- Ceremonia de incoronare a Majestatii Sale Regele Charles al III-lea al Regatului Unit se vede in direct la TVR 1 si TVR INFO sambata, 6 mai, ora 12.30;
- O echipa a Stirilor TVR – formata din jurnalistii Camelia Csiki si Vlad Ungar, impreuna cu operatorul Laurentiu Langa – ne aduce corespondente de la Londra, din toate punctele cheie ale evenimentului: Castelul Windsor, Palatul Buckingham, Abatia Westminster;
- Emisiunile informative ale posturilor TVR 1, TVR INFO, TVR 2 – cu subiecte dedicate regalitatii si incoronarii incepand din 1 mai;
- Editie speciala „Ora Regelui”, la TVR 1, sambata, 6 mai, ora 15.30.
In 8 septembrie 2022, o lume intreaga s-a oprit in loc cand biroul de presa de la Palatul Buckingham a anuntat moartea Reginei Elisabeta a II-a. Planeta, de la un capat la altul, a facut o ultima reverenta suveranei care si-a slujit tara timp de sapte decenii.
Regele Charles al III-lea s-a obisnuit deja cu noul statut, cu noul sau rol, pentru care s-a pregatit toata viata: va duce mai departe misiunea mamei sale si isi scrie propria pagina in istoria umanitatii.
Evenimentul incoronarii Regelui Charles al III-lea, dar si pregatirile si semnificatiile momentului istoric pentru englezi si pentru intreaga lume vor fi reflectate de TVR incepand de luni, 1 mai, cand Stirile TVR demareaza proiectul „Charles al III-lea. Incoronarea”. Jurnalele si emisiunile informative din urmatoarele zile vor vorbi despre implicatiile politice, economice si sociale ale evenimentului incoronarii, cat si despre importanta Regatului Unit al Marii Britanii pe plan international.
Pe 6 mai, Ziua Incoronarii Regelui Charles al III-lea, Stirile TVR realizeaza editii speciale care imbina transmisiuni directe din locurile emblematice unde se desfasoara ceremonia si materiale filmate, alaturi invitati relevanti, pentru a le explica telespectatorilor importanta momentului istoric. Astfel, TVR 1 si TVR INFO vor transmite in direct ceremonia incoronarii Regelui Charles al III-lea sambata, incepand cu ora 12.30, in cadrul unei editii speciale moderate de Roxana Zamfirescu si Bogdan Iancu. Editia speciala va fi urmata, la TVR 1, de la 15.30, de premiera „Ora Regelui”, ce-l va avea pe Regele Charles al III-lea in prim plan.
Stirile TVR dedica ample spatii subiectului in emisiunile informative ale posturilor TVR 1, TVR INFO si TVR 2 incepand din 1 mai. Timp de peste o saptamana vom putea urmari in matinalul TVR 1, in „Telejurnalele” posturilor TVR 1, TVR 2 si TVR INFO, reportaje, corespondente, stiri despre eveniment, despre consecintele BREXIT pentru englezi, precum si pentru romani, pozitia britanicilor fata de monarhie, pozitionarea Angliei fata de razboiul din Ucraina, UK si prezenta in NATO, moartea Reginei Elisabeta si implicatiile pentru monarhie etc.. Mai mult, TVR INFO ne propune tronsoane de dezbatere zilnice la „INFO Plus 11″ si „INFO Plus 17″, precum si editii speciale ale emisiunilor „Info Edu”, „Radar Geopolitic” si „Tema zilei”, pornind de la subiectul incoronarii.
Alaturi de jurnalistii celor mai importante trusturi media din lume, echipa Stirilor TVR – formata din jurnalistii Camelia Csiki si Vlad Ungar, impreuna cu operatorul Laurentiu Langa – va transmite corespondente de la Londra, din toate punctele cheie ale evenimentului.
Camelia Csiki, jurnalist expert in regalitate si istoria monarhiilor, se va afla la Londra pentru a pregati o editie viitoare „Ora Regelui”, emisiune pe care o realizeaza la TVR 1 de 11 ani. Cu o experienta jurnalistica de 27 de ani, Camelia Csiki a realizat de-a lungul anilor o serie de documentare dedicate regilor si reginelor Romaniei, Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, dar si pe alte teme legate de monarhie, filme care au adus premii importante Televiziunii Romane. In anul 2018, Camelia Csiki a fost invitata sa prezinte unul dintre documentarele sale la cinematograful din Ashford, orasul in care s-a nascut Regina Maria a Romaniei, printesa britanica.
„Incoronarea Regelui Charles al III-lea este unul dintre cele mai importante evenimente istorice mondiale, iar pentru un jurnalist specializat in regalitate, sa surprinda emotia celor care participa la eveniment este o ocazie unica, avand in vedere ca ultima incoronare, cea a Reginei Elisabeta, a avut loc cu mai bine de 70 de ani in urma. Monarhia britanica este cea mai cunoscuta din lume, iar la Londra se vor afla jurnalisti din toata lumea care vor avea misiunea, la fel ca si echipa TVR, sa explice cat mai bine relevanta momentului istoric. Pentru Romania e cu atat mai important acest moment, pentru ca vorbim despre incoronarea unui rege care nu a pierdut nicio ocazie de a spune ca iubeste Romania. Ma voi afla in prezenta Familiei Regale a Romaniei, care va participa la cateva dintre evenimentele de la Casa Regala britanica si alaturi de Majestatea Sa Margareta si de Principele Radu, voi aduce marturii ale unor britanici si romani care l-au intalnit pe Regele Charles si care traiesc cu emotie incoronarea”, puncteaza jurnalista TVR Camelia Csiki.
„Vom transmite istoria in direct din inima Londrei. In toate aceste zile in care o intreaga planeta va privi spre Marea Britanie, TVR va fi acolo unde se scrie istoria – la Palatul Buckingham si la Abatia Westminster, dar si pe bulevardele pline de oameni, unde toata lumea va striga: Dumnezeu sa il ocroteasca pe Rege!. O sa va aratam imaginile impresionante cu o ceremonie veche de sute ani”, adauga Vlad Ungar, jurnalist al televiziunii publice, trimisul special al Stirilor TVR, care ne va aduce cele mai noi informatii despre pregatirile si desfasurarea evenimentului incoronarii. La transmisiunile live din zilele din 5 si 6 mai ale Stirilor TVR, precum si in editiile speciale dedicate de TVR 1 si TVR INFO zilei incoronarii, Camelia Csiki va fi invitata jurnalistului Vlad Ungar pentru a ne vorbi despre relatia speciala a Regelui Charles cu Romania, despre legaturile sale de rudenie cu Familia Regala a Romaniei, dar si despre radacinile sale transilvanene.
Romania Regelui Charles
„Am fost impresionata sa vad cat de mult se bucura Regele Charles de toate vizitele pe care le face in tara noastra. Iubeste Romania, asa cum a declarat, pentru simplitatea ei, pentru cultura, pentru traditiile care s-au pastrat aici aproape neatinse si mai ales pentru biodiversitatea ei, unica in Europa, pentru padurile ei si cele peste 200 de specii de fluturi care sunt aici, pentru satele traditionale din Transilvania si Maramures, pentru oamenii simpli care se bucura sincer de fiecare data sa il vada. Fie ca a vizitat Familia Regala a Romaniei, Muzeul Satului, Delta Vacaresti, Patriarhia, centrul vechi al Bucurestiului, Biserica Stavropoleos, Regele Charles, pe atunci print mostenitor, s-a aratat fascinat este de ceea ce vede. M-au impresionat si vizitele pe care le-a facut la asociatiile care au in grija copii bolnavi si care au fost ajutate de fundatiile Printului de Wales. Dar cel mai fericit a fost Regele Charles de cate ori a ajuns in Valea Zalanului, judetul Covasna sau in Viscri. Intr-un reportaj difuzat la Telejunal de Pasti, am aratat dormitorul simplu si auster in care dormea Regele Charles, cand ajungea in satul brasovean. L-am vazut de-a lungul anilor, in aceste vizite pe care le-a facut in Romania, facand bai de multime, in ciuda garzilor de corp, imbratisand oameni si copii, prinzandu-se in hora, savurand fiecare clipa alaturi de romani si pe pamant romanesc. Si bucuria lui m-a facut curioasa sa aflu motivul, asa ca am mers pe urmele sale si am descoperit ca are radacini in Transilvania, o stra-stra-strabunica de origine maghiara, contesa Claudia Rhedey. Un fascinant documentar la castelul ei din orasul Sangeorgiu de Padure, judetul Mures a putut fi urmarit la Ora Regelui. Tot in acest documentar, Regele Charles se lauda ca se inrudeste si cu Vlad Tepes. Insa legaturile sale de rudenie, mai apropiate in timp si, poate, chiar cele care l-au facut sa poarte in suflet tara noastra sunt cele cu Familia Regala a Romaniei. Toate acestea sunt explicate in documentarul pregatit pentru ziua incoronarii, care va fi difuzat de TVR 1 in 6 mai, la ora 15.30, imediat dupa editia speciala.
Regele Charles il admira pe Regele Mihai, a copilarit cu Majestatea Sa Margareta, cu care a lucrat apoi in nenumarate proiecte si cu care are si o frumoasa relatie de prietenie. Este o legatura care a intrat si in atentia Securitatii. In editia speciala Ora Regelui din 6 mai, de la 15.30, veti afla ce scriau securistii despre actualul Rege Charles al III-lea al Marii Britanii in dosarele Fostei Securitati si de ce anume se temeau. De altfel, in toate materialele pe care le-am dedicat incoronarii, veti vedea ca exista romani cu care Regele Charles s-a intalnit si pe care i-a impresionat profund, ei formeaza Romania Regelui Charles”, ne-a declarat Camelia Csiki, jurnalist expert in regalitate si istoria monarhiilor al Stirilor TVR.
Vineri, 5 mai, la ora 22.00, TVR INFO va difuza un interviu cu ambasadorul Marii Britanii si Irlandei de Nord la Bucuresti, Excelenta Sa Andrew Noble, realizat de jurnalista Camelia Csiki. Diplomatul britanic povesteste despre Regele Charles si Regina Elisabeta a II-a, pe care i-a insotit in vizite oficiale in Africa si alte tari, dar povestea este cu atat mai interesanta cu cat ambasadorul Marii Britanii are pentru Romania aceeasi admiratie ca si monarhul sau.
De altfel, in ultima luna, Stirile TVR au difuzat reportaje dedicate incoronarii, in care jurnalista alaturi de avocatul Ioan Luca Vlad, membru al Consiliului Regal, explica telespectatorilor ce reprezinta incoronarea unui monarh, ce semnificatii are ceremonia acestui moment istoric si multe alte povesti regale interesante legate de incoronare.
Despre ceremonia incoronarii Regelui Charles al III-lea
Pe 6 mai, in timpul slujbei de incoronare, Arhiepiscopul de Canterbury va aseza pe capul Regelui Charles al III-lea Coroana Sfantul Eduard. Cantareste doua kilograme si e decorata cu rubine si safire. A fost facuta pentru ceremonia de incoronare a Regelui Charles al II-lea, in 1661. Regele o va schimba la finalul ceremoniei cu Coroana Imperiala de Stat, pe care o va purta la toate ocaziile formale.
Ceremonia de incoronare a Regelui Charles al III-lea va avea loc la Catedrala Westminster din inima Londrei, un loc simbolic, pentru ca aici s-au tinut ceremonii de incoronare inca din anul 1066.
La momentul incoronarii, Regele Charles al III-lea are 74 de ani. Se marcheaza cu aceasta ocazie o premiera, Charles al III-lea fiind cel mai in varsta suveran la momentul urcarii pe tron.
Sceptrul pe care il va primi Regele a fost folosit prima data in secolul al XVII-lea, iar globul, care cantareste un kilogram, si e simbolul lumii crestine, va fi asezat de Arhiepiscopul de Canterbury in mana drapta. Cel mai vechi obiect folosit in procesiune este lingura in care va fi pus uleiul pentru ungerea Regelui si Reginei, veche de peste 800 de ani.
Batranul Big Ben a fost martor la toate evenimentele complicate pe care le-a traversat Familia Windsor. Prin fata lui au trecut cortegiile funerare, dar si calestile la nuntile regale. Regele a invatat de la mama sa ca oricat de puternice ar fi furtunile, el trebuie sa ramana de neclintit, fiindca monarhia trebuie sa supravietuiasca, sa mearga mai departe.
Cele trei sabii, a milostivirii, a dreptatii spirituale si a dreptatii temporale, vor fi incluse, de asemenea, in ceremonia incoronarii, iar Regele va purta inelul care simbolizeaza angajamentul pe care si-l ia fata de popor si biserica.
Adauga comentariu