Home » Cea mai veche competitie sportiva din lume, America`s Cup la yachting, se vede la TVR 2
Sport

Cea mai veche competitie sportiva din lume, America`s Cup la yachting, se vede la TVR 2

20/02/21 - Auckland (NZL) 36th America’s Cup presented by Prada PRADA Cup 2021 - Final Day 3 Ineos Team UK, Luna Rossa Prada Pirelli Team

La jumatatea lunii martie, se desfasoara la Auckland, in Noua Zeelanda, o noua editie a Cupei Americii la yachting, una dintre cele mai vechi, traditionale si selective competitii sportive internationale (prima editie in 1851).

Echipajul campion al editiei precedente (Defender), care isi apara titlul, primeste provocarea unui alt echipaj (Challenger), si cele doua lupta pentru ”batranul” trofeu, Auld Mug, intr-o serie de curse pe apa, de data aceasta in monocarene AC75, care pot atinge viteze ametitoare de pana la (si chiar peste) 50 de noduri (1 nod = 1 mila nautica, sau mila marina = circa 1,8 km).

Ajunsa la editia cu numarul 36, dintr-o istorie de 170 de ani, Cupa Americii la yachting este disputata acum de echipajul neo-zeelandez campion en-titre, Emirates Team New Zealand, reprezentand clubul Royal New Zealand Yacht Squadron, in ambarcatiunea Te Rehutai, si challengerul de la clubul italian Circolo Della Vela Sicilia, echipajul Luna Rossa Prada Pirelli.

Chiar daca vorbim despre un sport mai putin cunoscut si practicat la noi, Televiziunea Romana va ofera ocazia de a asista la un adevarat spectacol, cu urmariri si depasiri palpitante intre doua ambarcatiuni care literalmente zboara pe apa, cu viteze de peste 70 sau chiar 80 de kilometri pe ora.

Programul cuprinde cate doua curse pe zi, cel putin pana luni 15 martie. Toate intrecerile pana la victoria finala (pentru care regulamentul prevede castigarea a sapte curse) se vad la TVR 2, incepand de joi, 11 martie, ora 04:30 si 07:30, apoi, de la aceleasi ore, sambata 13 si luni 15 martie. Duminica, 14 martie, se va transmite o singura cursa de la ora 04:30. Daca niciun echipaj nu castiga pana atunci sapte curse, atunci competitia va continua, si va putea fi urmarita, tot la TVR 2, si marti 16, apoi, daca va fi necesar, si miercuri 17, sau chiar joi 18 martie, la aceleasi ore, 04:30 si la 07:30.

Foto credit: www.americascup.com.