Emisiunea de antropologie culinara „Istorii de bun gust”, difuzata pe TVR 2, revine din 26 octombrie cu cel de-al treilea sezon. In fiecare joi, de la ora 21:00, realizatoarea Camelia Moise ne invita sa descoperim un „alt fel de gatit”, cu retete culinare inedite, dar si cu istorii spectaculoase. Antropologia culinara vorbeste despre mancare ca despre o poveste. Hrana este mai mult decat o sursa de energie pentru supravietuire fizica, iar prin impartasirea experientelor culinare se deschid drumuri spre cunoastere si cultura.
In prima editie a celui de-al treilea sezon „Istorii de bun gust” vom merge in Dolj, unde telespectatorii TVR 2 vor afla cum se prepara o traditionala mancarea haiduceasca si vor „vizita” o biserica metoc de pe vremea domnitorului Constantin Brancoveanu. Loc de refugiu, biserica „Sfantul Mare Mucenic Gheorghe” din localitatea Tarnava se numara printre cele mai vechi locasuri de inchinare din judetul Dolj si este singura in care exista o pictura a domnitorului alaturi de fiul sau cel mare la varsta de 14 ani. Situata intre mai multe rute, spre Calafat, port la Dunare, drumurile care duc spre Transilvania si cele catre Curtea Domneasca, aproape toate destinatiile treceau pe langa Tarnava. Astfel, biserica „Sfantul Mare Mucenic Gheorghe” a fost, se poate spune, un fel de centru al adunarii informatiilor din Europa. Se pare astfel ca domnitorul Constantin Brancoveanu a fost cel care a fondat protospionajul romanesc. Invitatul primei editii „Istorii de bun gust” este prof. univ. dr. Dinica Ciobotea, Universitatea din Craiova si Oana Nuta, manager cultural din zona.
„Printre obiectivele cele mai importante in planul ctitoricesc al marelui voievod si martir Constantin Basarab Brancoveanu, se afla o bisericuta, cum zic eu, de luat in spinare…Brancoveanu stia sa-si organizeze in asa fel spatiul tarii sale si sa adune oameni de incredere, loiali, care sa-i furnizeze informatii despre tot ceea ce se misca in plan economic si in plan politic. Bisericuta de la Tarnava este creata in spiritul acesta, inainte de a ajunge Domn!”, spune Camelia Moise. In prima editie a „Istoriilor de bun gust” vom gati o mancarea haiduceasca, mamaliga cu afumatura. Se stie ca haiducii nu aveau timp sa prepare mancaruri sofisticate si, mai mult, nu puteau sa lase focul deschis prea mult timp.
Printre destinatiile celui de-al treilea sezon „Istorii de bun gust” se mai numara Targoviste, unde vom vizita vila generalului Constantin Sanatescu si vom descoperi secretul mancarii cu usturoi si al carnii la garnita. Si tot aici se va pregati ciorba de burta, un preparat mostenit de la turci. Smantana, usturoiul si oasele de vita ii dau insa un gust atat de bun incat ciorba de burta poate fi considerata deja un preparat traditional romanesc.
Vom merge si la o competitie hipica, pe Hipodromul Ploiesti. Aici o vom intalnit pe doamna Marghiloman, de la care vom afla secretul celebrei retete a cafelei Marghilomana. Vom mai porni si intr-o cercetare de teren in comuna Rasov, din judetul Prahova, unde vom manca parizer alaturi de Dinu Cantacuzino si vom vizita ceea ce a mai ramas din conacul de odinioara.
Adauga comentariu