Home » Premierele lunii septembrie pe Scena Digitala: „Calatoriile lui Gulliver”, in regia lui Silviu Purcarete, si „Mesaje spre univers”, de Wolfram Lotz
Evenimente

Premierele lunii septembrie pe Scena Digitala: „Calatoriile lui Gulliver”, in regia lui Silviu Purcarete, si „Mesaje spre univers”, de Wolfram Lotz

Scena Digitala, platforma online de teatru-film a Teatrului National „Radu Stanca” Sibiu (TNRS), ofera abonatilor, in luna septembrie, premierele „Calatoriile lui Gulliver”, un spectacol in regia lui Silviu Purcarete, si „Mesaje spre univers”, de Wolfram Lotz, in regia lui Josef Maria Krasanovsky. Spectacolul oferit cadou abonatilor Scenei Digitale este „Cantarea Cantarilor – Shir Hashirim”, de Migdal Ensemble, evenimentul din cadrul Festivalului International de Teatru de la Sibiu care a avut cea mai mare audienta in mediul online.
Abonatii platformei vor putea viziona in septembrie cele doua premiere, alaturi de spectacolele „De cealalta parte a lumii”, „Povestea ursilor panda”, „Conferinta iraniana”, „Oscar si Buni Roz”, „Orb de mina” si „Mici crime conjugale”.
Platforma Scena Digitala, distinsa anul acesta cu premiul special UNITER, aduce in acest an iubitorilor de arte ale spectacolului peste 30 de spectacole de teatru, teatru-film si filme ale Teatrului National „Radu Stanca” Sibiu (TNRS). Platforma integrata video-on-demand poate fi accesata pe baza de abonament sau bilet individual.

„Calatoriile lui Gulliver” – un spectacol tulburator, cu un impact vizual puternic

„Este o mare sansa faptul ca putem oferi, pe Scena Digitala, Calatoriile lui Gulliver, un spectacol de patrimoniu, care a calatorit, la randul sau, la marile festivaluri ale lumii”, spune Constantin Chiriac, directorul general al TNRS si presedintele Festivalului International de Teatru de la Sibiu.
Spectacolul regizat de Silviu Purcarete isi propune o abordare inedita a romanului lui Swift, in care fantezia se impleteste cu o aspra satira politica.
Productia reuneste aspecte sociale si culturale ale lumii din jurul nostru, explorand teme ca visul, calatoria, exilul, emigrarea, singuratatea si apartenenta intr-un spectacol tulburator, cu un impact vizual puternic.
O opera viscerala si curajoasa, cu personaje stranii ce mobileaza aceasta lume bolnava si nebuna. Spectacolul alterneaza intre scene pline de inocenta si un vizual dur si memorabil. Intr-o calatorie fantastica spre un univers atipic, coerenta scenica este in zadar. Patrundem intr-o lume fictiva, lasandu-ne prada, cu tot cu Gulliver, unor anomalii pline de culoare.
„Calatoriile lui Gulliver” este un proiect cultural demarat in parteneriat cu Festivalul de la Edinburgh si finantat cu sprijin din partea Administratiei Fondului Cultural National.

„Mesaje spre univers” – limitele comunicarii umane sub semnul intrebarii

In „Mesaje spre univers”, de Wolfram Lotz, zece personaje complet diferite, neobisnuite in felul lor, incearca sa gaseasca raspunsuri la o serie de intrebari inedite. Aclamata de critici ca fiind „cea mai inteligenta, cea mai ireala si cea mai obraznica” piesa din dramaturgia contemporana, aceasta creatie este plina de indicatii regizorale imposibile si note de subsol dificile, care parca prind viata in afara textului ce curge neobosit. „Mesaje spre univers”, de Wolfram Lotz, este adesea prezentata drept cea mai inteligenta piesa a prezentului.
Spectacolul „Einige Nachrichten an das All” / „Mesaje spre univers” este realizat cu sprijinul Companiei REBTIC, Forumului Cultural Austriac, IFA – Institutului pentru Relatii Culturale Externe Germania. Multumiri speciale Bibliotecii Judetene ASTRA Sibiu, Forumului Democrat al Germanilor din Sibiu, Scolii Populare de Arte si Meserii „Ilie Micu” Sibiu si doamnei Beatrice Ungar.

„Cantarea Cantarilor – Shir Hashirim” – textul biblic integral, in limba ebraica

„Cantarea Cantarilor – Shir Hashirim”, o creatie unica, a fost prezentata si in cadrul celei de-a XXVIII-a editii a Festivalului International de Teatru de la Sibiu, fiind evenimentul cu cea mai mare audienta in mediul online.
O productie Romania-Suedia, spectacolul realizat de Migdal Ensemble, contine intregul text biblic, in limba ebraica, al Cantarii cantarilor sau, in denumirea originala, Shir HaShirim. De-a lungul timpului, au fost realizate mai multe compozitii pe baza anumitor versete sau capitole ale acestui text, insa este pentru prima data cand un compozitor a folosit intregul text ebraic.
Melodiile si structurile sunt puternic influentate de vechi cantece sinagogice, recitari din Tora si folclor local autentic.

Despre Scena Digitala

Iubitorii de teatru interesati de ofertele Scenei Digitale pot achizitiona bilete individuale, la pretul de 30 de lei, sau pot opta pentru abonament in varianta lunara, la pretul de 49 lei, varianta de trei luni, la pretul de 99 lei, de sase luni, la pretul de 199 lei si de 12 luni la 329 lei.
Abonatii Scenei Digitale primesc lunar cadou, din partea TNRS, cate un spectacol gratuit din repertoriul international. Fiecare dintre aceste spectacole este disponibil doar pe perioada lunii in curs. Astfel, spectatorii care opteaza pentru un abonament lunar vor avea ocazia de a urmari, pe langa toata oferta disponibila a Scenei Digitale, un spectacol gratuit in plus. In acelasi mod, spectatorii care aleg un abonament de trei luni vor putea urmari trei spectacole gratuite, cei care opteaza pentru un abonament de sase luni – sase spectacole gratuite, iar cei care aleg un abonament de 12 luni – 12 spectacole gratuite.
Spectacolele cadou oferite de TNRS nu pot fi vizionate pe baza de bilet individual, acestea fiind destinate doar detinatorilor de abonamente.
Detalii despre bilete si abonamente, pe site-ul www.scena-digitala.ro.

Informatii despre spectacole

„Calatoriile lui Gulliver”
Dupa opera lui Jonathan Swift
REGIZOR: Silviu Purcarete
SCENOGRAFIE SI LIGHT DESIGN: Dragos Buhagiar
MUZICA: Shaun Davey
ASISTENTI REGIE: Sanda Anastasof, Crista Bilciu
ASISTENT MISCARE: Attila Bordas
CONSULTANT SCENARIU: Lia Bugnar
TRADUCERE SI ADAPTARE TEXTE: Crista Bilciu
IN DISTRIBUTIE: Veronica Arizancu, Emöke Boldizsar, Diana Fufezan, Horia Fedorca, Raluca Iani, Marius Turdeanu, Alexandru Malaicu, Adrian Matioc, Serenela Muresan, Adrian Neacsu, Eduard Patrascu, Ofelia Popii, Cristina Ragos, Ciprian Scurtea, Cristian Stanca, Pali Vecsei, Corina Visinescu; Copilul: Theodor Domnicar; Organist: Monica Florescu
Spectacol nerecomandat tinerilor sub 12 ani

„Mesaje spre univers”
De Wolfram Lotz
REGIA: Josef Maria Krasanovsky
DRAMATURGIA: Genia Enzelberger
ASISTENT REGIE: Paula Breuer
TRADUCERE: Eva Fratila
SCENOGRAFIE: Josef Maria Krasanovsky
COSTUME: Andreea Sandulescu
VIDEO: Dan Basu / Oszkar Mucha (trailer)
MUZICA: Claudiu Urse
MANAGER PROIECT: Hunor Horvath
IN DISTRIBUTIE: Lum: Yannick Becker, Purl: Johanna Adam, Klaus Alberts; Kleist :Daniel Bucher, LdF; Unhold: Valentin Späth / Benedikt Hafner, Dicke Frau; Unhold: Daniel Plier, Rafinesque; Unhold; eine Erscheinung: Emöke Boldizsár, Politikerin; Unhold: Christina Juks, Hilda; Unhold: Ana Tiepac
Cu participarea copiilor din Trupa „Artattack”, Scoala Populara de Arte si Meserii „Ilie Micu”, Sibiu.
Spectacol in limba germana cu traducere in limba romana.

„Cantarea Cantarilor – Shir Hashirim”
De Migdal Ensemble
Text: biblic, original in ebraica
Compozitor, coordonare artistica: Laurentiu Ganea
Componenta ansamblului: Cristian Orosanu – dirijor, Irina Ionescu – soprana, Kristofer Lundin – tenor, Carla Maria Stoleru – flaut, Emil Visenescu – clarinet, Laurentiu Darie – fagot, Maria Bildea – harpa, Scripcariu Tudor-Dan vibrafon, Denisa Vladoianu-Rotaru – trianglu, tam-tam, Alexandru Stroe – timpani.