Mintea umana este un lucru incredibil si misterios. Ea are puterea de a crea, de a imagina, de a invata si de a memora in moduri pe care nicio alta specie nu le poate egala. Totodata, mintea umana poate fi folosita pentru a rezolva probleme complexe, pentru gandi creativ, pentru a face conexiuni si pentru a procesa informatii complexe. Ea poate atinge niveluri de perfectiune si claritate, cateodata fiind foarte aproape de ceea ce multi am putea numi “o minune”.
Potrivit cunoscutului psiholog Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI), mintea umana are capacitatea de a se concentra asupra unui singur lucru si de a bloca complet orice altceva. Acest lucru se numeste atentie selectiva. De exemplu, atunci cand conducem, ne concentram asupra drumului si blocam orice altceva in jurul nostru, permitandu-ne sa ne concentram pe ceea ce este important si sa nu fim distrasi de lucruri care nu sunt importante.
“Creierul uman este, de asemenea, uimitor pentru ca poate procesa o multime de informatii in acelasi timp. Poate prelua informatii senzoriale de la ochii, urechile, nasul, limba si pielea noastra si le poate transforma in ganduri si sentimente. Si poate face toate acestea in doar o fractiune de secunda! Mintea umana este, de asemenea, incredibil de puternica, deoarece are capacitatea de a crea. Putem sa ne folosim imaginatia pentru a veni cu noi idei, concepte si solutii la probleme. De asemenea, ne putem folosi creativitatea pentru a crea arta, muzica sau orice altceva putem visa. Mintea umana este capabila de lucruri uimitoare, daca ne facem timp pentru a-i debloca potentialul”, explica psihologul Laura Maria Cojocaru.
Explorarea adancurilor gandirii si imaginatiei
Totodata, specialistul afirma ca mintea umana este deseori mentionata ca fiind cel mai puternic instrument pe care il avem la dispozitie. Si nu e de mirare de ce. Creierul uman este capabil de unele lucruri destul de uimitoare.
“Pentru inceput, este responsabil pentru toate gandurile, sentimentele si actiunile noastre. De asemenea, este responsabil pentru tot ceea ce vedem, auzim, gustam, mirosim si atingem. Destul de incredibil, nu-i asa? Dar asta nu este tot ce este capabil creierul uman. Acesta poate stoca, de asemenea, o cantitate incredibila de informatii. De fapt, oamenii de stiinta estimeaza ca o persoana obisnuita isi poate aminti in jur de 140 de biti de informatii la un moment dat! Si daca asta nu era de ajuns, creierul uman este, de asemenea, incredibil de eficient. Acesta poate procesa pana la 60.000 de ganduri pe zi! Toate acestea pentru a spune ca creierul uman este un instrument uimitor pentru care ar trebui sa fim cu totii recunoscatori. Dar ce anume face creierul uman atat de special? Haideti sa aruncam o privire mai atenta”, continua psihologul.
Aprecierea capacitatilor noastre mentale: o reflectie asupra minunilor
Psihologul Laura Maria Cojocaru este de parere ca mintea umana este capabila de mult mai mult decat ii acordam noi de multe ori, fiind capabili sa ne concentram asupra unor sarcini complexe, sa ne minunam de lumea din jurul nostru si sa cream lucruri frumoase.
„Ar trebui sa ne luam un moment pentru a aprecia tot ceea ce poate face mintea noastra. Creierul uman este un lucru uimitor. Este capabil sa se concentreze asupra unor probleme complexe si sa vina cu solutii creative. Deseori luam abilitatile noastre mentale ca fiind de la sine intelese, dar acestea sunt cu adevarat remarcabile. Capacitatea de a ne minuna de lumea din jurul nostru este unul dintre cele mai incredibile lucruri ale mintii umane. Putem aprecia frumusetea unui apus de soare, complexitatea unei flori sau misterul stelelor. Capacitatea noastra de a ne minuna este ceea ce face viata atat de speciala. Concentrarea este un alt aspect important al mintii umane. Putem sa ne indreptam atentia catre orice alegem, ceea ce ne permite sa invatam si sa ne atingem obiectivele. Fie ca ne concentram sa invatam pentru un examen sau sa lucram la un proiect, capacitatea noastra de concentrare ne ajuta sa ne atingem potentialul. Mintea noastra este un instrument incredibil de puternic pe care ar trebui sa il apreciem. Ele ne permit sa gandim profund, sa simtim profund si sa cream lucruri frumoase. Data viitoare cand va gasiti minunandu-va de lumea din jurul vostru sau realizand ceva dificil, luati un moment pentru a va aprecia mintea voastra uimitoare”, explica specialistul.
Sarbatorirea stralucirii creative: imbratisarea capacitatii cognitive
Totodata, psihologul afirma ca mintea umana este sursa intregii creativitati, motorul care conduce toate inovatiile si, de asemenea, cel mai puternic instrument de care dispunem pentru a intelege si a ne modela lumea.
“Intr-o lume in care schimbarea este constanta si in care ritmul progresului pare sa se accelereze, capacitatea noastra de a gandi creativ si de a ne adapta la noi provocari este mai importanta ca niciodata. Creativitatea nu inseamna doar a veni cu idei noi. Este vorba, de asemenea, de a vedea lucrurile in moduri noi, de a face conexiuni pe care altii nu le-au observat si de a gasi solutii creative la probleme. Cel mai bun mod de a stimula creativitatea este de a crea un mediu care sa o incurajeze. Acest lucru inseamna sa le oferiti oamenilor timpul si spatiul necesar pentru a explora idei noi, sa le oferiti resurse si sprijin si sa ii incurajati sa isi asume riscuri. Aceasta inseamna, de asemenea, sa pretuiti gandirea creativa si sa sarbatoriti stralucirea creativa atunci cand aceasta apare. In acest fel, putem crea o cultura care valorizeaza inovatia si ii recompenseaza pe cei care gandesc in afara cutiei”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI).
Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI) si presedinte si fondator al Asociatiei ”Generatia Iubire” este Psiholog-Psihoterapeut expert si Trainer in Programare Neuro-Lingvistica. A studiat natura mintii umane urmand 9 formari profesionale cu abordari diferite – psihoterapie integrativa, hipnoza clinica, relaxare si psihoterapie ericksoniana, psihoterapie de cuplu si familie, psihologie clinica, neuro-programare lingvistica, terapii florale Bach, consultant Panorama Sociala, instructor international yoga, formator acreditat CNFPA. De peste 14 ani ghideaza oamenii atat in sedinte individuale cat si de grup si organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa-si acceseze si utilizeze la potential maxim resursele interioare.
Adauga comentariu