Evenimente

Festivalul Regal de Opera “Virginia Zeani”. “Va invitam la o sarbatoare a muzicii, a bucuriei si a sperantei” – 20-22 august

Misa Incoronarii, de Wolfgang Amadeus Mozart, deschide cea de-a IV-a editie a Festivalului Regal de Opera “Virginia Zeani”, eveniment care va avea loc la Targu Mures, in perioada 20 – 22 august, cu participarea extraordinara a unor muzicieni de elita din Brasov, Cluj-Napoca si Bucuresti.

O editie speciala multiculturala. Consacrat ca unul dintre primele trei repere ale scenei lirice nationale, festivalul este o reverenta adusa sopranei Virginia Zeani, diva “Assoluta”, care s-a bucurat de adoratia publicului, alaturi de cele mai stralucitoare dintre stelele operei mondiale. Oglindind acest model de excelenta, festivalul si-a asumat rolul de promotor al standardelor exceptionale, devenind o cunoscuta platforma de dialog pentru personalitati culturale ale lumii. Intr-o editie speciala, menita sa asigure continuitatea intr-o perioada de restrictii, celebram anul acesta valorile europene si diversitatea orasului Targu Mures.

“Muzica inaltatoare, vindecatoare, este principala promisiune a acestei editii a festivalului”. “Este un privilegiu sa putem purta, mai ales acum, un mesaj de speranta, evocand inca o data stralucirea anilor de aur ai operei si exceptionalele ei legende. Este, de asemenea, o bucurie sa ne putem continua misiunea de ambasador al excelentei si al aspiratiei catre inalta performanta. Festivalul ramane consecvent menirii sale de promova modele si repere statornice si de a sustine inspiratia si motivatia atat de necesare noilor generatii de talente. Va invitam, deci, la o sarbatoare a muzicii, a bucuriei si a sperantei. Am imaginat un drum fermecator, pe care ii invitam sa ni se alature pe toti cei sensibili si tineri in suflet, care vor sa se bucure de o calatorie minunata catre interior. Vom merge departe, tot mai departe. Pana intr-un loc in care toti vom deveni unul”.

Péter Kolcsar
Director Artistic al Festivalului
Regal de Opera “Virginia Zeani”

Mozart: “Un univers acustic plin de gratie, menit sa uneasca sunete, culturi si lumi”. Pianistul Zsolt Garai, alaturi de muzicieni de prim rang ai Operei din Brasov sau Cluj-Napoca, sunt invitati, alaturi de un public iubitor de muzica, intr-un univers acustic plin de gratie, menit sa uneasca sunete, culturi si lumi, intr-un nou spatiu, al esentelor. Festivalul Regal de Opera “Virginia Zeani dedica unul dintre spectacolele sale Zilei Nationale a Republicii Ungare, eveniment care va fi organizat in spatiul solemn al Bisericii Reformate din Cetate. pe 20 august. Un concert exceptional de orga va fi urmat de pretioasa Misa a lui Mozart, partitura a carei gratie sporeste sub bagheta dirijorului Traian Ichim. Desemnat cel mai bun dirijor roman la Gala Operelor din 2015, Traian Ichim este doctor in studiul artelor si culturologie, titlu obtinut la Institutul Patrimoniului Cultural din cadrul Academiei de Stiinte din Republica Moldova. Este, de asemenea, lector universitar doctor al Facultatii de Muzica din cadrul Universitatii „Transilvania” din Brasov.

Donizetti: o poveste de dragoste. “Elixirul dragostei”, partitura fermecatoare a lui Gaetano Donizetti, o lucrare deopotriva comica si sentimentala, vorbeste, pe un ton mereu contemporan, despre puritatea sentimentelor si despre parcursul lor sinuos printre umbre, de la gelozie si naivitate, la magie, iluzii, bani si orgolii. Programat in eleganta sala a Palatului Culturii din Targu Mures, spectacolul se bucura de participarea extraordinara a unui tenor cu “vointa de fier si abilitati muzicale exceptionale”, Stefan von Korch, unul dintre cei mai apreciati muzicieni din Romania, aplaudat pe scene din Zürich, Berna, Frankfurt, Bratislava sau Viena. La randul ei ovationata la Budapesta, Londra, Berlin sau Toronto, soprana Katalin Kolcsar poarta mai departe, intr-o explozie de umor si bucurie, o poveste de iubire amuzanta, delicata, dar suficient de puternica incat sa dainuie pana anul viitor. Spectacolul incheie festivalul duminica, 22 august.

“Opera din Brasov vine la Targu Mures cu mare bucurie, cu atat mai mult cu cat Doamna Virginia Zeani face parte din seria marilor artisti care au colaborat cu institutia noastra, alaturi de alte nume mari, de la Nicolae Herlea si Ludovic Spiess, la Nelly Miricioiu sau Felicia Filip. De-a lungul celor 65 de ani ai istoriei sale, destinul Operei din Brasov s-a ingemanat cu cel al unor personalitati artistice marcante, solisti vocali si de balet, dirijori, regizori, scenografi si coregrafi aplaudati peste tot in lume. Virginia Zeani este un dar pretios oferit de Romania patrimoniului cultural international si este un privilegiu sa-i putem duce departe mesajul, reamintindu-le oamenilor de frumusete si valoare. Ii invitam si noi pe toti iubitorii muzicii sa ne fie alaturi intr-un moment de sarbatoare”

Mihai Irimia,
Director artistic al Operei din Brasov

Echipa festivalului pregateste editia din 2022 a concursului “L’Assoluta Virginia Zeani Royal Voice Competition”. Virginia Zeani a castigat dragostea si admiratia lumii, devenind un garant al inaltelor valori si aspiratii si un ambasador al spiritului si al culturii romanesti in lume. Urmarind acest ideal, festivalul care ii poarta numele a devenit un important loc de intalnire pentru elita scenei lirice mondiale – artisti, agenti de casting, directori ai marilor teatre europene. Vreme de trei editii, concursul de canto s-a impus, la nivel international, ca o prestigioasa oportunitate de afirmare pentru cei mai talentati si mai pregatiti dintre tinerii artisti lirici ai lumii, evaluati, in fiecare an, de un juriu exceptional, format din reputati profesionisti ai teatrelor lirice, de la Covent Garden la Opera Nationala din Paris.

“Editia de anul acesta este una speciala, de continuitate, menita sa reafirme valorile care ne-au confirmat rolul de promotor al inaltelor standarde in educatie si cultura. Am devenit un important reper pe harta evenimentelor culturale la nivel regional si national si ne asumam cu responsabilitate acest statut. Avand in vedere specificul unei competitii lirice, un parcurs extrem de riguros de pregatire si, totodata, un proces deosebit de sensibil la impredictibilitate, concursul L’Assoluta Virginia Zeani Royal Voice Competition va ramane anul acesta cu portile inchise. Folosim cu intelepciune acest timp, pentru a proiecta cu mai multa creativitate editia de anul viitor“.

Péter Kolcsar
Director Artistic al Festivalului
Regal de Opera “Virginia Zeani”

“Dezvoltam cel mai important proiect dedicat muzicii culte al Judetului Mures, respectand profilul sau special, care-i asigura deschiderea multiculturala si anvergura internationala. Organizarea acestui festival este, inainte de toate, un exercitiu de dialog intre parteneri si profesionisti de prim rang ai lumii si un model de comunicare intre entitati publice si private, interesate deopotriva de formularea strategiilor pe termen lung pentru dezvoltarea comunitatilor si a oraselor. Rezultatele acestei colaborari, permanent activata de entuziasmul unei echipe pasionate, sunt remarcabile. Dupa trei ani in care a reunit in Transilvania elita scenei lirice internationale, contextul ne impune un moment de bilant, pe care il vom folosi in perspectiva unei noi etape de dezvoltare”.

Marian Jurgiu,
Directorul Festivalului Regal
de Opera “Virginia Zeani”

Festivalul Regal de Opera “Virginia Zeani” – patru ani de excelenta la Targu Mures, Cluj-Napoca si Reghin. A fost L’Assoluta intr-o vreme in care Maria Callas era „La Divina”, iar Renata Tebaldi isi savura titlul de inger („L‘Angelo”) al muzicii culte italiene. Festivalul Regal de Opera este un omagiu adus Virginiei Zeani, al carei parcurs artistic releva un sublim model de viata si de conduita scenica. Vorbeste despre valorile care au guvernat destinul unei tinere care, la varsta de 13 ani, a pornit sa-si infrunte viata dintr-un sat transilvan, ajungand diva adorata a marilor teatre ale lumii. Pentru 30 de ani ”prima donna assoluta” a marilor scene internationale si pentru tot atata timp profesor emerit de muzica al Universitatii Indiana din Statele Unite, Virginia Zeani este un important reper al lumii culturale la nivel mondial si unul dintre cele mai puternice simboluri nationale ale Romaniei.

Nelly Miricioiu si Zoltan Nagy, printre ambasadorii festivalului. De-a lungul celor trei editii de pana acum, profesionisti de prim rang ai lumii au venit la Targu Mures pentru a saluta aceasta imensa performanta. Soprana Nelly Miricioiu, stralucitoare la Covent Garden, Metropolitan Opera din New York sau Scala din Milano, se numara printre marii prieteni ai festivalului si unul dintre cei mai importanti ambasadori ai acestuia. Am fost consiliati, la fiecare editie, de baritonul Zoltan Nagy, un artist exceptional care si-a inceput cariera internationala la Vienna State Opera, pentru a primi apoi ovatii pe toate scenele lumii, inclusiv in teatre ca Shaanxi Grand Opera House din China, State Theatre of Nuremberg sau mari scene din Dublin, Palermo sau Cremona. Ne bucuram, de asemenea, de colaborarea cu Emese Soós, director al Departamentului de Administratie Artistica din Budapesta, un profesionist care a primit recunoastere internationala pentru viziunea sa exceptionala in managementul cultural.

Oaspeti de la Opera din Paris sau Covent Garden. Orasul Targu Mures a gazduit oaspeti importanti, directori ai unor mari institutii culturale europene, cei mai talentati tineri artisti din intreaga lume sau jurnalisti de la publicatii internationale de prestigiu. Printre acestia, Peter Mario Katona – de mai bine de 20 de ani director de casting la The Royal Opera House Covent Garden -, sau Larisa Gergieva – director artistic al mai multor institutii culturale din Finlanda, Rusia, Ucraina si Republica Osetia de Nord-Alania. Ne-a fost alaturi consilierul artistic al Operei Nationale Norvegiene, Pal Christian Moe, un profesionist cu o vasta experienta de administrator artistic, director de casting pentru numeroase teatre de opera ale lumii, printre care Opera Nationala din Paris, din Chicago sau cea din Munchen. Ne bucuram de prietenia lui Vladimir Lungu, colaborator al Operei Nationale Romane din Cluj-Napoca, profesor la Conservatorul de Stat “Dokuz Eylül” din Izmir si colaborator permanent al Operei de Stat din Izmir. Printre atat de multi altii!

L’Assoluta Virginia Zeani. Cel mai pretios si mai stralucitor mesager al acestui festival a fost, in tot acest timp, Dna Virginia Zeani, a carei delicatete, dublata de o smerita modestie, continua sa fascineze si sa inspire generatii noi de artisti si de public. In varsta de 95 de ani, Virginia Zeani locuieste in prezent in Forida, Statele Unite ale Americii.

“Ma bucur sa stiu ca festivalul reuneste, de fiecare data, un public frumos si generos, necontenit avid de reverie si valoare. Va multumesc si sunt onorata ca imi sunteti alaturi, chiar si in acest mod mediat, in fiecare an. Va sunt si eu cu gandul aproape, in muzica, prietenie si iubire“

Virginia Zeani (2019)

Festivalul Regal de Opera “Virginia Zeani”

https://virginiazeanifestival.com

Organizat de Asociatia “Together on Top”, in parteneriat cu TVR, Sabion, Asociatia Culturala “Hai in sat”, Institutia Prefectului – Judetul Mures, Consiliul Judetean Mures si Primaria din Targu Mures

Coproducatori: TVR, Radio Romania Muzical

Parteneri Media: AGERPRES, Radio Romania Cultural, Radio Romania International, Radio Mures, Uniunea Ziaristilor din Romania, Ziarul Metropolis, Modernism.ro, Radio Classic, Zile si Nopti, Cuvantul Liber, Népújsag, Szabadsag, Cluj Today, Transylvania Today, Up News, BuzzNews, Via Cluj TV, Cluj Insider, Transversum Media Trade, Székelyhon, Krónika, Radio GaGa, Zi de Zi