Comunicate

Ambasadorul Germaniei, Dr. Peer Gebauer, a avut o intrevedere cu prim-ministrul Marcel Ciolacu pentru consolidarea relatiilor bilaterale

Ambasadorul Germaniei in Romania, Dr. Peer Gebauer, s-a intalnit in data de 6 februarie 2024, cu prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Discutiile s-au axat pe actuala situatie de securitate din regiunea Marii Negre si pe rolul important al Romaniei in sustinerea Ucrainei si a Republicii Moldova.

Ambasadorul Gebauer a subliniat ca Romania este un partener important pentru Germania si contribuie in mod decisiv la securitatea Europei si a regiunii transatlantice. El a multumit inca o data Romaniei pentru sustinerea acordata Ucrainei si Republicii Moldova, iar, in acest context, a inaintat invitatia la Conferinta privind reconstructia Ucrainei (Ukraine Recovery Conference, URC), pe care Germania o va organiza impreuna cu Ucraina in perioada 11-12 iunie 2024.

In plus, ambele parti si-au exprimat interesul de a continua si anul acesta extinderea si aprofundarea parteneriatului bilateral, in special in domeniul economic, iar in acest context, ambasadorul Gebauer a reiterat sprijinul Germaniei pentru aderarea completa a Romaniei la spatiul Schengen. Eliminarea controalelor la frontierele aeriene si maritime a reprezentat un prim succes important in aceasta directie.

Cei doi interlocutori au fost de acord ca mentinerea democratiei si respectarea valorilor europene sunt esentiale pentru o Uniune Europeana puternica, mai ales in contextul alegerilor din acest an.

Ambasadorul Gebauer: „Apreciez in mod deosebit dialogul strans pe care il am cu prim-ministrul Marcel Ciolacu cu privire la o serie de teme importante si si multumesc pentru sprijinul sau in dezvoltarea relatiilor noastre bilaterale. Romania este un partener foarte important pentru Germania, iar colaborarea noastra in domeniul securitatii si al economiei este o dovada excelenta in acest sens. Sunt ferm convins ca vom aprofunda aceste relatii bilaterale importante si in perioada urmatoare. Germania va continua sa sustina Romania, care a manifestat intotdeauna o atitudine constructiva la nivel european, si in vederea aderarii complete la spatiul Schengen. Eliminarea controalelor si la frontierele terestre trebuie sa fie urmatorul pas in viitorul apropiat. Este atat in interesul Germaniei, cat si al Romaniei, deoarece va consolida si mai mult spatiul Schengen.”