Cristi Tabara si echipa sa incearca sa dezlege misterul castelului Cernovici din comuna aradeana Macea, precum si pe cel al printesei Maria Ana Ferdinanda de Habsburg, inmormantata in cripta bisericii din satul Neudorf. Vedem „Exclusiv in Romania” duminica, 16 mai, de la ora 17:00, la TVR 1.
Oficial, are 99 de camere, dar localnicii stiu ca exista si camera cu numarul 100, pentru ca, dupa miezul noptii, cei care se afla in parcul castelului pot auzi sunetul clapelor unui pian. Se spune ca insusi groful Karolyi, unul dintre fostii proprietari ai impozantului imobil, canta din interiorul camerei secrete. Incercand sa dezlege misterul castelului Cernovici din comuna aradeana Macea, Cristi Tabara si echipa sa pornesc din nou la drum. Descoperirile lor le aflam duminica, pe 16 mai, de la ora 17:00, cand putem urmari la TVR 1 o editie in premiera „Exclusiv in Romania”.
Comuna Macea a devenit cunoscuta in toata Europa, gratie legendelor care s-au tesut de-a lungul vremii in jurul castelului Cernovici, dar si al gradinii botanice care il inconjoara si care detine exemplare monumentale de arbori, cu varste de 250-300 de ani! Ridicat de o familie nobiliara austriaca, imobilul a fost donat de Imperiul Austriac familiei nobiliare de origine sarba Csernovics, la inceputul secolului al XVIII-lea. Castelul s-a aflat in proprietatea acesteia aproape 150 de ani, pana cand, conform unor marturii, a fost pierduta la un… joc de carti. Urmatorii proprietari au fost grofii Karolyi, iar medicul Adam Iancu din Curtici l-a cumparat la inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial, dar l-a pierdut noua ani mai tarziu, la nationalizarea din 1948. Povestea castelului Cernovici, pe larg, duminica, la „Exclusiv in Romania”.
Trupa Lupus Dacus canta la peste 300 de instrumente traditionale, iar piesele lor incanta publicul. Iar Andrei Mot, liderul formatiei, este si un bucatar pasionat. Nu dureaza mult, asadar, pana la invitatia catre Cristi Tabara de a gati impreuna. Rezultatul – o reteta de limba de porc la ceaun absolut delicioasa, pe care o puteti incerca in propria bucatarie!
De la Macea, calatorim, alaturi de echipa „Exclusiv in Romania”, la Neudorf, pentru a afla istoria romantata, si nu numai, a printesei Maria Ana Ferdinanda de Habsburg, care, in anul 1809, a fost inmormantata in cripta bisericii din sat. Cum a ajuns o printesa imperiala austriaca sa fie inmormantata aici? Care au fost motivele pentru care rusii au profanat mormantul? De ce sarcofagul a avut parte de ritualuri ciudate de-a lungul timpului? Raspunsurile la toate aceste intrebari le primim tot in editia din 16 mai a emisiunii de la TVR 1.
Si tot atunci aflam si povestea celor trei aradeni artizani ai Marii Uniri de la 1918: Stefan Cicio Pop, Vasile Goldis si Ioan Suciu. Cazuti acum in uitare, acestia si-au pus averile si vietile in slujba idealului unirii tuturor romanilor. „Cati dintre politicienii de astazi ar mai face, oare, acest gest?”, se intreaba realizatorii emisiunii.
Urmarim, asadar, o editie „Exclusiv in Romania” incarcata de istorie, muzica si savori locale din vestul tarii, duminica, 16 mai, de la ora 17:00, la TVR 1.
Adauga comentariu