Din 23 octombrie, TVR 2 ne invita sa incepem saptamana alaturi de Irina Pacurariu si invitatii sai la „Reteaua de Idoli”. Realizatoare provoaca si in acest sezon celebritatile la un dialog sincer si aduce in fata telespectatorilor oameni de exceptie, despre care vom descoperi lucruri noi. „Reteaua de idoli” se difuzeaza in fiecare luni, de la ora 21:00.
Sezonul cu numarul zece ia startul alaturi de una dintre marile campioane ale gimnasticii romanesti: fosta gimnasta de performanta Simona Amanar Tabara.
„Ar trebui sa incepem emisiunea cu aplauze. Era un moment bun cand se auzeau din sala?”, sunt cuvintele care deschid intalnirea Irinei Pacurariu cu invitata sa.
„Erau momente deosebite si inseamna ca publicul interactiona cu noi. Era foarte frumos cand auzeai ca publicul bate din palme. Iti venea sa le zambesti… Un sentiment special, mai ales cand nu esti in tara la tine. Cand vezi ca spectatorii te sustin, parca vrei sa le multumesti prin evolutiile tale la sol sau la barna”, isi aminteste Simona Amanar Tabara.
Multiplu medaliata olimpica, mondiala si europeana, Simona Amanar a facut parte din generatia de exceptie a gimnasticii romanesti in anii ’90, atunci cand tara noastra s-a impus ca o forta a lumii in acest sport. A obtinut 7 medalii olimpice si 10 medalii la campionatele mondiale de gimnastica si a castigat cu echipa Romaniei patru titluri mondiale consecutive. Gimnasta este a doua sportiva romana inclusa in International Gymnastics Hall of Fame, dupa Nadia Comaneci. Din 1997 este cetatean de onoare al Constantei, orasul sau natal.
„Studentii tai stiu cine esti, ce ai facut?”. „Si da, si nu!. La inceput nu, dar cand au cursul de gimnastica si vorbesc despre istoria gimnasticii, vrand, nevrand, ajung la mine… Profesorul le povesteste apoi ca lucrarile practice le vor face cu mine si asa fac legatura”, spune fosta gimnasta de performanta la „Reteaua de Idoli”.
Dupa retragerea din activitatea competitionala, Simona Amanar a devenit cadru universitar la Facultatea de Vest din Timisoara si a fost vicepresedinte al Federatiei Romane de Gimnastica timp de 12 ani. A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului si i-a fost conferit Ordinul National „Serviciul Credincios”, in grad de comandor. In anul 2018, a fost numita director al Academiei Olimpice Romane. Specialista a sariturilor, ea are un element care ii poarta numele la acest aparat si care a devenit ulterior subiect de teza de doctorat.
„La Olimpiada din Sydney, din anul 2000, nu existau sarituri de asemenea valoare, acum este pe locul trei, pentru ca au aparut si sariturile Simonei Biles. Daca saritura Amanar este executata corect iti poate aduce o medalie. Chiar Monica Rosu a castigat o medalie la Jocurile Olimpice cu saritura Amanar”, explica sportiva.
Saltul face parte din familia Yurchenko si contine saritura prin ronda flic cu intoarcere 900°, fiind una dintre cele mai grele miscari practicate de femei, cu un scor de 6,3 in dificultate.
„Ce o sa-mi ramana de la intalnirea cu Simona Amanar… faptul ca performanta absoluta din gimnastica romaneasca s-a facut cu sacrificii greu de inchipuit. In niciun an gimnastele nu stateau mai mult de trei zile cu familia si, ca din momentul in care intrau la lotul national, Craciunul nu se mai facea acasa, sunt lucruri despre care nu obisnuim sa vorbim. Probabil ca asta m-a impresionat cel mai mult, dintre cele pe care care mi le-a povestit Simona Amanar, trecand repede peste „detaliul” ca de multe ori parintii ei de la Constanta innoptau in gara din Deva cu speranta ca, intre doua antrenamente, apuca sa-si vada fata.
Am filmat interviul alaturi de colegii de la Timisoara, orasul unde Simona locuieste acum si la finalul intalnirii i-am vazut si pe ei cu lacrimi in ochi”, a spus Irina Pacurariu.
Din 23 octombrie, Irina Pacurariu ne invita in prima zi a saptamanii, de la ora 21:00, sa urmarim noul sezon „Reteaua de idoli”, in care vom cunoaste personalitati diverse cu fapte, amintiri si povesti de viata nedezvaluite pana acum. Printre invitati: actorul Mihai Malaimare, in primul sau interviu dupa retragerea definitiva de la Teatrul Masca, Tudor Giurgiu, regizor si initiatorul celui mai mare festival de film din Romania si Ioana Bivolaru, diplomat si prima femeie care reprezinta Romania ca ambasador la Paris.
Adauga comentariu