Comunicate

“CRIZANTEMA DE AUR” se vede la TVR. Paul Surugiu Fuego, in recital si in juriul festivalului

Din 21 octombrie, trei seri de romanta, transmise in direct de la Teatrul “Tony Bulandra” din Targoviste, pe TVR 3 si TVR Craiova, incepand cu ora 18:00.

Paul Surugiu Fuego surprinde cu noi initiative. De aceasta data, el va realiza o expozitie cu totul speciala, la Targoviste, in Cetatea Romantei, in perioada 21-23 octombrie, in cadrul festivalului “Crizantema de Aur”, la Teatrul Tony Bulandra. Tablourile sunt realizate special pentru aceasta expozitie-eveniment, care poarta chiar numele festivalului in cadrul caruia Paul Surugiu va sustine si un recital si va fi si parte din juriul sectiunii Interpretare.

Festivalul va fi transmis in direct de TVR 3 si TVR Craiova, iar Paul Surugiu va oferi doua lucrari de-ale sale, castigatorilor marilor premii, cel al trofeului de la Interpretare si celui de la Creatie. Tablourile sunt cu totul deosebite, unele fiind realizate chiar cu foita de aur, o premiera pentru artistul care spune ca este emotionat si ii asteapta pe toti cei care pot veni sa admire lucrarile. Operele de arta poarta titluri emblematice, inspirate din titlurile marilor romante celebre ale romanilor. Ramele pe care le-a folosit sunt din lemn masiv de cires.

Romanta ne uneste la TVR 3! In perioada 21-23 octombrie, ora 18:00, in direct la TVR 3 TVR Craiova, in eleganta ambianta a Teatrului “Tony Bulandra” din Targoviste are loc editia a 54-a a Festivalului National de Romante “Crizantema de aur” sub Patronajul Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO.

Concursurile de Interpretare si de Creatie reunesc competitori valorosi din toate zonele istorice ale tarii, dornici sa detina in palmares Trofeul “Crizantema de aur”. Concerte extraordinare, recitaluri de exceptie vor fi sustinute de mari artisti din Romania si Republica Moldova: Matilda Pascal Cojocarita, Alina Mavrodin Vasiliu, Daniela Vladescu, Vlad Mirita, Paul Surugiu, Lorand Cristian, Silvia Goncear, Alexandru Pugna, Zorina Balan, Rodica Anghelescu, Cristian Fodor, Alina Hutu, Cristina Beldean Mosutan, Ana Maria Donose, Samuel Barani, Nicoleta Vasile, Alina Ureche, Marius Balan, Bogdan Hrestic, Cristina Dan, Yuriy Tsiple Yura, Andreea Tican, Grupul „Doruletul”din Targoviste, coordonator Mihail Vladareanu.
Prezentatorii evenimentului sunt Miruna Ionescu, Silviu Biris, Alexandra Velniciuc si Octavian Ursulescu. Acompaniaza Orchestrele: “Dor romanesc”, dirijor Stefan Cigu si “Romanta”, dirijor Lucian Vladescu.

***
TE IUBIM, ROMANTA !

“Traim mari emotii in aceste zile in care, gratie ajutorului divin, nadajduim sa putem adauga inca o editie de succes in istoria Festivalului National de Romante „Crizantema de aur”, desfasurat neintrerupt la Targoviste din anul 1968.
In aceasta perioada grea pentru noi toti, avem nevoie de romanta, parca mai mult ca oricand, fiindca ea ne uneste artistic si spiritual cu forta divina a unei rugaciuni a muzicii romanesti. Da, romanta ne ofera, in fiecare zi, argumentele cu care merita sa o slujim si tot ea ne insufleteste sa nu pregetam in a-i onora mostenirea culturala exceptionala pe care, de peste o jumatate de veac, a daruit-o Targovistei, pe drept cuvant devenita Cetate a Romantei.
Determinarea noastra, a crizantemistilor de la Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romantei” Targoviste, cei care asiguram directia artistica a festivalului, nu ar avea sorti de izbanda fara implicarea Primariei si a Consiliului Local Targoviste, precum si a Consiliului Judetean Dambovita, care finanteaza realizarea acestui minunat si unic eveniment muzical national dedicat romantei, gen muzical de patrimoniu al culturii romanesti.
Acest efort financiar este cu atat mai meritoriu cu cat traim vremuri deosebit de complicate, in care si cultura a avut enorm de suferit. Totodata, patronajul acordat festivalului de catre Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO ne onoreaza si ne da mari sperante pentru recunoasterea si promovarea pe plan mondial a Romantei romanesti, a carei istorie si evolutie o recomanda la loc de cinste printre genurile muzicale de patrimoniu ale umanitatii”, spune Alina Mavrodin Vasiliu – director artistic al festivalului.

https://artpres.ro/wp-content/uploads/2021/10/Paul-Surugiu_Crizantema.jpg