai bun regizor – Valentin Hotea, Festivalul International de Film de la Locarno in 2013, Cel mai bun regizor – Valentin Hotea, Festivalul International de Film de la Odesa in 2014.

04:20/ DIMINEATA (2007) un film de fictiune scurt metraj, cu durata de 30’ si semn de audienta: 12.

Regia semnata de Radu Jude, scenariu Andrei Butica, Radu Jude, producator Ada Solomon, distributia: Andi Vasluianu, Oana Ioachim, Irina Saulescu, Gabriel Spahiu, Sorin – Hroni Godi.

Dis-de-dimineata, un tanar sofer de taxi trebuie sa duca o femeie de 40 de ani din Jilava in Bucuresti, apoi suspansul continua.

Filmul a fost premiat pentru: Cel mai bun scurt metraj, Vukovar Film Festival in 2008 si a primit o nominalizare pentru Cel mai bun scurt metraj, Gopo in 2008.

04:50/ DISTANTA DINTRE MINE SI MINE (2019) un film documentar cu o durata de 89’ si semn de audienta: AP.

Regia apartine Monei Nicoara, producatori Ada Solomon, Mona Nicoara, Diana Paroiu, Alexandru Solomon co-producatori Alexandru Solomon, Mona Nicoara, montaj Dana Bunescu imaginea Ovidiu Marginean, Rudolf Costin, muzica Nina Cassian, grafica Serban Jipa, dupa o idee de Ada Solomon.

Viata Ninei Cassian a fost o lupta pe viata si pe moarte dintre estetica si etica. Prin cruntele realitati ale fascismului, comunismului si exilului in capitalism, cea mai fascinanta femeie din literatura romana si-a pastrat libertatea interioara si credinta copilareasca intr-un basm utopic.

Filmul a obtinut premiul pentru Cel mai bun film documentar, Gopo in 2020 si nominalizari pentru Cel mai bun montaj, Dana Bunescu, Gopo in 2020, Cel mai bun film documentar, Trieste Film Festival in 2019.

Vidoeclipul de promovare al evenimentului poate fi accesat prin link-ul https://youtu.be/naG4xK1hlkA.

Toate filmele care vor fi prezentate in cadrul acestui proiect sunt finantate si de TVR – singura institutie media din Romania care sustine cinematografia independenta nationala, contribuind la fondul cinematografic cu 15% din veniturile obtinute din publicitate pe parcursul unui an calendaristic.

Parteneri media: Radio Romania, LiterNet.

https://artpres.ro/wp-content/uploads/2022/03/program-martie-noaptea-alba-a-filmului.png