Comunicate

Emotie, credinta, suflet romanesc. De Pasti, la TVR 1

Slujbe religioase, traditii si folclor, emisiuni care ne prezinta spiritul romanesc – mostenit sau adoptat – fac parte din oferta TVR 1 in zilele de Pasti.

Pentru cei care nu renunta niciodata la credinta. Pentru cei care fac fapte bune, cu gandul la cei singuri si izolati sau care nu uita sa le trimita o vorba buna. Pentru cei care iubesc Tezaurul folcloric al romanilor si vibreaza la ascultarea muzicii noastre populare din toate colturile tarii. Pentru cei care nu obosesc in cautarea unicatelor si frumusetilor din tara romaneasca. Pentru cei pentru care muzica si traditiile stravechi inseamna continuitate si bucuria de a da mai departe, din neam in neam, esenta sufletului romanesc.

Ca in fiecare an, TVR 1 ofera telespectatorilor cele mai importante slujbe religioase oficiate de Pasti la Catedrala Patriarhala din Bucuresti. Vineri, sambata si duminica, Andrei Victor Dochia, alaturi de echipa sa si invitatii lor ne asteapta la „Universul credintei”. Editiile speciale ale emisiunii ce ofera o perspectiva aparte asupra spiritualitatii crestine incep pe 30 aprilie, la ora 18:30, cand romanii pot urmari, in transmisiune directa de la Catedrala Patriarhala din Bucuresti, Denia Prohodului Domnului. In seara de Inviere, pe 1 mai, incepand cu ora 23:10, intr-o editie speciala „Universul credintei”, vedem la TVR 1, dar si la TVR Moldova si TVRi, de asemenea, in direct de la Catedrala Patriarhala, Slujba Invierii, oficiata de catre Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. Tot atunci, urmarim corespondente video cu reporteri TVR din importante centre monahale din tara. In prima zi a Sfintelor Pasti, duminica, de la ora 7:00, echipa „Universul credintei” ofera o serie de materiale desprea Sarbatoarea Invierii Domnului, mesajele pascale de binecuvantare transmise de principalii lideri religiosi din tara, iar in rubrica „Bucuria Credintei”, Andrei Victor Dochia si Parintele Constantin Necula talcuiesc Invierea Domnului la Schitul Darvari din Bucuresti.

Ce lasam in urma, cand trecem lumea? Pasi peste care cade nea, zile pe care le uitam adeseori, intamplari care se aduna in oboseli. Si mai sunt faptele bune, care aduc fericire. Pe care nu le acopera nici neaua si nici uitarea. Dite Dinesz si echipa „Izolati in Romania”, alaturi de un grup de voluntari impart bine. Si se bucura de bucuria oamenilor pe care ii intalnesc in catunele indepartate ale Romaniei. Iar in Vinerea Mare, la ora 21:00, in editia speciala „Izolati in Romania” de la TVR 1, vedem cum primesc lumina si electricitatea oameni de 80 de ani care, pana acum, au vazut lumea doar in lumina zilei sau a lampii. Emisiunea se transmite simultan si in afara tarii, la TVR International si TVR Moldova.

Traditii vechi, cu rezonante profunde in sufletul romanilor, sunt readuse in actualitate prin doua editii speciale „Tezaur folcloric”. Realizatorii ne propun o premiera: reconstituirea Sarbatorii de Pasti, de la costumul traditional purtat in zilele de Pasti, pana la produsele si preparatele culinare specifice si manifestari religioase mostenite din generatie in generatie. Iar momentele muzicale si artistice vor face sarbatoarea mai frumoasa la TVR 1. Duminica, 2 mai, la 12:20, Gheorghita Nicolae, realizator si producator al emisiunii, ne invita sa intram in atmosfera Sarbatorii de Pasti specifice romanilor din sudul tarii, mai exact, din zona Olteniei, dar si sa aflam mai multe lucruri despre obiceiurile, traditiile, credintele maramuresenilor legate de sarbatorile pascale. Despre portul traditional de Pasti din Alba si obiceiul din a doua zi de Pasti, „Statul la vase”, aflam luni, de la 12:30, intr-o alta editie speciala „Tezaur folcloric”. Si tot atunci, ne vom bucura de programul moldovenilor, care isi vor etala atat portul traditional purtat la zi de mare sarbatoare, cat si preparatele culinare de o nota aparte. De aceasta editie speciala se vor bucura si romanii din diaspora, care o vor putea urmari la TVRi sau TVR Moldova.

Cu o editie speciala, de Pasti, a emisiunii „Exclusiv in Romania” ne intampina si Cristi Tabara, la TVR 1. Pe 2 mai, de la ora 16:00, printre troienele inceputului de primavara, ajungem la Sirnea, pentru a descoperi peisaje care iti taie rasuflarea si vechi carari care, odinioara, legau casele pline de viata. Suntem asteptati acasa la nimeni altul decat celebrul Charlie Ottley, realizatorul britanic de film care isi dedica timpul salvarii patrimoniului romanesc si mediatizarii frumusetilor Romaniei, acum complet adoptat de satenii alaturi de care isi imparte noua viata. Finalul emisiunii ii surprinde pe Charlie si Cristi in ipostaza de ucenici ai doamnei Marioara, la pregatirea mesei de Pasti.

Dintre sutele de pretendenti pentru cel mai iubit talent-show de folclor, „Vedeta populara”, au fost alesi cei mai buni, care se vor lupta in acest sezon pentru Marele Trofeu si premiul de 100.000 de lei. In seara de Pasti, Iuliana Tudor lanseaza competitia propriu-zisa a sezonului 6, invitand in scena primii cinci concurenti selectati. Printre ei, o fata de 18 ani care canta la 6 instrumente muzicale, o ingrijitoare care a impresionat cu vocea sa profesorii de la liceul unde lucreaza si un tanar… filipesco-irlandez! Mai multe aflam pe 2 mai, la ora 21:00, la TVR 1 (respectiv TVRi sau TVR Moldova, pentru cei din afara granitelor). De Pasti, toata Romania e populara!

Si tot Iuliana Tudor si echipa ei ne dau intalnire „La masa de Pasti” cu reprezentantii generatiei de aur a folclorului romanesc. Luni, pe 3 mai, de la 14:30, la TVR 1 sau TVR International, ii vom putea vedea si ne vom bucura de cantecul unor mari artisti care au scris istorie in cultura traditionala romaneasca.

Iar seara, de la 21:10, Lupii lui Calancea, Surorile Osoianu, Ansamblul „Stefan Voda” si maestrul Nicolae Botgros ne spun „Povestea Lupilor”. Dupa cum singuri o marturisesc, „Povestea Lupilor” incepe de cand e acest batran pamant, cu muntii desi si creste ce ajung pana la nori, vai abrupte, campii intinse, codri verzi si rauri curate… si nu se va sfarsi vreodata, atata timp cat e spusa in doinele, cantecele si datina strabuna pe care le transmitem din neam in neam”. Emotie, mister, traire romaneasca pura – toate acestea ne asteapta luni seara, la TVR 1. Spectacolul este preluat si la TVRi, simultan, iar TVR Moldova il difuzeaza tot pe 3 mai, de la ora 23:00.