Comunitati

Ambasada Germaniei sustine formarea unor retele de aparatori ai drepturilor omului din cadrul comunitatilor de romi

Ambasada Germaniei sustine proiectul „The Roma League of Human Rights Defenders“ al organizatiei neguvernamentale Asociatia Platforma Civica Aresel si Roma Education Fund.

Proiectul urmareste construirea unei retele de 30 de aparatori ai drepturilor omului din comunitatile de romi,care sa presteze activitati educationale si de sprijin la fata locului, in cadrul comunitatilor din intreaga Romanie.

Coordonarea, colectarea si evaluarea rezultatelor va avea loc la Bucuresti. Elementele principale ale proiectului sunt accesul cu drepturi egale la educatie, egalitatea de gen si realizarea de programe de pregatire si formare. Ambasada Germaniei finanteaza proiectul la nivel national cu o suma totala de 98.000 de euro.

Contractul de finantare a fost semnat pe 15 mai 2023 de catre ambasadorul Dr. Peer Gebauer si Adrian-Eugen Tudor, presedintele organizatiei neguvernamentale Aresel. Proiectul se va derula pana in decembrie 2023 si va fi coordonat de Aresel si Roma Education Fund cu sustinerea Ambasadei Germaniei.

Ambasadorul Peer Gebauer:„Participarea egala a tuturor grupurilor ne face societatile mai puternice. De aceea ma bucur ca putem sustine un proiect care sa ajute la sprijinirea si consolidarea comunitatilor de romi din intreaga tara. Doar cine isi cunoaste propriile drepturi, le poate si apara, creandu-si, astfel, liber si independent, drumul in viata.”

Presedintele Aresel Adrian-Eugen Tudor:„Multi romi se confrunta cu situatii discriminatorii in numeroase domenii, fie ca e vorba de accesul la servicii de sanatate, accesul pe piata muncii sau la educatie. In afara de asta, ei nu dispun decat de posibilitati limitate de a influenta deciziile politice care ii vizeaza. Prin acest program de formare a primilor 30 de aparatori ai drepturilor omului, vom putea pune bazele unei mai bune intelegeri a propriilor drepturi si astfel si pentru posibilitati de acces cu drepturi egale.”

Context: Conform informatiilor Bancii Mondiale, doar 18% dintre femeile rome (si doar 29% dintre barbatii romi) intre 16 si 19 ani frecventeaza scoala, iar conform UNICEF doar 64% dintre fetele rome frecventeaza scoala primara (in comparatie cu 96% in celelalte comunitati). „Roma League of Human Rights Defenders” isi propune sa creasca gradul de cunoastere a propriilor drepturi in cadrul comunitatilor de romi din Romania si sa le sprijine la construirea unei retele la nivelul intregii tari.

Pentru mai multe informatii despre activitatea organizatiilor neguvernamentale Asociatia Platforma Civica Aresel si Roma Education Fund, va rugam sa vizitati paginile de internet ale acestora la adresele: https://aresel.ro/ si https://www.romaeducationfund.org/.

Adauga comentariu

Faceți clic aici pentru a posta un comentariu