Home » FESTIVALUL INTERNATIONAL DE TEATRU TANAR EXCELSIOR X-FEST 2023, editia I
Evenimente Teatru si Film

FESTIVALUL INTERNATIONAL DE TEATRU TANAR EXCELSIOR X-FEST 2023, editia I

In perioada 7-15 octombrie, Teatrul EXCELSIOR organizeaza prima editie a X-FEST, Festivalul International de Teatru Tanar EXCELSIOR. Noua zile si nopti in care teatrul cu, despre sau pentru tineri va lua cu asalt Bucurestiul, in cadrul unui eveniment de amploare, unic in peisajul cultural al Capitalei.

Timp de 9 zile se vor desfasura 18 reprezentatii ale unor spectacole relevante pe plan international, realizate de companii si artisti de valoare din Germania, Franta, Cehia, Grecia, Bulgaria si Romania, pe scenele a 8 teatre bucurestene (Teatrul EXCELSIOR, Teatrul National „I.L. Caragiale” Bucuresti, Teatrul Odeon, Teatrul de Comedie, Teatrul Nottara, Teatrul Mic, Teatrul Metropolis, Teatrul Godot). La acestea se adauga o sectiune de formare pentru tineri care include workshopuri, spectacole-lectura precum si zeci de spectacole in liceele bucurestene. Publicul are ocazia de a vedea creatii recente din teatrul international, intr-o selectie care celebreaza anvergura si diversitatea teatrului contemporan, reunind spectacole captivante si inovatoare. Artisti renumiti si tinere talente emergente ale teatrului european se regasesc in selectia festivalului alaturi de creatori importanti ai teatrului romanesc de azi si de maine.

X-FEST reuneste regizori de teatru marcanti, precum Thomas Ostermeier, Leander Hausmann, Alexandra Badea, Rostislav Novak Jr, Sara Arnstein, Thanos Nikas, Andrea Gavriliu, Gianina Carbunariu, Bobi Pricop, Vlad Cristache, Irisz Kovacs, Bogdan Georgescu, Andrei Hutuleac, Diana Mititelu si companii precum Teatrul Schaubühne din Berlin, Teatrul RambaZamba din Berlin, Cirk la Putyka din Praga, Hedera Helix si Mascaret Production din Franta, Ufftenzivot din Praga, Ars Moriendi din Salonic, Teatrul National „Ivan Vazov” din Sofia, Teatrul National „Radu Stanca” din Sibiu, Teatrul German de Stat din Timisoara, Teatrul de Stat Constanta, Teatrul „Maria Filotti” din Braila, Teatrul „Regina Maria” din Oradea, Teatrul EXCELSIOR din Bucuresti, Teatrul Tineretului din Piatra Neamt.

Tema acestei prime editii a festivalului este cu o rezonanta aparte pentru vremurile pe care le traim – Limite/Limits. Cat de departe putem ajunge ca fiinte umane, care sunt limitele noastre personale, care sunt limitele interioare si care sunt limitele corpului uman? Care sunt limitele impuse de societate si cate dintre ele devin doar obstacole in nevoia noastra de a gandi si de a ne exprima liber? De ce inca mai construim intre noi ziduri si de ce inca se moare pentru a apara sau a incalca granite intr-o lume in care auzim in fiecare zi cuvantul globalizare? Care sunt limitele teatrului si in ce masura nevoia disperata de a impinge si mai departe limitele tehnologiei va afecta arta noastra? Toate acestea sunt intrebari esentiale pentru incercarea noastra de a ne defini locul in societate, ca tineri, ca artisti, ca oameni, si de a intelege unde suntem noi in clipa asta, in acest inceput de secol XXI, si care este drumul pe care trebuie sa mergem de aici inainte. Speram ca in spectacolele pe care le vom vedea impreuna in X-FEST sa gasim raspunsurile macar pentru cateva dintre aceste intrebari.

„E o mare provocare pentru mine sa vin in intampinarea unei categorii de public neglijate in Romania, adolescentii si tinerii adulti, si sa ofer, atat prin repertoriul pe care il coordonez la Teatrul EXCELSIOR cat si prin organizarea acestui festival, produse culturale care sa-i puna fata in fata pe tineri cu artisti si creatii care le pot modela sufletul si le pot reaminti ca fara arta, fara frumos, viata e inconsistenta. Imi propun ca X-FEST sa devina, in timp, cel mai important Festival International de Teatru al Romaniei.”
(Vlad Cristache, Manager Teatrul EXCELSIOR)

In ceea ce priveste selectia, celebrul Schaubühne Theater din Berlin revine in Bucuresti, de data aceasta cu O istorie a violentei, un spectacol in regia unui star al regiei contemporane, Thomas Ostermeier, probabil cel mai marcant nume din istoria teatrala recenta. O alta companie teatrala din Berlin, de mare succes international, RambaZamba, vine pentru prima data in tara noastra cu spectacolul Zbor deasupra unui cuib de cuci, in regia lui Leander Hausmann, celebru actor si regizor german de teatru si film, care a montat la cele mai prestigioase teatre din Germania, precum Berliner Ensemble, Thalia Theater Hamburg, Volksbühne Berlin. Din Franta vom aduce un spectacol cu o prezenta de mare succes in aceasta vara in programul Festivalului de la Avignon – Cea care priveste lumea, produs de Hédéra Hélix si Mascaret Production, scris si regizat de Alexandra Badea, recent laureata cu Premiul pentru Teatru al Academiei Franceze. Tot in X-FEST veti avea sansa sa va intalniti si cu doua senzationale trupe de teatru din Cehia. BOOM vol. 2, spectacolul companiei Cirk La Putyka din Praga, conceput si regizat de Rostislav Novak Jr.,a avut premiera la Edinburgh Festival Fringe in august 2022. Studenti si absolventi ai Academiei de Teatru si Circ din Kiev au fost invitati sa lucreze alaturi de tinerii artisti ai Circului La Putyka si impreuna au gasit un limbaj comun, intr-o combinatie efervescenta de teatru, circ, acrobatie, break dance, street dance, dans contemporan, muzica live si arta moderna. This is not a love song, spectacolul companiei Ufftenzivot din Praga, regizat de Sara Arnstein, este o explozie de muzica, improvizatie si umor despre muzica pop si modul in care industria muzicala ne influenteaza vietile intr-un mod pe care ni-l dorim sau poate nu. Din Grecia, de la Salonic, vine spectacolul Humanitarium, al teatrului Ars Moriendi, conceput de tanarul regizor Thanos Nikas ca un joc interactiv, un experiment live cu final deschis, in care spectatorii voteaza castigatorul dupa fiecare runda, pe o aplicatie instalata pe telefoanele mobile la intrarea in sala. Teatrul National ,,Ivan Vazov” din Sofia participa la festival cu un spectacol marca Andrea Gavriliu. Fiesta este un remarcabil performance, la granita dintre teatru si dans, creat de una din cele mai apreciate coregrafe din Romania impreuna cu opt dintre actorii celui mai prestigios teatru din Bulgaria.

Teatrul EXCELSIOR va deschide seria spectacolelor din Romania cu o premiera absoluta: DOUA ORE CU PAUZA, un spectacol de Gianina Carbunariu, unul din cele mai importante nume ale regiei si dramaturgiei romanesti de azi. Noul ei spectacol abordeaza o tema extrem de sensibila din istoria noastra recenta – educatia institutionalizata. O odisee cool pentru tineri, spectacolul TSCHICK. De ce am furat masina – regizat la Teatrul German de Stat din Timisoara de Irisz Kovacs – va spune povestea lui Maik si a lui Tschick, doi adolescenti care cred ca trebuie sa existe si o alta lume decat cea pe care o cunosc acasa si la scoala. Teatrul „Regina Maria” din Oradea va prezenta spectacolul Fiul de Florian Zeller in regia lui Bobi Pricop, o drama de familie care trateaza intr-un mod realist un subiect sensibil: depresia la adolescenti si suferinta prin care trec toti cei care se confrunta cu o astfel de problema. Antisocial, in regia lui Bogdan Georgescu, una dintre cele mai de succes productii cu si despre tineri ale Teatrului National Radu Stanca din Sibiu, ne va oferi o perspectiva complexa asupra starii de fapt din scolile romanesti. Teatrul „Maria Filotti” Braila va prezenta NAUFRAGIAT! Fantasticele aventuri ale lui Louis de Rougemont (povestite chiar de el insusi) de Donald Margulies, in regia lui Andrei Hutuleac. Jocuri in curtea din spate de Edna Mazya, spectacol regizat de Diana Mititelu la Teatrul de Stat Constanta, i-a adus tinerei regizoare Premiul pentru Debut la Gala UNITER din 2021 si este un spectacol despre cruzime, o radiografie a psihicului adolescentin. Teatrul Tineretului din Piatra Neamt aduce, in premiera pe scenele din Bucuresti, FRONTAL – un spectacol de Gianina Carbunariu, premiat in cadrul celei de-a XX-a editii a Premiilor Radio Romania Cultural, la categoria „Teatru”. Teatrul EXCELSIOR va inchide Festivalul cu spectacolul PUNK ROCK de Simon Stephens, in regia lui Vlad Cristache. Visceral, incisiv, bulversant, Punk Rock este o analiza dezarmant de sincera a societatii noastre, din perspectiva unor adolescenti aflati in pragul examenului maturitatii.

In paralel, pe intreaga perioada a Festivalului, se va desfasura si o sectiune de formare pentru tineri care include un Workshop de dramaturgie sustinut de Alexandra Badea, regizor de teatru si film, dramaturg, romancier, regizor asociat al Teatrului National „La Colline” din Paris, la care vor participa opt tineri pasionati de teatru, finalistii editiei din acest an ai Concursului de dramaturgie pentru adolescenti NEW DRAMA. La finalul atelierului va avea loc o serie de spectacole-lectura cu textele selectionate, cu participarea actorilor Teatrului EXCELSIOR. In plus, Teatrul EXCELSIOR va lua cu asalt liceele bucurestene prin proiectul #oradedirigentie, care propune o serie de spectacole in zeci de licee bucurestene. Spectacolele vor avea loc in salile de curs, ca un flash mob in timpul orei de dirigentie, vor aborda teme strict legate de problemele cu care se confrunta noua generatie si vor fi urmate de dezbateri intre actori si tinerii spectatori.

BILETE sunt disponibile pe platforma WWW.BILET.RO: https://bilet.ro/X-FEST si la casa de bilete a Teatrului EXCELSIOR

X-FEST – FESTIVALUL INTERNATIONAL DE TEATRU TANAR EXCELSIOR – este organizat de Teatrul EXCELSIOR, Institutie Publica de Cultura subventionata de Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

PROGRAMUL COMPLET AL FESTIVALULUI

sambata 7 octombrie

18.00 Teatrul EXCELSIOR, Sala Ion Lucian
DOUA ORE CU PAUZA
un spectacol de Gianina Carbunariu
Teatrul EXCELSIOR Bucuresti
2 h (cu pauza) / 14+
spectacol in limba romana cu traducere in limba engleza

duminica 8 octombrie

18.00 Teatrul EXCELSIOR, Sala Ion Lucian
DOUA ORE CU PAUZA
un spectacol de Gianina Carbunariu
Teatrul EXCELSIOR Bucuresti
2 h (cu pauza) / 14+
spectacol in limba romana cu traducere in limba engleza

20.00 Teatrul Odeon, Sala Majestic
ZBOR DEASUPRA UNUI CUIB DE CUCI
EINER FLOG ÜBER DAS KUCKUCKSNEST
de Dale Wasermann dupa romanul omonim al lui Ken Kesey
regia Leander Hausmann
RambaZamba Theater Berlin, Germania
1 h 40 min (fara pauza) / 14+
spectacol in limba germana cu traducere in limba romana si limba engleza

luni 9 octombrie

18.00 Teatrul EXCELSIOR, Sala Ion Lucian
TSCHICK. DE CE AM FURAT MASINA
adaptare Robert Koall dupa romanul omonim al lui Wolfgang Herrndorf
regia Irisz Kovacs
Teatrul German de Stat Timisoara
1 h 50 min (fara pauza) / 12+
spectacol in limba germana cu traducere in limba romana si limba engleza

20.00 Teatrul National Bucuresti, Sala Ion Caramitru
O ISTORIE A VIOLENTEI
IM HERZEN DER GEWALT
de Edouard Louis
adaptare Thomas Ostermeier, Florian Borchmeyer si Edouard Louis
regia Thomas Ostermeier
Schaubühne Theater Berlin, Germania
2 h (fara pauza) / 16+
spectacol in limba germana cu traducere in limba romana si limba engleza

marti 10 octombrie

18.00 Teatrul Metropolis, Sala Mare
FIUL
de Florian Zeller
regia Bobi Pricop
Teatrul „Regina Maria” Oradea
1 h 45 min / 14+
spectacol in limba romana cu traducere in limba engleza

20.00 Teatrul National Bucuresti, Sala Ion Caramitru
O ISTORIE A VIOLENTEI
IM HERZEN DER GEWALT
de Edouard Louis
adaptare Thomas Ostermeier, Florian Borchmeyer si Edouard Louis
regia Thomas Ostermeier
Schaubühne Theater Berlin, Germania
2 h / 16+
spectacol in limba germana cu traducere in limba romana si limba engleza

miercuri 11 octombrie

18.00 Teatrul de Comedie, Sala Radu Beligan
CEA CARE PRIVESTE LUMEA
CELLE QUI REGARDE LE MONDE
text si regie Alexandra Badea
Hédéra Hélix & Mascaret Production, Franta
1 h / 10+
spectacol in limba franceza cu traducere in limbile romana si engleza

18.00 Teatrul EXCELSIOR, Sala Ion Lucian
ANTISOCIAL
un spectacol de Bogdan Georgescu
Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu
1 h / 15+
spectacol in limba romana cu traducere in limba engleza

21.00 Teatrul de Comedie, Sala Radu Beligan
CEA CARE PRIVESTE LUMEA
CELLE QUI REGARDE LE MONDE
text si regie Alexandra Badea
Hédéra Hélix & Mascaret Production, Franta
1 h / 10+
spectacol in limba franceza cu traducere in limbile romana si engleza

joi 12 octombrie

18.00 Teatrul EXCELSIOR, Sala Ion Lucian
NAUFRAGIAT!
de Donald Margulies
regia Andrei Hutuleac
Teatrul „Maria Filotti” Braila
2 h (fara pauza) / 10+
spectacol in limba romana cu traducere in limba engleza

20.00 Teatrul Mic, Sala Atelier
JOCURI IN CURTEA DIN SPATE
de Edna Mazya
regia Diana Mititelu
Teatrul de Stat Constanta
1 h 10 min / 14+
spectacol in limba romana cu traducere in limba engleza

vineri 13 octombrie

18.00 Teatrul EXCELSIOR, Sala Ion Lucian
HUM@NITARIUM
de Stela Papadimitriou
regia Thanos Nikas
Ars Moriendi Theatre Group Salonic, Grecia
1 h 10 min / 15+
spectacol in limba greaca cu traducere in limba romana si limba engleza

20.00 Teatrul Godot, Palatul Bragadiru
FIESTA
concept si coregrafie Andrea Gavriliu
Teatrul National „Ivan Vazov” Sofia, Bulgaria
59 min / 15+
spectacol de teatru fizic

sambata 14 octombrie

18.00 Teatrul EXCELSIOR, Sala Ion Lucian
THIS IS NOT A LOVE SONG
regia Sara Arnstein
Ufftenživot Praga, Cehia
1 h 20 min / 15+

20.00 Teatrul Nottara, Sala Horia Lovinescu
FRONTAL
dupa Ion Creanga
un spectacol de Gianina Carbunariu
Teatrul Tineretului Piatra Neamt
2 h 10 min / 16+
spectacol in limba romana cu traducere in limba engleza

duminica 15 octombrie

17.00 Teatrul EXCELSIOR, Sala Ion Lucian
PUNK ROCK
de Simon Stephens
regie Vlad Cristache
Teatrul EXCELSIOR Bucuresti
2 h 45 min (fara pauza) / 15+
spectacol in limba romana cu traducere in limba engleza

20.00 Teatrul National Bucuresti, Sala Studio
BOOM vol. 2
concept si regie Rostislav Novak Jr.
Cirk La Putyka Praga, Cehia
1 h 10 min / 15+
spectacol jucat in limbile engleza, ceha si ucrainiana cu traducere in limbile romana si engleza