Home » Inaugurare HEI-House of European Institutes
Evenimente

Inaugurare HEI-House of European Institutes

Reteaua Institutelor Culturale Nationale din Uniunea Europeana – EUNIC Romania lanseaza pe 21 iunie, la Timisoara, centrul multicultural HEI – House of European Institutes, ce vine sa imbogateasca si sa amplifice ecoul creativitatii timisorene in Europa. HEI – House of European Institutes propune un program ce valorifica in mod sustenabil patrimoniul si arta europeana prin schimburi de experienta actuale.
Misiunea centrului cultural HEI este de a completa dimensiunea europeana in „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii 2023” printr-un program curatorial de arta implicata social ce reflecta teme precum diversitatea, sustenabilitatea, egalitatea, drepturile omului.
De la inaugurarea ce va dura patru zile, intre pana in luna noiembrie, HEI – House of European Institutes va gazdui in Galeria 1 a Bastionului Theresia (Strada Hector) expozitii, ateliere, spectacole multimedia, discutii si programe pentru dezvoltarea activitatii operatorilor culturali locali. Dintre acestea din urma, mentionam „Cultural Management Academy”, program al carui apel deschis catre managerii culturali din regiune este in desfasurare.
Accesul la toate evenimentele publice HEI – House of European Institutes va fi gratuit deschis tuturor membrilor comunitatilor orasului, indiferent de varsta, abilitati, etnie sau orientare sexuala.
„HEI este opera comuna a membrilor EUNIC Romania si ne bucuram ca Timisoara este primul oras-capitala europeana a culturii care gazduieste un astfel de centru de proiecte european, deschis catre cooperarea cu EUNIC Ungaria si Grecia, tari care au, anul acesta, capitale europene ale culturii – Elefsina si Veszprém. HEI este o invitatie catre cultura europeana, in toata diversitatea si formele ei, catre vibratia artistilor dintr-o Europa in continua creatie si transformare. Este, de asemenea, un spatiu de reflectie asupra importantei profesionalizarii managerilor culturali, dar si asupra patrimoniului, printre multele altele. Pentru a afla mai multe despre ce facem, va invitam sa ne calcati pragul!”, arata Julien Chiappone-Lucchesi, Laura Napolitano, directoarea Institutului Italian de Cultura din Bucuresti, vicepresedinte EUNIC Romania.
De-a lungul celor patru zile de deschidere, invitam timisorenii si turistii prezenti in oras la vernisajul expozitiei Circular Catalysts, care exploreaza potentialul practicilor mestesugaresti dintr-o perspectiva contemporana (21 iunie), o discutie despre sustenabilitate in productia culturala si design – Repair Talk (23 iunie) si o petrecere comunitara (24 iunie). Programul detaliat va fi public incepand cu data de 8 iunie 2023.
Este pentru prima data cand Reteaua Institutelor Culturale Nationale din Europa propune un proces curatorial ce implica participarea si colaborarea mai multor institutii de profil, in cadrul unui program „Capitala Europeana a Culturii”. Avand obiectivul de a lasa o mostenire culturala palpabila orasului Timisoara, echipa curatoriala (Tamina Bojoanca – Goethe-Institut Bucuresti, Pawel Rutkowski – Institutul Polonez, Cristiana Tautu – British Council) a selectat o serie de initiative, artisti si experti din toate colturile continentului pentru a implementa o strategie de implicare a comunitatilor locale intr-un dialog european bazat pe tema sustenabilitatii, continuitatii si a mostenirii Capitalei Culturale Europene.
Programul complet al evenimentelor HEI – House of European Institutes va fi disponibil, in curand, aici: www.eunic-romania.ro/hei-timisoara-2023, www.facebook.com/houseofeuropeaninstitutesHEI, www.instagram.com/hei_timisoara.

HEI – House of European Institutes este un proiect coordonat de alaturi de Forumul Cultural Austriac, Ambasada Republicii Bulgaria in Romania, Centrul Ceh Bucuresti, Institutul Francez din Romania, Ambasada Georgiei din Romania, Fundatia Culturala Greaca, Institutul Italian de Cultura, British Council Romania, Ambasada Regatului Tarilor de Jos din partea SICA, Institutul Polonez din Bucuresti, Institutul Camões, Institutul Cultural Roman, Ambasada Spaniei, Institutul Cervantes, Ambasada Suediei in Bucuresti, Institutul Turc „Yunus Emre” si Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar Bucuresti.

Parteneri principali in implementarea proiectului: Fargfabriken, Universitatea Politehnica Timisoara, Elefsina – Capitala Europeana a Culturii, Veszprém si regiunea Balaton-Bakonyi – Capitala Europeana a Culturii, Culture Moves Europe.

: Ambasada Elvetiei in Romania, Asociatia Culturala Marginal, Teatrul National „Mihai Eminescu” Timisoara, Facultatea de Stiinte Politice din Timisoara, Universitatea din Bucuresti, Universitatea de Vest din Timisoara – Facultatea de Arte si Design, Asociatia Cehilor din Banat, Typopassage TM, Asociatia Minitremu din Timisoara, Radioul Polonez pentru Strainatate, Asociatia Supereroi printre noi, Asociatia Identity.Education.

Proiectul face parte din Programul cultural national „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023” si este finantat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timisoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

https://artpres.ro/wp-content/uploads/2023/06/HEI-format-landscape.jpg