Home » „Poarta intre cai” pastreaza povestile unui trecut ce da fiori. Un documentar de exceptie la TVR 1
Comunicate

„Poarta intre cai” pastreaza povestile unui trecut ce da fiori. Un documentar de exceptie la TVR 1

Joi, 2 februarie, telespectatorii TVR 1 vad in premiera, de la ora 21.00, un film tulburator, semnat de Alexandru Munteanu. Productia urmareste destinele locuitorilor unei comune din Apuseni, la 70 de ani de la perioada cand partizanii anticomunisti bateau potecile de munte, cautati de Securitate.

„De Bistra si de povestile ei am inceput sa ma leg din toamna anului 2015. In luna septembrie a acelui an am insotit pentru prima data echipa de arheologi a IICCMER. Sapau pe santierul arheologic de la Grosi, locul bataliei dintre trupele de securitate si grupul maiorului Dabija. Am inceput sa cunosc oameni din Bistra, din catunele ei imprastiate pana in culmile inalte ale Muntelui Mare si sa ma fascineze usurinta cu care se deplasau intre punctele fierbinti in care Securitatea isi facuse cu 70 de ani in urma simtita prezenta. Noi ocoleam cu masinile, arheologi, procurori, criminalisti, jurnalisti. Ajungeam intr-un loc si in cateva minute apareau si ei. La 80 de ani strabat dealurile si padurile cu o viteza neinchipuita. Am realizat atunci ca faceau aceleasi miscari copii fiind, mergand in paralel cu trupele Securitatii. Au vazut aproape tot razboiul, toate cautarile Securitatii. Se intalneau pe cararile ascunse cu partizani, cu oameni care ii vazusera la randul lor pe acestia. Toate aceste miscari credeam eu ca le-au ramas in memorie. Si mai cred si astazi”, marturiseste realizatorul TVR Alexandru Munteanu, cel care semneaza documentarul „Poarta intre cai”, difuzat in premiera joi, 2 februarie, de la ora 21.00, la TVR 1.

Ceea ce oamenii Apusenilor numesc „Poarta intre cai” este o intersectie de drumuri de munte, undeva intr-o comuna situata pe o mica sa, la altitudinea de 1200 metri. Nu mai putin de sapte cai se intalnesc aici. Drumurile ce leaga satele din vale de cele raspandite pe dealuri, ori cele ce duc la catunele din munti si chiar la ascunzatorile partizanilor anticomunisti din anii ’49 – ’52 trec inevitabil prin Poarta. Tocmai de aceea, in aceasta poiana a fost executat si expus de catre Securitate unul dintre cei mai avuti oameni din sat, sprijinitor al celor fugiti in munti. Cateva zile, oamenii au trecut pe langa cadavrul ce avea deasupra inscriptia „Cine face ca el, ca el va pati!”. Filmul lui Alexandru Munteanu urmareste destinele locuitorilor comunei, la 70 de ani de la acele evenimente, trecand prin doua perioade istorice.

Frica sadita de Securitate nu a disparut inca, constata realizatorul TVR. „Am studiat dosarele acestor confruntari de la CNSAS. Am intervievat istorici. Am participat la santierele arheologice. Toate povestile locului se confirma. In ’Poarta intre cai’ am vrut sa le pun cap la cap numai din spusele lor. Atat cat mai sunt, atat cat isi mai amintesc, atat cat mai vor sa spuna. Si am vazut fractura intervenita intre ei. Si adevaruri nespuse. Intai am crezut ca e un conflict mocnit de 70 de ani. Discutand cu ei, am constatat ca nu este vorba de asa ceva. Pur si simplu nu mai vor sa vorbeasca despre asta. Nu mai vor sa-si aduca aminte de lucrurile urate petrecute intre ei; de turnatori, de oameni care au beneficiat de averea altora, de cat au pierdut unii pentru ca altii
sa castige. Nu au uitat, nici macar nu au iertat. Dar poate ca a fost prea mult si acum nu mai vor sa auda macar despre asta. Nicidecum sa vorbeasca. Este modul lor de a trece peste un trecut neclar si nu am insistat. Chiar si asa desenat, cu _blur_-ul aplicat de fiecare vorbitor in parte, tabloul Bistrei iti da fiori”, mai spune Alexandru Munteanu, cu ingandurarea omului care a vazut si auzit multe.

Despre cadrul natural unde s-a desfasurat toata aceasta epopee, realizatorul afirma ca iti taie rasuflarea. Aproape in fiecare dimineata, indiferent de anotimp, inversiunea termica produce „marea de nori”. „Ca sa ajungi la „mutaturile” din deal, la catunele din munte, trebuie sa o strabati de jos in sus. Deasupra ei e soare, liniste, zgomotul si agitatia vaii ramanand departe in spate. Drumurile vechi de culme alterneaza astazi cu arterele taiate pe vai. Intre ele legatura se face prin serpentine abrupte, taiate prin paduri de brad. Din loc in loc, drumurile se intersecteaza. Cea mai tranzitata astfel de intersectie era Poarta intre cai. Pe aici treceau carele si turmele spre sau dinspre munte. Tot pe aici se face inca legatura intre mai multe sate din deal. Acum locul nu mai este atat de circulat, dar inainte era un important nod, o „Poarta intre cai”. Si orice drum, orice destin de bistrean trecea atunci prin Poarta. Astazi, cu toate ca drumurile sunt modernizate si intretinute, sunt mult mai putin frecventate. Poarta e tot mai goala si localnicii urca tot mai rar prin ea. O ocolesc, o evita, au gasit alte drumuri mai usoare? ”, se intreaba Alexandru Munteanu.

Peisajul de basm, dar mai ales povestile tulburatoare ale localnicilor ne vor impresiona in documentarul „Poarta intre cai”, difuzat la TVR 1 in premiera joi, 2 februarie, de la ora 21.00.