Comunicate Psihologie

Efectul BYSTANDER (”spectatorul”) si difuzarea responsabilitatii

Cand cineva este jefuit sau este supus unei hartuirii pe strada, cei mai multi oameni trec pe langa acea persoana ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Uneori, nimeni nu se opreste sa ajute. De fapt, cu cat sunt mai multi oameni prezenti, cu atat este mai putin probabil ca vreo persoana sa intervina. Acest fenomen este cunoscut sub numele de efectul spectatorului (Bystander). Desi tuturor ne-ar placea sa credem ca acest lucru este adevarat, psihologii sugereaza ca daca interveniti sau nu ar putea depinde de numarul celorlalti martori prezenti.
“Cu totii ne-am trezit in situatii similare: cand trecem pe langa o masina blocata pe marginea drumului, presupunand ca un alt sofer ar opri sa ajute; chiar si atunci cand am observat gunoi pe trotuar si l-am lasat sa-l ridice altcineva. Asistam la o problema, luam in considerare un fel de actiune pozitiva, apoi raspundem facand… nimic. Ceva ne retine. Ramanem spectatori. De ce nu ajutam in aceste situatii? De ce uneori ne punem in catuse instinctele morale? Acestea sunt intrebari care apar in mintea noastra si se aplica cu mult dincolo de scenariile trecatoare descrise mai sus. In fiecare zi, servim ca spectatori ai lumii din jurul nostru – nu doar persoanelor care au nevoie de noi, ci si problemelor sociale, politice si de mediu mai mari care ne preocupa, dar pe care ne simtim neputinciosi sa le solutionam singuri”, explica psihologul Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI).

Din ce motiv efectul spectatorului ne zdrobeste curajul?
In opinia cunoscutului psiholog Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI), nu exista niciun motiv logic pentru care oamenii privesc in alta parte atunci cand cineva este atacat, hartuit sau sufera un accident. “In mod critic, indivizii se simt mai putin responsabili sa intervina atunci cand alti oameni sunt in preajma. Ei presupun ca altcineva se va ocupa de asta. Dar pentru ca fiecare martor experimenteaza aceasta raspandire a raspunderii, uneori nimeni nu actioneaza, iar victima nu primeste niciun ajutor. In mod similar, daca un privitor vede ca nimeni altcineva nu ajuta pe cineva care are nevoie, poate presupune ca acea persoana nu are nevoie de ajutor. Din punct de vedere psihologic, ceea ce se intampla in efectul spectatorului este ca oamenii simt mai putin nevoia sa intervina, cu cat sunt mai multi oameni prezenti. Aceasta difuzare a responsabilitatii are loc pentru ca sunt mai multi oameni care ar putea ajuta. Fiecare persoana crede ca altcineva va face ceva in privinta asta. Apoi, cand nici ceilalti trecatori nu reactioneaza, oamenii iau asta ca pe un semn ca nu este nevoie sa ajute”, explica psihologul.

Pregatiti-va in avans pentru a fi un ”spectator” mai implicat
“Nu putem prezice cum vom reactiona cand cineva jefuieste pe altcineva in fata noastra, dar ne putem antrena pentru a fi un spectator activ. Daca nu te simti confortabil sa te implici direct, poti totusi sa ajuti. Inregistrarea incidentului poate salva informatii esentiale pentru a ajuta victima mai tarziu, daca merge la politie. De asemenea, puteti suna singuri politia, dar fiti constienti de faptul ca acestia pot interpreta gresit situatia si pot provoca si mai mult rau. Daca este posibil, intrebati victima daca vrea sa sunati la politie inainte de a o face. Alternativ, atrageti atentia celorlalti trecatori si rugati-i sa ajute victima. Semnalizarea indivizilor este deosebit de utila”, conchide psihologul Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI).
Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI) si presedinte si fondator al Asociatiei ”Generatia Iubire” este Psihoterapeut si Trainer in Programare Neuro-Lingvistica. A studiat natura mintii umane urmand 9 formari profesionale cu abordari diferite – psihoterapie integrativa, hipnoza clinica, relaxare si psihoterapie ericksoniana, psihoterapie de cuplu si familie, psihologie clinica, neuro-programare lingvistica, terapii florale Bach, consultant Panorama Sociala, instructor international yoga, formator acreditat CNFPA. De peste 13 ani ghideaza oamenii atat in sedinte individuale cat si de grup si organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa-si acceseze si utilizeze la potential maxim resursele interioare.