_In memoriam_ Adrian Lustig: filmul lansat toamna trecuta si care a inregistrat un mare succes in cinematografe este difuzat marti, 25 iulie, de la ora 21:00, la TVR 1.
A semnat scenariul unor filme de succes in cinematografia romaneasca contemporana. „Nunta muta“ (2008), „Minte-ma frumos“ (2012), continuat cu „Minte-ma frumos in Centrul Vechi (2016), „Funeralii fericite“ (2013), „O poveste de dragoste, Lindenfeld“ (2014) sau „Luca” (2020) sunt cateva dintre titlurile care i-au adus recunoastere si aprecieri. Scriitorul si scenaristul Adrian Lustig, sotul realizatoarei TVR Eugenia Voda, s-a stins din viata pe 23 iulie, la nici 70 de ani. In memoria sa, Televiziunea Romana difuzeaza marti, 25 iulie, de la ora 21.00 ultimul lui film, lansat pe marile ecrane in toamna anului 2022, „Nunti, botezuri, inmormantari”.
Succesul inregistrat in cinematografe de productia pentru care Adrian Lustig a facut echipa cu fiul sau, regizorul Alexandru Lustig, demonstreaza, inca o data, apetitul romanilor pentru povesti veritabile si pentru umorul autohton. Comicul de situatie, de limbaj si inclusiv numele personajelor (politista Mieluta, preotul Mantuiala sau domnul Barbat) fac din „Nunti, botezuri, inmormantari” o comedie indrazneata, care te tine in fata micului ecran.
Debutul filmului il surprinde pe protagonistul Cosmin Berinde (Serban Pavlu) intarziind ,din cauza unui meci de tenis cu prietenii, la propria nunta. Urmeaza se se casatoreasca din nou cu fosta sotie, de care divortase, fara sa isi anunte cunoscutii. Cu cativa ani in urma, Cosmin cumparase un teren la tara, pe marginea unui lac, planuind sa investeasca in construirea unui cartier de vile, pentru care se astepta la un profit de 1 milion de euro. In imediata vecinatate, insa, clubul Prestige organizeaza evenimente „elitiste”, foarte zgomotoase, precum nunti si botezuri. Si, cum solicitarea politicoasa a lui Cosmin de a se scadea volumul muzicii e refuzata fara drept de apel, incepe un adevarat „razboi” intre proprietarii celor doua spatii vecine. Conflictul este intens, fiecare dintre ei ripostand in moduri care mai de care mai originale.
Din distributie fac parte, alaturi de Serban Pavlu, Anca Sigartau, Gheorghe Ifrim, Andreea Mateiu, Nicodim Ungureanu, Ilona Brezoianu, Alexandru Bindea, Vali Rupita, Jean de la Craiova si altii.
Nascut in septembrie 1953, la Bucuresti, scriitorul si scenaristul Adrian Lustig a absolvit cursurile Facultatii de Automatica a Politehnicii din Bucuresti, fiind doctor in calculatoare electronice la Institutul Politehnic bucurestean. A debutat in presa in 1979, in revista Luceafarul, iar trei ani mai tarziu i-a aparut primul Adrian Lustig a scris si piese de teatru, printre care „Nepotu’”, „Circul Matteo” sau „Poker”.
Adauga comentariu