Presedintele juriului Sectiunii de violoncel din cadrul celei de a XIX-a editii a Concursului International George Enescu – maestrul Arto Noras – a anuntat care sunt cei 3 tineri violoncelisti ce vor intra in finala competitiei: Haddon Kay (SUA, 24 de ani), Yo Kitamura (Japonia, 20 de ani) si Ettore Pagano (Italia, 21 de ani).
Finala sectiunii de violoncel va fi acompaniata de Orchestra Nationala Radio, la pupitrul careia se va afla dirijorul Jonathan Bloxham. Evenimentul se va desfasura marti, 10 septembrie 2024, incepand cu ora 18:00, la Ateneul Roman, si va fi transmis LIVE, pe TVR Cultural, Radio Romania Muzical dar si pe website-ul concursului – www.concurs.festivalenescu.ro.
Nascut in 1999, violoncelistul de origine chinezo-americana Haddon Kay este o stea in ascensiune, avand deja in palmares participari in rundele finale ale multor concursuri internationale, printre care si Concursul Chicago Symphony Young Artist. Kay este membru fondator al Galvin Cello Quartet, format in 2021 la Scoala de Muzica Bienen, alaturi de care a castigat Concursul Victor Elmaleh din 2022 al Concert Artists Guild si Medalia de argint la Concursul National de Muzica de Camera Fischoff din 2021.
In finala Concursului International George Enescu, Haddon Kay va interpreta Concertul pentru violoncel in si minor al lui Antonin Dvořak, op. 104.
Yo Kitamura este nascut in 2004 si a studiat cu profesorul Jens Peter Maintz la Universitatea de Arte din Berlin si cu profesorul Tsuyoshi Tsutsumi la Liceul de Muzica Toho Gakuen. A castigat premiul I la Concursul International Johannes Brahms si premiul I in unanimitate la Concursul International pentru Tineri Muzicieni Ceaikovski.
In finala Concursului International George Enescu, Yo Kitamura va interpreta si el aceeasi partitura – Concertul pentru violoncel in si minor al lui Antonin Dvořak, op. 104.
Nascut in 2003, Ettore Pagano a castigat numeroase concursuri in Italia si in strainatate, printre care si Concursul International Khachaturian din Erevan si Concursul International Johannes Brahms. A fost deja invitat sa sustina recitaluri in cadrul unor importante evenimente internationale in Germania, Austria, Grecia si in Statele Unite ale Americii, iar in 2022 a lansat primul sau CD pentru revista Suonare News.
In finala Concursului International George Enescu, Ettore Pagano va interpreta Concertul nr. 1 in mi bemol major pentru violoncel si orchestra op. 107 de Dmitri Sostakovici.
Juriul final al sectiunii, format din violoncelistii Arto Noras (Presedintele juriului), Leonid Gorokhov, Meehae Ryo, Valentin Radutiu, Marin Cazacu, Enrico Dindo si Dan Prelipcean, alaturi de Charlotte Lee – unul dintre cei 14 directori executivi de top in managementul artistilor si Raimund Trenkler, violoncelist si presedinte al Consiliului de administratie al Fundatiei Academiei Kronberg, va avea dificila misiune de a juriza finala competitiei (cea de a patra etapa a concursului), la finalul careia vor fi oferite trei premii in bani, valoarea totala a acestora fiind de 30.000 euro: Premiul I – 15000 de euro net; Premiul al II-lea: 10.000 de euro net, Premiul al III-lea: 5.000 de euro net.
In cadrul finalei se vor oferi si Premiul Serafim Antropov pentru cea mai buna interpretare a Sonatei nr. 2 in do major pentru violoncel si pian op. 26 de George Enescu in valoare de 3000 de euro net, Premiul pentru cea mai buna interpretare a lucrarii impuse in valoare de 2000 de euro net si Premiul Publicului in valoare de 1000 de euro net.
Concursul International George Enescu, initiat in 1958, este unul dintre cele mai importante evenimente de profil din lume, oferind tinerilor muzicieni o platforma de afirmare la nivel international. De-a lungul anilor, concursul a consolidat pozitia Romaniei pe scena culturala globala, fiind singurul concurs din Romania afiliat Federatiei Mondiale a Concursurilor Internationale de Muzica Clasica si a descoperit numeroase talente care au devenit artisti de renume mondial. Editia din 2024 promite sa fie una de exceptie, continuand traditia de a aduce in prim-plan talente ale muzicii clasice.
INFORMATII DESPRE BILETE:
Biletele si abonamentele pentru concertele si recitalurile organizate in cadrul Concursului International George Enescu se pot achizitiona din platforma de ticketing www.eventim.ro, dar si in format fizic, din Librariile Carturesti, Librariile Humanitas, magazinele Carrefour sau Good2Go.
Studentii, elevii si profesorii scolilor si universitatilor de muzica din toata tara beneficiaza de acces gratuit in baza legitimatiei scolare si de serviciu, in limita locurilor disponibile.
De asemenea, persoanele cu handicap alaturi de insotitorii lor beneficiaza de acces gratuit in limita locurilor disponibile, conform legii.
Organizatorii nu isi asuma responsabilitatea pentru biletele si abonamentele achizitionate de pe alte platforme de ticketing neoficiale.
Organizatorii Concursului International George Enescu ofera acces gratuit la etapele preliminare ale tuturor sectiunilor instrumentale din cadrul concursului care vor avea loc la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti in perioada 1 – 18 septembrie 2024 si la semifinalele acestora, care vor avea loc la Ateneul Roman in data de 8 septembrie (violoncel), 14 septembrie (vioara) si 20 septembrie (pian), nefiind necesara o inregistrare prealabila.