Cu prilejul aniversarii a 143 de la nasterea compozitorului George Enescu, ARTEXIM, organizatorul Festivalului si Concursului International George Enescu, a prezentat in premiera absoluta la MINA – Museum of Immersive New Art, spectacolul imersiv George Enescu – Poema Romana: Immersive Experience.
Prin proiectul inovativ George Enescu – Poema Romana: Immersive Experience, publicul a fost invitat intr-o calatorie audiovizuala inedita, explorand viata si opera lui George Enescu, prin prisma „Poemei Romane”, prima opera enesciana compusa pe cand autorul sau avea doar 16 ani.
Proiectia a inceput introducand publicul in atmosfera unei sali de concert, unde orchestra incepe sa interpreteze „Poema Romana”. In timp ce muzica se inalta, spectatorii sunt transportati in peisajele pitoresti ale Romaniei, culorile si texturile naturii vibrand in sincron cu notele muzicale. In timp ce muzica lui Enescu se desfasoara, peisajele se contopesc si se transforma in diverse locuri semnificative din viata compozitorului, creand un colaj biografic vizual.
Folosind tehnologia de ultima generatie, spectatorii au putut vedea in premiera fotografii cu Enescu in diferite etape din viata si cariera, animate cu ajutorul inteligentei artificiale. Filmul impleteste scene care prezinta impactul durabil al lui Enescu asupra muzicii romanesti si internationale, explorand influenta sa asupra generatiilor viitoare de muzicieni si compozitori.
George Enescu – Poema Romana: Immersive Experience ofera o experienta noua, care imbina istoria, muzica si tehnologia pentru a aduce la viata lumea si creatia lui George Enescu.
Cu aceasta ocazie a fost anuntata o noua serie de concerte – a saptea – dedicata interdisciplinaritatii artistice, ce va avea loc in cadrul Festivalului International George Enescu, incepand de anul viitor, intr-un parteneriat cu JTI – Immersive Experience.
Pentru editia a XXVII-a a Festivalului Enescu sunt in lucru 4 astfel de show-uri interdisciplinare, ce imbina dansul, muzica clasica si lucrarile video imersive, iar programul va fi anuntat in luna noiembrie a acestui an.
Editia urmatoare a Festivalului International George Enescu se va desfasura intre 24 august si 21 septembrie 2025, sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei. Proiect cultural finantat de Guvernul Romaniei prin Ministerul Culturii.
Dirijorul Cristian Macelaru, directorul artistic al Festivalului si Concursului International George Enescu, a declarat ca „este un privilegiu deosebit sa celebram astazi Ziua Enescu, marcand 143 de ani de la nasterea unuia dintre cei mai mari compozitori ai Romaniei si ai lumii, George Enescu. Opera sa, in special capodoperele precum Poema Romana, continua sa ne inspire si sa ne reaminteasca de bogatia spirituala si culturala a acestui neam. Anul acesta, prin proiectul imersiv George Enescu – Poema Romana: Immersive Experience, ne bucuram de o noua modalitate de a explora si de a trai aceasta lucrare extraordinara, combinand sunetul, vizualul si inovatia tehnologica pentru a aduce publicului o experienta artistica interdisciplinara fara precedent.
Cu fiecare editie a Festivalului International George Enescu, cautam sa aducem un omagiu mai profund operei acestui mare compozitor, iar noua serie dedicata interdisciplinaritatii artistice reprezinta o expansiune naturala a viziunii sale, care va apropia – cu siguranta – noi categorii de public de muzica lui Enescu”.
Totodata, doamna Raluca Turcan, Ministrul Culturii, a declarat in conferinta de presa ce a urmat show-ului imersiv: „Poema romana este prima piesa orchestrala compusa de George Enescu, iar astazi ea a prins noi valente prin fuziunea cu noile tehnologii. Show-ul imersiv dedicat operei lui Enescu este o dovada in plus a reinventarii constante pe care Festivalul si Concursul International George Enescu o aduc publicului din Romania. Aceasta imbinare a muzicii clasice cu arta imersiva are potentialul de a atrage tinerii nu doar catre opera lui Enescu, ci si catre alte mari compozitii romanesti. Exista acum acest nou instrument, de educatie prin cultura, ce ajuta tinerii sa cunoasca valori culturale nationale. Avem pe de o parte tehnologii care inspira, dar avem si oameni care inspira – iar unul dintre ei este maestrul Cristian Macelaru, Directorul Artistic al Festivalului si Concursului International George Enescu si, de asemenea, dirijor si director muzical al Orchestrei Nationale a Frantei.
Vreau sa-i felicit pe toti cei au gandit si au organizat spectacolul imersiv de astazi, care m-a impresionat. Felicit Artexim, o felicit pe doamna Cristina Uruc si intreaga echipa pentru acest spectacol inedit, care n-ar fi fost posibil fara sprijinul Muzeului National „George Enescu”, cel ce a pus la dispozitie materiale din arhive. Felicit de asemenea colaborarea cu JTI – Immersive Experience si ii multumesc doamnei Gilda Lazar, Director Corporate Affairs si Comunicare JTI Romania, Moldova si Bulgaria pentru prezenta de astazi, Les Ateliers Nomad pentru creatia si productia video si salut sprijinul acordat de MINA – Museum of Immersive New Art, care a gazduit acest eveniment.
Imi doresc deci ca un numar cat mai mare de tineri sa fie atrasi de opera marelui compozitor si sa cunoasca traditia prin tehnologiile emergente”.
Doamna Cristina Uruc, manager ARTEXIM, a declarat ca „George Enescu – Poema Romana: Immersive Experience este o experienta fara precedent, in care muzica lui Enescu si cele mai noi tehnologii se imbina pentru o experienta imersiva inedita. Proiectul face parte din activitatile de pregatire ale Festivalului Enescu de anul viitor, care se va desfasura sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei si va fi finantat de Guvernul Romaniei prin Ministerul Culturii. Multumesc Fundatiei Art Production, co-organizatorii evenimentului, JTI – Immersive Experience, Electrecord, pentru ca a pus la dispozitie cu titlu gratuit inregistrarea Poemei Romane op. 1 de George Enescu in interpretarea Orchestrei Nationale si Corului Radio, sub bagheta maestrului Horia Andreescu si, de asemenea, multumesc Muzeului National „George Enescu” pentru punerea la dispozitie a fotografiilor de arhiva si a materialului pentru continutul biografic al proiectului. Ii felicit pentru rezultat pe creatorii acestui show imersiv – Les Ateliers Nomad, care au oferit publicului emotii si experiente inedite prin modalitatea in care au adaptat Poema Romana cu ajutorul celor mai noi tehnologii, aducand muzica lui Enescu mai aproape de public”.
Proiectul video imersiv George Enescu – Poema Romana: Immersive Experience este realizat de catre Les Ateliers Nomad si sustinut de catre JTI – Immersive Experience.
“Acest proiect reuseste sa imbine traditia cu inovatia, imagini de arhiva si inteligenta artificiala, prin contributia Les Ateliers Nomad, care are in portofoliu si creatii in Virtual Reality realizate pentru Gigi Caciuleanu Romania Dance Company. Evenimentul se adreseaza unui public tanar, propunand muzica clasica intr-un nou limbaj accesibil. „Poema Romana”, o lucrare scrisa de marele compozitor George Enescu la 16 ani, a fost „arestata” timp de 43 de ani pentru ca era dedicata reginei Elisabeta, iar cand s-a cantat din nou, in 1990, nu a fost filmata. In cele din urma am reusit sa ne reconciliem si cu trecutul nostru, si cu arta si cultura noastra. JTI va relua parteneriatul cu Festivalul International George Enescu de anul viitor, cu o serie de evenimente inedite, organizate la Muzeul MINA, sub genericul JTI Immersive Experience”, a declarat Gilda Lazar, Head of Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova si Bulgaria.