F-SIDES Cineclub prezinta pe 26 iulie, de la ora 20:30, cea de-a treia proiectie din acest sezon, la cinema Victoria din Timisoara: “Surname Viet Given Name Nam” (1989). Filmul este proiectat in contextul temei „Flip the Script on Resisting” – moduri diferite in care femeile au rezistat opresiunilor de-a lungul istoriei, chiar daca au fost nevoite sa se supuna in mod vizibil unui sistem care le-a subjugat autonomia.
Film: Surname Viet Given Name Nam (1989), 108′
Regia: Trinh T. Minh-ha, SUA
Bilete: https://shorturl.at/wxMU1
Fiecare film din acest sezon primeste un raspuns literar din partea unei autoare romane, invitate de scriitoarea Elena Vladareanu, din echipa Premiile Sofia Nadejde. Fiecare raspuns literar va intra in dialog cu viziunea filmului, va contesta, va chestiona sau va privi din alte perspective intrigile abordate de film.
Pentru aceasta proiectie, autoarea Daniela Ratiu a scris, ca raspuns oferit filmului, textul „In soapta”, care poate fi citit pe Scena9 si va fi audiat inainte de proiectie in sala de cinema.
Dupa film, va invitam sa ramaneti la o sesiune de Intrebari si Raspunsuri cu scriitoarea, moderata de Alex Higyed.
Despre film:
„Contestatara a principiilor filmului etnografic si a notiunii insasi de documentar, cineasta, scriitoarea si compozitoarea Trinh T. Minh-ha isi indreapta atentia, in cel de-al treilea lungmetraj, asupra modurilor in care este formata si perceputa imaginea femeii vietnameze atat intre marginile identitatii nationale, cat si dintr-o perspectiva culturala externa, globala, dislocata.
Bazat pe volumul de interviuri Viêtnam, un peuple, des voix (de Thu Van Mai), Surname Viet Given Name Nam se lanseaza drept un documentar despre conditiile dificile infruntate de femei dupa reunificarea celor doua Vietnamuri in 1976; in fundal, o bogatie de trimiteri literare si materiale audiovizuale imprima o continuitate istorica intre opresiunea din prezentul expunerii si statutul precar al femeii vietnameze sub numeroase regimuri, colonizari, separari, sau doar relatii de supunere in cadrul familiei.
Pentru a-si legitima si mai puternic dezideratul critic de a vorbi nu «despre», ci «in apropiere» de subiect, de aceasta data Minh-ha propune mai intai o constructie si apoi o desfacere a artificiului care se ascunde in spatele asa-zisei realitati a documentarului; ea destabilizeaza astfel dinauntru naratiunea unica, autenticitatea reprezentarii si autoritatea discursului.” (Georgiana Vrajitoru, curatoarea sectiei de film a F-Sides Cineclub)
—
F-SIDES Cineculb Timisoara este realizat cu sprijinul AFCN, Centrul de Proiecte Timisoara, Zilele Sofia Nadejde, Cinema Victoria, Glitch Shop.
Parteneri media: Scena9, DLITE – blog de literatura roman-german, Liternet, CUTRA, Carturesti, Minitremu, Fundatia Judeteana pentru Tineret Timis, Spicc, Libraria „La Doua Bufnite”, Comuna 30, Filme & Carti.
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii in anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.
#Timișoara2023 #GrowTimișoara2023
Proiect cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National. Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.
Adauga comentariu