Comunicate

Dubla sarbatoare la TVR 2, Pastele pentru catolici si Floriile pentru ortodocsi

Programe speciale la TVR 2 cu ocazia sarbatorii cu dubla insemnatate pentru crestini: prima zi de Paste pentru romano-catolici si Duminica Floriilor pentru ortodocsi.

In acest sfarsit de saptamana, TVR 2 a pregatit transmisiuni directe si programe speciale dedicate ambelor sarbatori crestine. Si in acest an se respecta traditia, iar TVR 2 va transmite in direct de la Vatican atat slujba „Vigilia Pascala”, cat si mesajul Papei “Urbi et Orbi” de la balconul central al bazilicii „Sfantul Petru”, cu ocazia Pastelui catolic.
Nu vor lipsi momentele muzicale speciale, precum concertul sustinut la Catedrala Sfantul Iosif din Bucuresti, „Ruga pentru Pace”, programat vineri, 15 aprilie, de la ora 22:10. Vor interpreta Orchestra Metropolitana Bucuresti, Corul Accoustic si solistii Marta Sandu Ofrim, Maria Miron Sirbu, Leonard Bernad, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

Sambata, 16 aprilie, de la ora 12:30, emisiunea „Cap Compas” dedica o editie speciala pelerinajelor catolice care au loc la Ierusalim. Sub genericul „Miresme la mormant”, este prezentata fascinanta si miraculoasa determinare a oamenilor de a ajunge la Ierusalim venind din departari si, uneori, infruntand greutati. Drumul crestinului la Ierusalim este in egala masura jertfa si bucurie iar din margine de cetate un prim popas poate fi pe urmele Sfantului Petru.

De la ora 20:00, TVR 2 va difuza documentarul „Umbria – Tara lui Francisc”. Francisc, Benedict, Clara, Valentin, Constantiu, Herculan, Rita, Laurentiu, Juvenalie, Lucia si multi alti sfinti care au trait de-a lungul veacurilor pe meleagurile Umbriei au conferit acestei regiuni, prin viata exemplara si opera misionara, dimensiunea profund spirituala, mistica si supranumele de „Taramul Sfintilor”. „Umbria-Tara lui Francisc” este o calatorie pe urmele lui „Il Poverello di Assisi” prin frumoasele cetati medievale: Assisi, Norcia, Spoleto, Orvieto, Gubbio si Perugia.

Ca in fiecare an, TVR 2 transmite in direct, slujbele dedicate Sarbatorii Pascale de la Catedrala „San Pietro” din Vatican. Sambata, 16 aprilie, la ora 20.30, papa Francisc prezideaza solemna „Vigilie Pascala” a Invierii Domnului. Duminica, 17 aprilie, pentru catolici este Duminica Invierii Domnului. La ora 13:00, din loja centrala a bazilicii San Pietro, Papa Francisc va adresa catolicilor din lume binecuvantarea „Urbi et Orbi”, traditionalul mesaj pascal si binecuvantarea apostolica. (Se transmite simultan pe TVR Moldova si TVR International).

De Florii, de la ora 12.00, echipa emisiunii „Sanatate cu de toate” a pregatit o editie speciala: „Vin Floriile cu soare!”.
In zi de sarbatoare, Larisa Avram, Bogdan Ghitulescu si Ana Maria Mindu ne vor explica ce trebuie sa faca credinciosii de Florii cu ramurile de salcie si de ce este salcia considerata o planta medicinala. Pentru ca in aceasta zi cei care au postit au dezlegare la peste, vizitam in Tara Dornelor o pastravarie traditionala facuta pe apele repezi de munte. Avem nevoie de straie de sarbatoare, asa ca aflam cum sunt facute costumele populare la Tismana, iar in Maramures, celebrul ceramist Dan Les va povesti despre traditia dacica a modelarii lutului.
Pentru sarbatoritii zilei, si nu numai, echipa a pregatit o delicioasa reteta de tort cu fructe de padure si ne invita sa ne prindem intr-o hora moderna pe muzica lui Horia Moculescu.

Florile noii generatii ale folclorului romanesc, de FLORII, LA “DRAG DE ROMANIA MEA!”
Paul Surugiu Fuego si echipa sa propun duminica, 17 aprilie, de la ora 15:00, o editie de colectie, o gala de folclor care ne va purta prin mai multe zone ale tarii.
Din Ardeal soseste frumoasa Oana Bozga Pintea, care alaturi de cantecul sau povesteste despre greutatile unui artist tanar care-si sustine propriile productii. Cu optimism, din Moldova, de la Botosani, soseste Loredana Calin, solista Ansamblului „Rapsozii Botosanilor”, care ne pofteste la joc si isi aminteste despre lectiile de pret invatate de la celebrul Ioan Bocsa. Maramuresul este reprezentat de Oana Font, o artista iubita care ne incanta cu glasul sau si subliniaza importanta promovarii in online a folclorului. Bucovina este reprezentata de Andra Matei, care a pregatit premiere muzicale, iar Gorjul va fi adus in platou de Maria Beatrice Bandoiu, absolventa de pedagogie muzicala si un artist implicat. Tanara va povesti istoricul vechiului sau costum popular si va canta. Tot din Gorj, vine si o alta frumusete: Irina Maria Birou, care a pregatit melodii de suflet si va vorbi despre importanta premiilor pentru un artist. Singurul cavaler invitat la „Drag de Romania mea!” vine din Oltenia. Este pe val, are melodii frumoase si mult umor. Este vorba de talentatul Valentin Sanfira, care va fi supus de Fuego la deja celebrul „test al sinceritatii”. („Drag de Romania mea” se transmite simultan pe TVR Moldova si TVR International).