In 25 aprilie, proiectul media al TVR continua cu un film care a avut premiera anul trecut
Asa cum s-a anuntat la inceputul acestui an, finalul fiecarei luni aduce exclusiv in online, pe parcursul a 24 de ore, posibilitatea de a viziona gratuit cate un documentar – productie valoroasa dar mai putin cunoscuta din Arhiva TVR.
Astfel ca, la finalul acestei saptamani, in intervalul 25 aprilie ora 10:00 – 26 aprilie ora 10.00, este programat documentarul „Nostalgia dictaturii” – un film de Marius Th. Barna, dupa un text de Bogdan Ficeag, in lectura lui Victor Rebengiuc. In filmul lansat in 2020 ii veti vedea pe Ada Milea, Dorel Visan, Cristian Parvulescu, Mihaela Miroiu, Vasile Ernu, Attila Gasparik, Aurelia Lapusan, Marius Oprea, Cristian Pepino si altii.
Filmul documentar de lung metraj „Nostalgia dictaturii” prezinta amintirile (bune sau rele) despre regimul comunist si Nicolae Ceausescu – in contextul in care pe 9 mai 2021, se implinesc 100 de ani de la infiintarea Partidului Comunist Roman.
Documentarul prezinta opiniile cetatenilor obisnuiti care au trait in acea perioada, precum si explicatiile cercetatorilor din diverse domenii (sociologi, psihologi, politologi, etologi etc.) despre ce a insemnat comunismul.
Documentarul are un prolog, trei capitole si un epilog:
Capitolul 1 – “Era mai bine inainte” – sunt prezentate argumentele nostalgicilor postate pe site-ul oficial si pe contul de Facebook al lui Nicolae Ceausescu (desi disparut fizic, acesta supravietuieste in spatiul virtual);
Capitolul 2 – “Nu era mai bine inainte” – este dedicat adversarilor totalitarismului, argumentelor acestora privind nocivitatea sistemului comunist;
Capitolul 3 – “Acum este mai bine?” – prezinta principalele motive de nemultumire ale unor importante segmente de cetateni fata de situatia generala din perioada postcomunista actuala.
Epilogul “Nefericiti intre lumi” este dedicat concluziilor – nostalgicii comunismului par a se afla undeva intr-un „no man’s land” dintre doua lumi reale, cea totalitara si cea democratica, si una imaginara, lumea utopica inoculata de-a lungul deceniilor de propaganda comunista.
Adauga comentariu