Comunicate

Ceremonia de deschidere a JO Beijing 2022 si transmisiunile primei zile la TVR

Jocurile Olimpice de Iarna Beijing 2022 se vad la TVR. Iata programul zilei de vineri, 4 februarie: la TVR 1 vedem in direct Ceremonia de deschidere, iar la TVR 2 – primele transmisiuni de patinaj artistic.

Timp de peste doua saptamani, in perioada 4 – 20 februarie, Televiziunea Romana transmite in direct si inregistrat Jocurile Olimpice de Iarna Beijing 2022. Telespectatorii vor putea urmari la TVR 1 si TVR 2 evolutia sportivilor romani calificati la JO, dar si competitii de patinaj artistic, schi alpin, sarituri cu schiurile, hochei, curse spectaculoase de short-track, curling, snowboard.

„Sanatate-Bucurie-Energie” este sloganul stafetei care a inceput pe 2 februarie cu o ceremonie la Parcul Olimpic din Beijing, la care au participat peste 300 de sportivi, studenti, voluntari si rezidenti ai comunitatii. Peste 1.000 de persoane poarta torta olimpica prin diferite locuri care vor gazdui intrecerile din cadrul Jocurilor Olimpice, la Beijing si in orasul vecin Zhangjiakou, inaintea ceremoniei de deschidere, care va avea loc pe Stadionul Olimpic, celebrul „Cuib de pasare”.

Flacara olimpica a sosit joi, 3 februarie. la Badaling, una dintre sectiunile Marelui Zid, cea mai apropiata de Beijing (75 km). Actorul de filme de arte martiale Jackie Chan, originar din Hong Kong, care a participat si la stafeta din 2008, la Jocurile Olimpice de vara de la Beijing, a fost unul dintre purtatorii tortei olimpice.

Telespectatorii TVR 1 vor putea urmari ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarna Beijing 2022 vineri, 4 februarie, in direct, de la ora 14:00. Comenteaza jurnalistii TVR Monica Bucur si Sorin Hobana.

Din cauza restrictiilor impuse de China pentru combaterea raspandirii Covid-19, la ceremonia de deschidere si la competitii vor participa doar grupuri selectate de invitati locali, iar Comitetul International Olimpic (CIO) spera ca tribunele sa fie ocupate la cel putin 30% din capacitate.

Zhang Yimou, regizorul Ceremoniei de deschidere a JO Beijing 2022, a fost cel care a semnat regia si pentru spectacolul de deschidere pentru JO Beijing 2008. El a declarat ca ceremonia va fi diferita de cea organizata acum 14 ani, flacara olimpica urmand sa fie aprinsa intr-o maniera „fara precedent in cei peste 100 de ani de Jocuri Olimpice”. Spectacolul festivitatii de deschidere va fi realizat cu 4.000 de persone, fata de 15.000, cate au fost implicate la editia din 2008.

Danemarca, Australia, Belgia, Marea Britanie, Canada, Lituania, Noua Zeelanda si SUA vor boicota diplomatic JO Beijing din cauza nerespectarii drepturilor omului in China, in timp ce Vladimir Putin si Albert de Monaco au declarat ca vor participa la Ceremonia de deschidere.

Patinajul artistic incepe in forta aceasta editie a JO, cu competitia pe echipe, in care favorite sunt Japonia, SUA, Canada si reprezentantii Comitetului Olimpic Rus. In prima zi de intreceri au loc programul scurt al probelor masculine, perechi si dans, pe care telespectatorii le vor putea urmari la TVR 2.

Programul transmisiunilor la TVR 1:

ora 14:00 – Jocurile Olimpice Beijing 2022 – Ceremonia de deschidere – Transmisiune directa

Comentatori: Monica Bucur, Sorin Hobana

Programul transmisiunilor la TVR 2:

Ora 19:05 – Jocurile Olimpice Beijing 2022 – Patinaj artistic pe echipe (program scurt masculin, dans, perechi)

Comentatori: Monica Bucur, Marius Negrea

Cei mai buni atleti ai lumii la sporturi de iarna ne vor incanta cu determinarea si performantele lor si ne vor aminti ca, indiferent unde ne aflam sau ce limba vorbim, suntem mai puternici impreuna. Romanii sunt conectati la ritmul si frumusetea sporturilor de iarna prin intermediul Televiziunii Romane, official broadcaster Beijing 2022, care asigura, in acest an, transmisiuni directe si inregistrari de la Jocurile Olimpice, pe posturile sale principale – TVR 1 si TVR 2. TVR Moldova este official broadcaster al transmisiunilor pe teritoriul Republicii Moldova.