Comunicate

Cea de-a 61-a aniversare a Tratatului de la Elysee marcata la 22 ianuarie la Cluj-Napoca de ambasadorii Germaniei si Frantei

Pentru a marca cea de-a 61-a aniversare de la semnarea Tratatului de la ElysEe (22 ianuarie 1963) si cea de-a cincea aniversare a Tratatului de la Aachen (22 ianuarie 2019), ambasadorul Germaniei in Romania, Dr. Peer Gebauer, si ambasadorul Frantei, Nicolas Warnery, vor efectua luni, 22 ianuarie, o vizita comuna la Cluj Napoca.

Cu acest prilej, cei doi ambasadori se vor intalni, printre altele, cu primarul Emil Boc si vor sustine o conferinta de presa la Cinema Arta (Strada Universitatii nr. 3), incepand cu ora 10:45. Apoi, cei doi ambasadori vor vizita impreuna Centrul cultural german si Institutul francez.

In aceeasi zi, ambasadorii se vor intalni cu rectorul Universitatii „Babes-Bolyai”, Daniel David, si de la ora 15:30, vor participa la o masa rotunda cu titlul „Franta, Germania si viitorul Uniunii Europene”, care va fi organizata la Sala Club a Universitatii „Babes-Bolyai” (Strada Emmanuel de Martonne nr. 1). La eveniment vor participa, de asemenea, Adrian Corpadean, decanul Facultatii de Studii Europene din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, si Christian Sacarea, prorector al universitatii.

Jurnalistii care doresc sa participe la conferinta de presa sunt rugati sa se inscrie pana vineri, 19 ianuarie, ora 15:00, la adresa de e-mail: raluca.mateiu@institutfrancais.ro

Ambasadorul Dr. Peer Gebauer subliniaza: „Tratatul de la Elysee este emblematic pentru reconcilierea importanta dintre Germania si Franta dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, aflata ulterior la baza dezvoltarii Uniunii Europene. Prin Tratatul de la Aachen din 2019, am reinnoit acest fundament si am stabilit un curs important pentru viitor. Ne angajam impreuna pentru consolidarea Uniunii Europene, pentru a o face si mai rezilienta, suverana si capabila sa actioneze. Acest lucru este mai important ca niciodata in vremuri de provocari geopolitice majore. Romania este un partener-cheie pentru Germania si Franta in acest demers. Ma bucur sa pot aniversa Tratatul de la Elysee impreuna cu colegul meu francez la Cluj-Napoca. Orasul este un model pentru ceea ce face Romania sa fie puternica in prezent: diversitate sociala si etnica, performanta si excelenta, companii inovatoare si un mediu foarte placut de locuit.”

„Tratatul de la Elysee este mult mai mult decat un simplu acord diplomatic. El simbolizeaza dorinta sincera de a construi o prietenie durabila pusa in slujba dezvoltarii Europei. Prin celebrarea acestei a 61-a aniverari a Tratatului de la Elysée, Franta si Germania recunosc importanta acestei aliante si isi reafirma angajamentul fata de o Europa unita, pasnica si prospera. Acest tratat ramane o marturie puternica a capacitatii de a depasi conflictele si de a construi legaturi durabile bazate pe incredere si cooperare”, a declarat ambasadorul francez Nicolas Warnery.

„Tratatul de cooperare franco-germana”, cunoscut si sub numele de Tratatul de la Elysee, a fost semnat pe 22 ianuarie 1963, de catre presedintele francez Charles de Gaulle si cancelarul federal Konrad Adenauer. Un pilon important al tratatului este, de exemplu, Organizatia Germano-Franceza pentru Tineret, care promoveaza schimburile de experienta. Tratatul de la Elysee reprezinta fundamentul str‚nsei prietenii franco-germane, care constituie, de asemenea, o baza importanta pentru dezvoltarea Uniunii Europene.

Odata cu Tratatul de la Aachen, semnat de cancelarul federal Angela Merkel si de presedintele Emmanuel Macron la 22 ianuarie 2019, a fost actualizat Tratatul de la Elysee si stabilit cursul pentru a progresa pe subiecte importante, cum ar fi digitalizarea, educatia, clima si tehnologiile durabile.

Nota: Fotografiile atasate pot fi folosite in activitatea de presa, Copyright: picture alliance / dpa / Ministerul Federal al Afacerilor Externe si picture alliance/dpa | Oliver Berg

  • Presedintele Charles de Gaulle si Cancelarul Konrad Adenauer la semnarea Tratatului de la Elysee, 22 ianuarie 1963
  • Presedintele Emmanuel Macron si Cancelarul Angela Merkel, precum si ministrii de externe Jean-Yves Le Drian si Heiko Maas la semnarea Tratatului de la Aachen, 22 ianuarie 201
https://artpres.ro/wp-content/uploads/2024/01/IMG-20230117-WA0006.jpg