Doar pentru ca nu intelegem etapa sau locul in care se afla cineva, nu inseamna automat ca se afla intr-un punct gresit in viata lor. Ni se spune destul de des: „as vrea sa lucrezi cu mama mea”, „sotul meu face asta si cred ca greseste”, „copilul meu ar putea fi mai bine” etc. si tot ce auzim de fapt este „nu pot accepta ca persoana din viata mea se afla in alt punct decat cred eu ca ar trebui sa fie”.
Potrivit psihologului Andra Tanasescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica (INLPSI), majoritatea oamenilor au intentii bune si isi doresc ca oamenilor din viata lor sa le fie bine, sa fie fericiti si impliniti, insa problema este ca rar se sincronizeaza ceea ce credem noi ca le-ar aduce fericirea cu ce le aduce de fapt asta.
“Orice asteptari avem despre noi sau despre ceilalti sunt doar iluzii despre ce credeam ca ar trebui sa se intample. Construim filme despre viitor, despre comportamentul sau rezultatele pe care ar trebui sa le aiba ceilalti dar sunt de fapt proiectiile noastre – ce ne-am dori noi sa fim, sa avem sau sa devenim (sau ce vrem ca ceilalti sa devina pentru ca noi sa putem fi fericiti).Asta se intampla pentru ca nu ne simtim „suficient de…” si punem viziunea personala in spatele celor din jurul nostru. Asa ajungem sa ne asteptam ca ei sa ne implineasca visul, ca ei sa se conformeze asteptarilor noastre si sa nu ne faca sa ne schimbam, ci sa se muleze pe noi, exact asa cum suntem”, explica psihologul Andra Tanasescu.
Psiholog: Cea mai mare durere o producem atunci cand punem presiune ca persoana de langa noi sa devina ce vrem noi, nu ceea ce ii este menit sa devina.
Mai mult decat atat, specialistul este de parere ca, de fiecare data cand punem responsabilitatea pentru implinirea viselor noastre in spatele altora, ii obligam „subtil” sa se conformeze pentru a ne face fericiti. “Lucrul acesta naste frustrari, durere si rusine in ceilalti pentru ca fiecare dintre noi simtim ce ne este destinat si ce nu. Cand mergem contra tuturor lucrurilor pe care le simtim, nu doar ca ne face sa credem ca nu suntem adecvati pentru a fi iubiti, ci ne provoaca si o durere sufleteasca foarte mare”, declara psihologul Andra Tanasescu.
Psiholog: Alege sa faci o schimbare de paradigma
“Lasa oamenii sa fie cum simt sa fie, accepta-i, iubeste-i pentru ceea ce sunt si mai degraba cultiva o cultura a iubirii si a sprijinului neconditionat. Dezvolta in tine o cultura a deschiderii, a autenticitatii in care toti din jurul tau sa stie ca pot apela la tine cand au nevoi, o cultura in care le oferi spatiul sa se descopere si in care sa se simta confortabil sa impartaseasca cu tine etapa in care se afla, fara a se simti criticati, judecati sau fortati sa arate altceva decat simt. Iar tu, inconjoara-te cu astfel de persoane: cei care te sprijina, te asculta si iti sunt alaturi in etapele prin care treci. Cei care te urmaresc si iti ofera ajutorul daca il ceri, cei care iti dau libertatea sa fii tu”, conchide psihologul Andra Tanasescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica (INLPSI).
Andra Tanasescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa, este Psiholog, Coach Wing Wave, Trainer NLP si Consultant Panorama Sociala. A urmat studiile in psihologie, cu specializari in terapia de cuplu si familie, dans terapie, somato-terapie, NLP si lucrul cu proiectiile sinelui. Si-a propus ca prin ceea ce face sa aduca in viata fiecarei persoane cu care lucreaza un plus de constientizare, cunoastere si incredere in propriile forte. Obiectivul ei este sa ofere cat mai multe din experienta ei, atat personala cat si profesionala, astfel incat sa produca schimbari semnificative in vietile celorlalti.
Adauga comentariu