Muzica

EUNIC Romania si Green Hours invita publicul bucurestean sa asculte JAZZ cu ocazia festivalului international JAZZUNIQUE pilot edition.

Editia pilot a festivalului JAZZUNIQUE – Jazzin’ Europe va avea loc intre 25 si 27 iunie.
In parteneriat cu Green Hours, cel mai vechi si mai inovativ club de jazz din Romania, EUNIC-Romania (European Union of National Institutes for Culture) initiaza festivalul international JAZZUNIQUE sub deviza ”emerging excellency”.
Intr-o lume plina de ”copies conformes” parteneriatul EUNIC – Green Hours aduce un strop de elitism decadent pe binecunoscuta scena din gradina Green, unde vor avea loc concerte abracadabrante ale interpretilor din tarile membre EUNIC. Asadar, Spania Germania, Franta, Austria, Cehia, Ungaria, Belgia sau Romania vor prezenta proiecte dintre cele mai provocatoare pentru publicul avid de evenimente live. Din programul de pe scena din Bucuresti fac parte personalitati si trupe renumite ale JAZZ-ului European:
ZIUA I – 25 iunie, 18:00
𝐓𝐫𝐢𝐨 𝐈𝐯𝐨𝐢𝐫𝐞 [DE/CDI]
”Desert Pulse”
Hans Lüdemann – piano / virtual piano
Aly Keita – balafon / mbira
Christian Thomé – drums / percussion
𝐀𝐧𝐭𝐨𝐢𝐧𝐞 𝐏𝐢𝐞𝐫𝐫𝐞 : lider al grupului sau de jazz URBEX //VAAGUE [BE]
Din Germania, cu Hans Lüdemann la pian / pian virtual, Aly Keita la balafon / mbira si Christian Thomé la percutie, TRIO IVOIRE contopeste radacinile personale ale traditiilor africane, europene si din domeniul jazz-ului si aduce impreuna balafonul african cu pianul, tobele si instrumentele electronice pentru a crea un sound contemporan ce nu se compara cu nimic. Plecand de la muzica traditionala africana, sound-ul trioului are mai mare legatura cu gasirea expresiei artistice intr-o realitate globalizata transbordand instrumente traditionale africane in lumea moderna pe de-o parte si cautand noi moduri de expresie in pian si muzica jazz pe de alta parte. Rezultatul apropie doua lumi ce par foarte indepartate una de cealalta intr-o expresie personala a vremurilor noastre. Cand se unesc poliritmurile africane si polifonia europeana, ies la iveala energiile creative ale grupului ce ajung direct la inima ascultarotului.
Din Belgia Antoine Pierre, lider al grupului sau de jazz URBEX, cunoscut si din proiectul sau crossover Next Ape, apare pe scena singur! Inconjurat de un set de tobe cuprinzator, artistul apare pe scena festivalului cu un repertoriu nou, electronic: VAAGUE.
Antoine Pierre si-a gasit inspiratia muzicala in artisti precum Floating Points, Lux, Deantoni Parks, Ian Chang, Flying Lotus si Moderat, iar la Green mixeaza sunete electronice cu sample-uri de la muzicieni pe care ii admira (Keith Jarrett, Magic Malik, Chopin etc.), iar apoi introduce in mix franturi de voci si cuvinte (Duras, Morrison, Boulanger, Welles, Camus etc.).

ZIUA II – 26 iunie, 18:00
𝐓𝐨𝐦𝐚 𝐃𝐢𝐦𝐢𝐭𝐫𝐢𝐮 𝐓𝐫𝐢𝐨 [RO/FR]
Toma Dimitriu – piano
Gabriel Midon – double bass
Jean-Baptiste Pinet – drums
𝐁𝐨𝐫𝐛𝐞́𝐥𝐲/𝐃𝐫𝐞𝐬𝐜𝐡 𝐐𝐮𝐚𝐫𝐭𝐞𝐭 [HU]
Borbély Mihaly – saxophone, tarogató, bass clarinet, pipe
Dresch Mihaly – saxophone, fuhun
Horvath Balazs – double bass
G. Szabó Hunor – drums
𝐋𝐮𝐜𝐢́𝐚 𝐑𝐞𝐲 𝐓𝐫𝐢́𝐨 [ES]
Lucia Rey Castillo – piano
José Antonio Miguel Artigas – double bass
Michael Olivera Garcia – drums
Cu membri din Franta si Romania, 𝐓𝐨𝐦𝐚 𝐃𝐢𝐦𝐢𝐭𝐫𝐢𝐮 𝐓𝐫𝐢𝐨, avandu-i pe Toma Dimitriu la pian, Gabriel Midon la contrabass si pe Jean-Baptiste Pinet la tobe, a luat nastere la Paris in urma cu un an si jumatate si marcheaza o prietenie si o conexiune muzicala speciala intre membrii sai. Fiecare dintre cei trei protagonisti este lider de proiect si compozitor, iar acest lucru le mediaza relatia muzicala. Trio-ul combina traditia jazz-ului cu elemente avangardiste, fiind influentati de muzica europeana contemporana de tip narativ. Grupul a cantat in multe cluburi de jazz pariziene si a inregistrat deja primul sau album care isi asteapta intr-un viitor apropiat lansarea.
𝐁𝐨𝐫𝐛𝐞́𝐥𝐲/𝐃𝐫𝐞𝐬𝐜𝐡 𝐐𝐮𝐚𝐫𝐭𝐞𝐭, din Ungaria, cu Borbély Mihaly la saxofon, taragot, clarinet bass si orga, Dresch Mihaly la saxofon si fuhun, Horvath Balazs la contrabass si G. Szabó Hunor la tobe, intr-un parteneriat cu doi saxofonisti, instrumentisti dintre cei mai importanti ai etnojazz-ului maghiar, imbina elemente de jazz cu motive musicale traditionale din Bazinul Carpatic.
Din Spania, Institutul Cervantes a invitat-o pe Lucia Rey, o artista polifatetica, pianista si compozitoare, absolventa a Conservatorului Regal de Muzica din Madrid, Spania.
Pentru Eunic Jazz Festival din Bucuresti, artista va oferi un show dinamic care va mixa creatii de pe albumul Reflexion (2017) si productii recente care vor face parte dintr-un album viitor. Compozitiile sale se remarca prin ritmul, subtilitatea, pasiunea si magia lor, dublate de o sensibilitate care aglutineaza surse de inspiratie de origini foarte variate, de la muzica clasica la un pop dintre cele mai avangardiste.

ZIUA III – 27 iunie, 18:00
𝐊𝐈𝐍 [CZ]
Stefan Szabó – electric guitar
Jakub Svejnar – drums & percussion
𝐒𝐤𝐞𝐭𝐜𝐡𝐛𝐨𝐨𝐤 𝐐𝐮𝐚𝐫𝐭𝐞𝐭 [AT]
Andi Tausch – guitar
Leonhard Skorupa – saxophone, clarinet, synth, samples
Daniel Moser – bass clarinet, FX
Konstantin Krautler – drums
Din Cehia, duo-ul Ranjevs & Óbasz compus din Stefan Szabó la chitara electrica si Jakub Svejnar la tobe si percutie propune o muzica plina de viata, in afara cadrului oarecum osificat al jazz-ului, ignorand de asemenea limitele categoriilor de gen. Bazandu-si muzicaj pe improvizatie, cei doi isi propun sa creeze o stare de spirit deosebita cu fiecare compozitie in parte.
Din Austria, Forumul Cultural Austriac a invitat formatia 𝐒𝐤𝐞𝐭𝐜𝐡𝐛𝐨𝐨𝐤 𝐐𝐮𝐚𝐫𝐭𝐞𝐭
“Prog rock, jazz de camera, ritmuri dinamice in continua schimbare, instrumentatie neobisnuita? Da. Sketchbook Quartet din Viena se joaca liber cu stereotipurile de gen. De la surf rock la improvizatii stridente, instrumentatia lor neortodoxa si compozitiile elaborate, combinate cu pasiunea lor, dau nastere unui sunet dinamic, proaspat si grozav.”
(12 Points Festival)

PARTENERI: Comisia Europeana in Romania, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Maghiar, Goethe-Institut Bucuresti, Forumul Cultural Austriac, Delegatia generala Valonia-Bruxelles, Institutul Francez, Centrul Ceh, Romanian Design Week
artistic director: Rozana Mihalache
graphic designer: Andreia Dina
sound: Green Sound Team
Bilete: https://www.bilet.ro/venue/green-hours