Comunicate

Germania sustine organizatia neguvernamentala „Commit Global / Code for Romania” cu 1,35 milioane de euro

Ministerul federal de Externe de la Berlin sprijina in urmatoarele 18 luni proiectul „Humanitarian Assistance Digital Infrastructure” al organizatiei neguvernamentale Commit Global / Code for Romania cu suma de 1,35 milioane de euro. Scopul proiectului este eficientizarea accesului la ajutorul umanitar prin construirea unei infrastructuri digitale conectate global, astfel incat cei aflati in nevoie sa primeasca ajutor mai rapid. Commit Global / Code for Romania se va baza pe experienta acumulata din implementarea acestei infrastucturi umanitare pentru sustinerea refugiatilor ucraineni, creata la inceputul razboiului de agresiune al Rusiei impotriva Ucrainei. Prin intermediul acestei infrastructuri digitale, agentii guvernamentale, organizatii internationale sau neguvernamentale, companii si initiative private au putut gestiona centralizat distributia de informatii si servicii medicale, de cazare si resurse necesare catre refugiati.

Ambasadorul Dr. Peer Gebauer declara: „Ma bucur foarte mult ca, in cadrul colaborarii noastre cu Code for Romania / Commit Global, putem contribui semnificativ la furnizarea mai rapida a ajutorului catre cei aflati in nevoie. Avand in vedere inmultirea crizelor la nivel global, a conflictelor armate si a catastrofelor umanitare, este crucial ca ajutorul umanitar sa fie distribuit eficient, sa ajunga rapid la cei aflati in nevoie si sa puna la dispozitie informatii importante accesibile tuturor. Munca excelenta a celor de la Commit Global / Code for Romania arata cum, prin solutii software inteligente si implicarea voluntarilor dedicati, sprijinul pentru cei in nevoie poate fi coordonat mai bine, salvand astfel vieti omenesti. Acest proiect demonstreaza din nou faptul ca Romania are un rol important in dezvoltarea aplicatiilor IT inovatoare.

Pentru noi, Romania este un partener important si constructiv, cu care colaboram strans, in special pentru sprijinirea Ucrainei. Prin aceasta platforma, Code for Romania a avut un aport important inca de la inceputul razboiului de agresiune al Rusiei impotriva Ucrainei, asigurandu-se ca refugiatii ucraineni au putut avea acces rapid la toate serviciile de sprijin, atat cele guvernamentale, cat si cele neguvernamentale. Prin acest proiect comun, aceasta expertiza va fi folosita la nivel global, pentru alte situatii de criza. Astept cu nerabdare aceasta colaborare.”

Bogdan Ivanel, fondator si presedinte al Commit Global / Code for Romania, subliniaza: „Realitatea este ca traim intr-o lume marcata de crize. Efectele schimbarilor climatice devin tot mai dure, conflictele armate se inmultesc, iar democratia si protectia drepturilor omului sunt supuse la niste presiuni fara precedent. In mijlocul acestor crize care se adancesc una pe cealalta, ne punem cu totii speranta in societatea civila pentru a veni cu solutii practice. Insa realitatea este ca societatea civila insasi este epuizata de aceste provocari. Tehnologia poate sprijini societatea civila si partenerii institutionali sa reactioneze mai rapid si mai eficient la provocari tot mai mari.

Si putem face asta oriunde, nu doar la nivel local, pentru ca tehnologia este agnostica de limba si de geografie. Infrastructura Binelui construita in Romania poate fi reutilizata oriunde in lume. Commit Global, prima organizatie globala pornita din Romania, este organizatia care doreste sa contribuie la digitalizarea societatii civile la nivel global. Astfel, sistemele informationale necesare pentru asigurarea asistentei umanitare, managementului dezastrelor, protectiei drepturilor omului, oferite gratuit de un ONG, pot ajunge la zeci de mii de alte organizatii neguvernamentale, pentru ca milioane de oameni aflati in situatii critice sa primeasca ajutorul de care au nevoie, la timp.”

Code for Romania, organizatie non-guvernamentala din Romania, este cea mai mare organizatie de tehnologie civica din lume, cu o comunitate de peste 3000 de voluntari. Din 2016 identifica probleme sociale sistemice si generalizate si construieste infrastructura digitala gratuita de care societatea are nevoie. Misiunea organizatiei: sa ajute la rezolvarea cat mai multor probleme sociale prin intermediul tehnologiei digitale. Pana acum, Code for Romania a dezvoltat 58 de solutii digitale vitale pentru Romania, inclusiv infrastructura digitala pentru gestionarea crizei Covid-19 si a crizei refugiatilor din Ucraina.

Commit Global deruleaza munca internationala a Code for Romania. Obiectivul sau ca prima organizatie neguvernamentala globala de tehnologie civica este sa furnizeze gratuit o infrastructura digitala globala, astfel incat organizatiile guvernamentale, internationale si civile sa poata oferi sprijin mai rapid si mai bine coordonat in urma catastrofelor umanitare. Datorita proiectelor anterioare, au fost deja sprijinite peste 20 de milioane de persoane. Romania exporta astfel solutii digitale care vor ajuta sute de mii de ONG-uri din intreaga lume. Obiectivul Commit Global este de a asigura accesul global echitabil la aceasta infrastructura, indiferent de varsta, rasa, educatie.