Home » Cum poti trata depresia fara medicamente
Psihologie

Cum poti trata depresia fara medicamente

Privind dincolo de zambetele fortate si aparentele exterioare, depresia ramane adesea o problema tacuta si pentru multi indivizi, o lupta ascunsa. Depresia inseamna mai mult decat sa te simti nefericit sau obosit pentru cateva zile, ci vorbim despre stari de tristete, pierdere sau furie care interfereaza cu activitatile de zi cu zi ale unei persoane in episoade intense care pot dura de la cateva zile la cateva luni.

Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca peste 40 de milioane de persoane din Uniunea Europeana sufera de depresie, echivalentul a 5% din populatie. In ultima perioada, efectele psihologice ale pandemiei cauzata de COVID-19 au determinat o crestere masiva la nivel global a incidentei anxietatii si depresiei, cu 25% doar in primul an de pandemie.

Cu toate ca exista tratament medicamentos pentru a inlatura starile de depresie, Eugen Popa – presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza – afirma ca medicamentele trateaza doar aspectul somatic al bolii, si nu cauza psihologica primara care a condus la aceasta conditie – “Depresia este o problema complexa, care necesita o abordare holistica pentru a putea fi gestionata eficient. Este esential sa se constientizeze ca depresia nu este doar o stare de tristete trecatoare, ci o afectiune medicala reala, care necesita sprijin si tratament adecvat. Poti sa actionezi pe mai multe planuri odata si, cu cat implici mai multe directii de manifestare, cu atat mai rapid si profund va fi rezultatul!”

Eugen Popa recomanda o abordare integrata, care sa includa atat terapia individuala, cat si diverse tehnici complementare, cum ar fi hipnoterapia. “Depresia poate fi privita ca o reactie sau raspuns biologic si neuro-chimic precum si ca o manifestare psihica si emotionala. Actionand asupra uneia dintre aceste componente, poti genera o reactie de re-echilibrare si armonie interioara care se manifesta pe toate planurile. Medicina alopata se focalizeaza exclusiv pe aspectul chimic si cauta sa restabileasca sanatatea doar din punct de vedere bio-chimic. Cu toate acestea, exista si alte metode complementare, in unele cazuri cu mult mai eficiente decat tratarea medicamentoasa a depresiei si cu rezultate pe perioade mult mai indelungate de timp”.

Hipnoza este un instrument eficient in tratarea depresiei, care poate fi folosit pentru a explora, a intelege si a transforma emotiile si gandurile asociate cu aceasta afectiune. Eugen Popa spune despre hipnoza ca este “arta de a intra in acel spatiu subconstient, unde se afla stocata o mare parte a memoriei noastre, cu toate gandurile, credintele si convingerile negative care ne limiteaza calea spre viata pe care o meritam. Toata maiestria este sa intri in acel spatiu unde poti aduce lumina, claritate, intelegere, vindecare.”

Prin intermediul tehnicilor hipnotice, terapeutul poate ghida pacientul intr-o stare de relaxare profunda, cunoscuta sub numele de transa hipnotica. In timpul acestei stari, persoana devine foarte receptiva la sugestii si poate ajunge la radacina problemelor emotionale care stau la baza depresiei. Terapeutul foloseste apoi tehnici specifice pentru a schimba gandurile si comportamentele autodistructive ale pacientului, sustinand astfel vindecarea.

„Pentru a putea rezolva orice problema pe care o ai este nevoie sa descoperi si sa rezolvi cauza, sa schimbi perceptia, trairea si atitudinea pe care le ai fata de acele momente” – Eugen Popa, Asociatia Romana de Hipnoza.

Eugen Popa este unul dintre cei mai cunoscuti si bine pregatiti traineri din Romania si presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza. De-a lungul carierei s-a specializat atat in metode de terapie si dezvoltare personala Occidentale (Hipnoza, NLP, Mindset, Habits, Psihologie Pozitiva) cat si Orientale (Meditatie, Yoga, Spiritualitate), fiind astazi un trainer holistic in toata puterea cuvantului. Studiile sale l-au purtat pe trei continente, in Europa, Asia si Statele Unite, iar pana in prezent a sustinut conferinte, traininguri si workshop-uri in Thailanda, Statele Unite ale Americii, Brazilia, Turcia, Grecia, Anglia, Germania etc., la care au participat mii de oameni.