Despre STUDENTSPEARE:
STUDENTSPEARE a luat nastere in 2018 la initiativa Natalie Cebanu impreuna cu asociatia Hearth de a crea un context care sa le ofere prilejul studentilor si tinerilor de a se exprima creativ. Initial, sectiunea introdusa in festivalul “Respir Shakespeare” (ajuns anul acesta deja la editia a XI-a) a vizat studentii de la facultatile cu profil artistic, tema principala a festivalului fiind operele lui William Shakespeare. De asemenea, Hearth si-a dorit un proiect in care artistii la inceput de drum, pe langa experienta capatata, sa-si creeze un prim networking cu alti artisti din generatia lor cu care sa poata crea proiecte si chiar iniaia echipe. Ne confruntam cu o suprasaturatie a locurilor de munca pentru artisti la institutiile de stat, de aceea proiectele independente au ajuns o necesitate pentru supravietuire dar si pentru proiecte cu viziuni inovatoare. Asociatia Hearth isi propune sa inlesneasca din timp pasii pentru viitorul artist independent, punandu-l in contact atat cu alti studenti de la alte sectii cat si cu artisti mai mari sau personalitati deja importante pe scena artistica. Generarea unei discutii intre generatii, o impartasire a experientelor, cat si o cercetare a problemelor cu care se confrunta studentii din ziua de azi, sunt deasemenea componente importante in proiectul STUDENTSPEARE.
Despre editiile anterioare:
La fiecare editie STUDENTSPEARE s-a urmarit unicitatea data de aportul tuturor celor implicati in proiect. Nu s-a dorit nicidecum o structura fixa, repetitiva, pe care fiecare generatie de studenti sa trebuiasca s-o umple. Astfel la prima editie, sub coordonarea profesorilor Sergiu Chihaia, Andreei Vulpe si a Ralucai Rusu Dita, studentii de la Unarte in colaborare cu studentii de la Unatc au creat un happening care a avut la baza un colaj de scene din piesele „Visul unei nopti de vara”, „Doi tineri din Verona”, „Henric al V-lea”, „Imblanzirea scorpiei” si „Richard al III-lea”. Studentii de la design vestimentar au avut de definit un personaj prin creatia propusa, studentii de la actorie si-au adus creatia in fata unui public, iar studentii de la sectia foto-video au surprins totul pe camere.
La editia a II-a, studenti de la filosofie, murala si actorie au creat si au prezentat publicului, sub coordonarea artistica a Nataliei Cebanu si regia Alexandrei Popescu, un spectacol care a avut la baza monoloage din “Poveste de iarna”, “Negutatorul din Venetia” si “Cum va place” imbinat cu un art performance. Tot la editia asta, asociatia Hearth a sustinut doua ateliere pe tema “Cine e nenea Shakespeare?” pentru copiii de la asociatia Carusel, in urma carora copiii au aflat cine e Shakespeare, au interpretat piesa “Poveste de Iarna” si au desenat cum vad ei personajele. O parte din desene au fost prezentate sub forma de expozitie in cadrul evenimentului si au fost la baza performance-ului, iar o parte au format afisul.
Ambele editii sau desfasurat in spatiul alternativ si hub-ul artistic Hearth – o casa speciala si cu poveste – fosta casa a Silviei Kerim si a lui Mircea Veroiu.
Despre STUDENTSPEARE 2020:
Studentspeare 2020 va fi cu siguranta special pentru noi, cum e de altfel tot acest an si ce se intampla in el. Renuntarea nu a fost o optiune, de aceea am cautat sa ne adaptam si am gasit solutii.
Editia a III-a vine de data aceasta cu o provocare adresata tuturor studentilor, si nu doar studentilor cu profil artistic cum s-a intamplat pana anul acesta. Se cauta mai exact 20 de studenti de la orice facultate dornici sa-si incerce abilitatile de creator de film! Tema pentru happening-ul de anul acesta este piesa “A douasprezecea noapte in 2020” (sau “Cum va place in pandemie”). Cei selectati vor participa la doua intalniri in care vor cauta sa deznoade complexa lume shakespeariana si vor parcurge pasii necesari realizarii unui film. In urma acestor intalniri-atelier, studentii vor forma 5 echipe, fiecare echipa avand la dispozitie 10 zile pentru realizarea unui video de 1-3 minute, pornind de la povestile obtinute prin studierea temei centrale.
Rezultatul final va fi difuzat in cadrul festivalului “Respir Shakespeare”, care va avea loc in perioada 17-19 noiembrie 2020, online.
Desfasurarea atelierelor (live sau online in functie de masurile de protectie covid-19 aplicate in perioada respectiva) va fi indrumata de Sebastian Grama, Natalia Cebanu si Mihai Smeu. Invitat special: dramaturgul Stefan Peca.
Adauga comentariu