Home » Despre cum „Campionii creeaza campioni” – Gheorghe Hagi, in exclusivitate la “Replay”, TVR 1
Comunicate

Despre cum „Campionii creeaza campioni” – Gheorghe Hagi, in exclusivitate la “Replay”, TVR 1

„Singura mentalitate care exista: incerci sa devii cel mai bun! Eu nu cunosc alta!”. L-a ghidat ca jucator, iar acum o imprima tinerilor care au sansa sa fie antrenati de el. Inainte de EURO U21, Gheorghe Hagi vorbeste despre generatia tanara a fotbalului romanesc la TVR 1.

Cu o discutie pasionanta, plina de miez, despre cum se poate face performanta in fotbalul romanesc incepe seria programelor dedicate de TVR primului mare eveniment fotbalistic al anului: Campionatul European de Fotbal U21. La editia speciala Replay de la TVR 1, cel mai iubit jucator de fotbal al romanilor, Gheorghe Hagi, ne vorbeste cald, asezat, dar si raspicat despre cum putem pune umarul pentru a creste noua generatie de aur a fotbalului romanesc. Jurnalistul si realizatorul Replay, Marian Olaianos, alaturi de Marius Mitran, invitatul permanent al emisiunii, ne dau intalnire luni, 22 martie, de la 18:30, la TVR 1.

„E o emisiune pe care fiecare om care lucreaza in fotbalul romanesc ar trebui sa o vada. Sunt 50 de minute in care Gheorghe Hagi ne explica de ce trebuie sa nu renuntam niciodata si ca, pentru a ne lupta cu cei mai buni, avem nevoie de o strategie”, ne lanseaza Marian Olaianos invitatia de a urmari editia speciala Replay de luni, 22 martie.

Avem asteptari mai mari decat in 2019 de la reprezentativa de fotbal U21 a Romaniei. Atunci ne-au aratat ca se poate. Ce victorii minunate, cata bucurie au adus tinerii fotbalisti suporterilor romani! De ei se leaga din nou sperantele noastre ca Romania sa revina intre cele mai admirate reprezentative de fotbal ale Europei si ale lumii.

Si atunci de ce se spune ca ai nostri nu merg pana la capat? Toata lumea se astepta ca, dupa Europeanul de tineret din 2019, jucatorii romani sa ajunga la Real Madrid, Barcelona… chiar sa rupa norii. Nu s-a intamplat asa… „Sa faci totul dintr-o data, sa fii wow dintr-o data nu se poate! Totul se face in timp. Eu va rog, daca se poate, sa avem rabdare. Mai devreme sau mai tarziu, acesti tineri vor exploda, vor avea succes, se vor impune… deja ei incep sa confirme afara. E o chestiune doar de rabdare. Trebuie sa avem grija de ei! Sa construim, usor-usor, un mediu foarte bun, in care ei sa ajunga sa capete experienta, iar apoi sa vina la echipa mare”, puncteaza Gica Hagi in editia speciala Replay, pe care telespectatorii o pot vedea la TVR 1 luni, 22 martie, de la ora 18:30.

„O asemenea generatie – atat de efervescenta, valoroasa nu am avut de pe vremea generatiei lui Hagi – generatia Luceafarul, care a tinut Romania timp de 10 ani la cel mai inalt nivel pe plan mondial… cu turnee europene si mondiale la care s-a calificat, cu performante… Cu echipa nationala cap de serie la turnee mondiale. Apoi am avut 20 de ani in care ne-am clatinat, am mai obtinut cate o calificare, am pierdut, a fost o exploatare a resurselor noastre cand si cand, in functie de cum s-a invartit luneta. Este meritul lui Gica Hagi, care, la nivel teoretic, prin aceasta carte lansata anul trecut, iar practic, prin echipa pe care a condus-o (n.n. Viitorul), a eliminat, pe cat posibil, elementul acesta al intamplarii in ceea ce inseamna a construi o echipa performanta de fotbal”, subliniaza si Marius Mitran.

Ceea ce jucatorii U21 au demonstrat in 2019 a fost o cu totul alta atitudine, alt spirit. Pentru aceasta schimbare a jucatorilor de fotbal romani, pentru formarea lor in spiritul si cu mentalitate de invingator pledeaza si Gica Hagi: „O mentalitate sanatoasa nu vine de azi pe maine. Ea se consolideaza printr-o organizare foarte buna, printr-o strategie foarte buna, printr-o formare a jucatorilor in spiritul de a castiga”. In cartea „Campionii creeaza campioni”, lansata anul trecut, Giga Hagi afirma: „Singura mentalitate care exista: incerci sa devii cel mai bun! Eu nu cunosc alta!”. Cel mai mare fotbalist al romanilor explica pe indelete cum jucatorii buni se cresc cu viziune, lucru mentionat de altfel si in carte: „Daca nu ai o viziune pentru 10-15 ani, nu faci nimic, nu faci performanta”. Talentul se gaseste peste tot in Romania, dar o echipa invingatoare nu se construieste intr-o zi, in sase luni sau un an!

„Sa devii cel mai bun! Cele doua cluburi – Real Madrid si Barcelona – asta mi-au dat mie: aceasta mentalitate, de a face totul pentru a fi cel mai bun!”, aminteste Gica Hagi. Iar aceasta abordare cauta sa o imprime si jucatorilor pe care ii modeleaza acum in calitate de antrenor de fotbal. Aproape jumatate din lotul nationalei U21 din 2019 a fost selectat din echipa FC Viitorul, antrenata de Gica Hagi, iar in echipa prezenta la EURO U21 din acest an, se regasesc 5 dintre jucatorii de la FC Viitorul.

„Am construit un club, o academie, am adus succes. La juniori, am castigat nici nu mai stiu cate premii, am produs jucatori, suntem o fabrica importanta pentru echipa nationala. La echipa mare am castigat de asemenea trofee. Intotdeauna performanta aduce fericire. Am trait niste ani frumosi, am incheiat munca pentru o generatie, acum incep un alt proiect: incerc, din generatia de anii 2000 si urmatorii ani, sa formez fotbalisti foarte buni” (Gica Hagi).

La Replay, ne vom aminti emotiile traite alaturi de Nationala U21 in 2019 revazand imagini din primul meci al Romaniei de la Campionatul European de Fotbal Italia/San Marino, Croatia–Romania, precum si un rezumat al fantasticei partide Anglia-Romania, tot de la EURO 2019. Iar din 24 martie, in direct si in exclusivitate la TVR 1 si TVR 2, telespectatorii pot urmari toate partidele competitiei destinate jucatorilor de fotbal sub 21 de ani, desfasurata in acest an in Ungaria si Slovenia. Hai Romania!