Comunicate

MITICA POPESCU, aniversat de TVR 2 la Duminica Filmului Romanesc „Gustul si culoarea fericirii” si „Vanatoarea de vulpi” sunt doua dintre filmele de referinta din cariera marelui actor care, pe 2 decembrie, a implinit 85 de ani

„In primul rand imi doresc sa fiu sanatos si imi mai doresc ca oamenii, din simple cunostinte sa redevina prieteni, ca inainte de pandemie, nenorocirea asta care s-a abatut asupra noastra. Imi pare rau ca aceste momente dificile nu ne-au apropiat. Sper insa sa devenim mai intelepti si imi doresc sa se faca filme bune si pentru noi. Mai sper sa ma ajute Dumnezeu sa traiesc… cat vrea el. Pentru ca, asa cum se intampla si in cazul talentului, totul e de la Dumnezeu”, sunt gandurile lui Mitica Popescu la implinirea varstei de 85 de ani. Pe indragitul actor il putem vedea si in emisiunea “D`ale lu` Mitica”, in fiecare duminica, de la ora 17:00, pe TVR 2.

MITICA POPESCU, unul dintre cei mai iubiti si apreciati actori ai Romaniei, a implinit pe 2 decembrie respectabila varsta de 85 de ani. Actorul cu o filmografie diversa, de la productii de comedie pana la tulburatoare drame care au incantat generatii de cinefili, este aniversat la TVR 2 prin difuzarea a doua dintre filmele sale de succes – duminica, 5 decembrie, de la ora 13:10, „Gustul si culoarea fericirii”, (Romania, 1978) iar de la ora 20:10 „Vanatoarea de vulpi” (Romania, 1980).

„In Gustul si culoarea fericirii a fost primul meu rol principal. Santierul unde a fost filmat este undeva prin Bucurestii Noi si, de cate ori trec prin zona aceea, imi amintesc cu nostalgie. Nu mi-a fost greu la filmari, pentru ca eram obisnuit de la teatru sa studiez cu multa atentie textul, iar echipa a fost foarte buna”, si-a amintit Mitica Popescu.
„Gustul si culoarea fericirii” spune povestea lui Grigore Romcescu, un tanar inginer constructor, detasat ca diriginte de santier pentru a ridica o tesatorie intr-un orasel de provincie, intra in conflict cu directorul de investitii al intreprinderii din cauza corectitudinii cu care aplica normele de productie, precum si din pricina nonconformismului sau. Regia este semnata de Felicia Cernaianu, iar din distributie mai fac parte actorii Cornelia Gheorghiu, Vasile Cosma, Dorel Visan si Gheorghe Visu.

Despre filmarile pentru „Vanatoarea de vulpi”, film difuzat de TVR 2 tot duminica, 5 decembrie, de la ora 20:10, Mitica Popescu spune ca a fost momentul in care l-a cunoscut pe regizorul Mircea Danieliuc si ca acesta vorbise deja cu Dinu Sararu ca sa fie ales in distributie.
Legat de aceasta productie are si o amintire amuzanta: „Majoritatea filmarilor s-au facut in comuna Salcioara. Noi eram cazati in Horezu. In film sunt cuprinse patru anotimpuri, iar pe atunci era vara. Domnul Sararu ne-a invitat la o cafea, iar eu am venit imbracat asa cum imi indicase scenografa, cu o camasa in carouri. Cand m-a vazut, domnul Sararu a exclamat: „Ce, esti tractorist?”. A chemat pe cineva de pe platoul de filmare si m-a pus sa ma schimb in hainele lui, acolo, dupa un gard. Apoi a spus: „Acum esti Naita!”, a povestit Mitica Popescu.

Filmul „Vanatoarea de vulpi” , dupa romanul lui Dinu Sararu „Niste tarani”, a fost regizat de unul din cei mai apreciati cineasti romani, Mircea Daneliuc si reuneste in distributie mari actori: Mitica Popescu, Mircea Diaconu, Gheorghe Cozorici si Valeria Seciu.
In anii ’50, intr-un sat romanesc, taranul Naita Lucean se opune cu incapatanare colectivizarii, prin toate tertipurile. Simte instinctiv ca acest lucru nu-i poate aduce decat rau, odata ce ar ceda statului pamantul si vitele crescute cu atata efort. Singura certitudine pe care o are este proprietatea unui pamant insuficient si neroditor. Desi tine cu dintii de aceasta, ideea binelui colectiv ii este impusa prin forta.