Home » Cum punem deoparte bani albi pentru zile negre. Jurnalistii TVR INFO ne explica la „Banii, azi”
Comunicate

Cum punem deoparte bani albi pentru zile negre. Jurnalistii TVR INFO ne explica la „Banii, azi”

Catalin Deacu si Madalina Chitu sunt gazdele emisiunii care explica pe intelesul tuturor ce se intampla in economie, cum ne afecteaza si, mai ales, care sunt solutiile sau cum putem depasi problemele financiare. De luni pana vineri, ora 16:00, in direct la TVR INFO.

Tot ce e nou in finante, energie, transporturi, agricultura, comert… In emisiunea „Banii, azi”, la TVR INFO, Catalin Deacu si Madalina Chitu pun la dispozitia telespectatorilor informatii complete si corecte, din mai multe domenii economice. Fiecare subiect este mai intai explicat de catre cei doi jurnalisti TVR INFO, realizatori ai emisiunii, iar apoi este comentat pe larg cu specialistii invitati.

Economia este un domeniu care nu e pe intelesul tuturor, iar emisiunea „Banii, azi” cauta sa le ofere telespectatorilor un mic indrumar cu ajutorul caruia sa invete sa isi puna deoparte bani albi pentru zile negre. De luni pana vineri, de la ora 16:00, cu ajutorul invitatilor, experti in diverse sectoare ce au legatura directa cu economia, la TVR INFO, cei doi jurnalisti explica telespectatorilor ca deciziile care se iau in legatura cu bugetul tarii se reflecta automat si asupra bugetului fiecaruia dintre noi.

Cine sunt jurnalistii Madalina Chitu si Catalin Deacu, realizatorii emisiunii „Banii, azi”, de la TVR INFO

In vara acestui an, Catalin Deacu implineste 17 ani de presa, dintre care 7 in redactia Stirilor TVR. Inainte de a lucra la Stiri, Catalin a fost reporter, timp de patru ani, la Departamentul Productie al altui post de televiziune. „In acei patru ani, m-am ocupat mai ales de reportaje si documentare. Inainte de aceasta experienta, am mai lucrat, aproape doi ani, pentru un alt post de televiziune ca jurnalist de investigatii”. In total, din cei 17 ani de presa, 13 ani au fost in jurnalismul de televiziune. Iar primii patru ani i-a petrecut lucrand in presa scrisa, la una dintre cele mai vechi si importante publicatii economice. „In 2007, am debutat in presa la acest ziar, e prima certitudine! A doua e ca voi iesi la pensie tot din meseria asta :)”, e convins Catalin Deacu.

Desi e absolventa de uman, jurnalista Madalina Chitu a acceptat provocarea de a modera o emisiune cu profil economic la TVR INFO. „Nu doar ca sa inteleg notiuni care se pierd deseori intr-un limbaj tehnic si inaccesibil, dar mai ales pentru a vorbi despre economie intr-un limbaj cat mai accesibil tuturor”, ne-a marturisit ea.

Madalina Chitu a intrat prima data intr-o redactie de stiri in martie 2007. Era in anul I de facultate si trebuia sa faca practica semestriala. „Am ajuns la Radio Bucuresti. Visam sa ma aud la radio, insa, dupa un mic training din vara lui 2007, la agentia de presa NewsIn, am ajuns ca in septembrie sa am si primul job, la ziarul Gardianul, un cotidian de investigatii. Am fost repartizata la sectia social”, isi aminteste Madalina, care, din octombrie 2008, a continuat la ziarul Gandul. „In primavara lui 2011 acesta a devenit site si prima publicatie online care avea emisiune transmisa pe internet. Aici m-am ocupat de domenii precum sanatate, educatie si lifestyle”. Apoi, din 2015, Madalina Chitu a facut parte din echipa emisiunii de investigatii „Romania furata”, de la Digi24, unde, printre materiale din domeniul social, a facut si documentare despre tragedia de la Colectiv. Din aprilie 2022, Madalina Chitu s-a alaturat echipei Directiei Stiri a Televiziunii Romane, unde, pe langa reporter al Stirilor TVR, e si moderator al emisiunii „Banii, azi”. ​

I-am intrebat pe cei doi prezentatori daca pun in aplicare ceea ce explica la „Banii, azi”, daca sunt modelul chivernisit sau mai larg de mana…

„Incerc sa aplic in viata de zi cu zi ce discutam in emisiune. De exemplu, cand cresteau dobanzile necontrolat, de la un analist financiar am aflat, in emisiune, ca exista posibilitatea sa faci rambursare partiala anticipata a creditului. Astfel, pe langa rata la zi, mai poti plati o rata din viitor, dar fara dobanda! Astfel, cu un cost mult mai mic, poti reduce perioada creditului chiar si la jumatate. E doar un exemplu! Mai sunt si altele. Un alt exemplu foarte bun: ce am de facut este sa nu mai cumpar compulsiv, mai ales cand cumpar mancare si haine… Am invatat sa fac o lista de cumparaturi, sa nu plec niciodata fara a sti dinainte ce vreau sa cumpar”, spune Catalin Deacu.

La randul ei, si Madalina admite: „In ultimul an si jumatate am invatat cum sa imi dramuiesc banii, cum e bine sa nu mai fac cumparaturi la intamplrae si ca e bine sa fiu precum croitorul, atunci cand vine vorba de modul in care aleg sa imi cheltuiesc banii. Cu alte cuvinte, masor de doua ori si tai o data”.

Care sunt punctele forte ale emisiunii „Banii, azi” de la TVR INFO

„In primul rand, complexitatea continutului si numarul mare de invitati in platou”, mentioneaza Catalin Deacu. „In fiecare editie, vorbim cu 3-4 specialisti din diverse domenii. Mai mult de-atat, un alt punct forte e continutul util, la zi. Comentam si analizam in primul rand ce se intampla cu cateva ore inainte de emisie, in baza unei selectii riguroase. Alegem doar ce e mai important si relevant pentru telespectatori”, adauga jurnalistul. Apoi, spre deosebire de alte emisiuni de profil de pe piata, emisiunea „Banii, azi” are rubrici fixe „in care suprindem pe intervale mai lungi ce se intampla in piata valutara si in piata dobanzilor. Nu in ultimul rand, cautam sa difuzam cat mai des exclusivitati si continut propriu, subiecte de autor care sunt preluate de colegii din redactie pentru realizarea unor stiri”, puncteaza Catalin. „Suntem singura emisiune economica ce are rubrici de la care nu ne abatem: cursul valutar, evolutia indicilor ROBOR si IRCC, discutam saptamanal despre evolutia bursiera”, completeaza Madalina Chitu.

Desi de putin timp in peisajul media romanesc, emisiunea „Banii, azi” a fost remarcata in bransa oamenilor de afaceri si a specialistilor din domeniul financiar. Dupa ce in octombrie 2023 „Banii, azi” a primit „Trofeul Ioan V. Socec” din partea Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, pe 30 ianuarie 2024, premiul pentru jurnalism economic din partea CFA Society Romania, asociatie care reuneste cei mai renumiti analisti financiar-bancari, a revenit tot emisiunii „Banii, azi”, de la TVR INFO.

Emisiunea de analiza economica „Banii, azi” se vede de luni pana vineri, de la ora 16:00, in direct la TVR INFO.